"); tmp.close(); image_popup.focus(); return false; } //]]>

sneeuwveer
[exif=”wp-content/photos/sneeuwveer.jpg”]

Vanmorgen ben ik er eventjes op uit geweest. Het was alweer een tijdje geleden dat ik in de Dellen was en ik had ook nog een flitser om uit te proberen. Net als vorig jaar zag ik ook dit keer langs de weg allemaal witte dotjes liggen: het was weer even zoeken naar de naam maar ze heten ijsharen.

Waarschijnlijk ontstaan ze doordat het dode hout waarop de ijsharen groeien een schimmel bevatten (gele en/of zwarte trilzwam) Door het vertering en afscheidingsproces blijft het takje iets warmer dan zijn omgeving. Het water dat vrij komt bij de processen worden naar buiten geperst. Wanneer het dan licht vriest bevriest het water. De ijsharen groeien (net als echte haren) van onder aan.

Bij dit takje kun je mooi zien waar de ijsharen uit het hout komen.

6 reacties op “30 November, ochtend”

  1. Hé, wat bijzonder! Ik dacht dat je bij het opruimen van de zolder een dotje wol was tegengekomen. Dit witte spul heb ik nog nooit gezien. De gele trilzwam wel, laatst nog.
    Wel mooi dit, mooi belicht ook met de flitser!

  2. Wat mooi zeg, nog nooit zoiets gezien!

  3. Schitterend mooi en heel apart, alleen nog maar bij jou op de log gezien!

  4. Mooi hoor Marmein, ook ik heb zoiets nog nooit eerder gezien. Wat leuk dat je steeds van die mooie originele foto’s maakt. Ik geniet ervan. Met vriendelijke groet,

  5. Heb je maar één foto gemaakt? :shock: :sad:

  6. wat eng spul is dat

Geef hier je reactie....


:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: