"); tmp.close(); image_popup.focus(); return false; } //]]>

IMG 8156 7 8 tonemapped copy

Vrijdagmorgen was het koud, over het land lag een lichte witte waas, elk moment kon de zon doorbreken, een mooi moment om er even op uit te gaan. Nog maar net de wijk uit kwam ik langs een lange plas. Het stille water weerspiegelde de wolkenlucht prachtig.

Dichter bij de Vreugderijkerwaard waren de weilanden wit van de rijp.  Zolang de zon nog achter wat wolken verscholen bleef zou dat ook nog even zo blijven.

IMG 8165 6 7 tonemapped copy

IMG 8179 80 81 tonemapped copy

Eenmaal boven op de dijk zie ik de IJssel. Met het wit van de rijp, het blauw van de lucht en het beetje kleur van het riet een prachtig gezicht.

IMG 8182 3 4 tonemapped copy

De stilte werd regelmatig onderbroken door groepen ganzen die luid gakkend van weiland naar weiland vlogen.

IMG 8240 1 2 tonemapped copy

Doordat het nagenoeg windstil weer was was het water inde uiterwaarden spiegelglad. Ik fietste daarom door naar een lage dijk die naar een schiereiland liep. Op de dijk was een man druk bezig met het opmeten van verschillende delen van de dijk. De afstand tussen de weg en de duiker, de diepte van het water bij de duiker, de breedte van de duiker….. Hij deed zijn werk in een prachtige omgeving.

Ik fotografeerde ondertussen vrolijk door. Eerst gewoon van de dijk richting een zijarm van de IJssel.

IMG 8261 2 3 tonemapped copy

Daarna liep ik voorzichtig over de bevroren keien naar de waterkant, nou ja, lopen… Het was meer balanceren. Een van de vorige keren dat ik dit op deze plek deed koste het mij bijna mijn camera (toen nog een powershot A80). Maar ik haalde dit keer de waterkant zonder brokken. De zon zat nog steeds achter de wolken dus dat was even wachten voor de eerste stralen. Ondertussen maar even geoefend op een deel van een oude steiger.

IMG 8303 4 5 tonemapped copy

Niet lang daarna klom de zon over de wolken heen, nu werd ze alleen nog een beetje tegen gehouden door een rij met dunnen bomen.

IMG 8279 80 81 tonemapped copy

IMG 8291 2 3 tonemapped copy

In een poging om de lichte nevel boven het water te vangen in een foto zoomde ik in op wat uitlopers verderop in het water. Grappig om te zien hoe de kleur van de foto dan ineens heel anders wordt.

IMG 8339 copy

IMG 8351 2 3 tonemapped copy

Eventjes raak ik aan de praat met de man die daar aan het werk was. Hij had niet verwacht vandaag op zo’n mooie plek te moeten werken en baalde dat hij zijn camera niet had meegenomen. Terwijl ik met hem sprak kwam een van de halfwilde paarden naar ons toegelopen. Omdat hij niet bang leek voor het paard kreeg ik ook wat moed (de vorige keer moest ik samen met Ank op de vlucht voor de paarden).

Terwijl het paard mijn fietstas besnuffelde, ik had net de fiets weer gepakt om even verderop te gaan kijken, zij ik tegen de man dat ik het wel heel eng vond omdat het paard half wild was. Daar bleek de man ook niet van gediend en onmiddellijk stapte hij achteruit waardoor ik alleen was met het paard (nar mijn gevoel dan). Met langzame stappen liep ik verder, voorbij de auto van de man en stapte daarna op de fiets om wat meer afstand tussen mij en het paard te krijgen. Een eindje verderop stapte ik weer even af, toen ik achterom keek zag ik dat de man in zijn auto zat en het paard deze nieuwsgierig aan een onderzoek onderwierp.

IMG 8395 copy

11 reacties op “Kou in de Vreugderijkerwaard”

 1. De serie straalt een serene rust uit. Beeldschoon.
  Ik heb het ook niet zo op halfwilde koeien en paarden.

 2. Wat een prachtige serie is dit! Zijn het allemaal HDR-foto’s? Die waar de ganzen op vliegen vind ik bijzonder mooi.

 3. Idd een heel mooie serie Marmein.
  Zal er mij ook eens in moeten verdiepen.

 4. Ik ben geen liefhebben van HDR. Ik vind de foto’s een surrealistische (en in mijn ogen dus wat onaangename) uitstraling hebben. De onderste foto’s vind ik het mooist, misschien heb je hier geen HDR toegepast. Ik zou heel graag een van de foto’s in deze serie willen zien zonder HDR, de 8179/80/81? Het is echter een prachtig gebied waar je hebt gefotografeerd.

 5. Ik vind de foto’s prachtig, zo dromerig.. De stilte en de rust kun je bijna horen en voelen.. :mrgreen: Postermateriaal wat mij betreft..

 6. Ik sluit mij voor de verandering bij Margo aan wat HDR betreft
  oooh en wat gebied betreft ook :-)

 7. Prachtige foto’s, mooie kleuren. Geen idee wat HDR is?

 8. Pfff, wat mooi. Ik hou hier dus wél van. Je maakt een artistieke versie van de natuur. Ik kan het wel waarderen, zeker als je dat zo mooi doet als dit. Ik wou dat ik dat kon :-)

 9. Een van de mooiste series die ik tot nu van je gezien heb :-D
  HDR doet soms zeker surrealistisch aan maar dat vind ik niet hinderlijk.
  Bij deze foto’s geeft het juist een heel rustige en mooie sfeer.

  Bij (half)wilde dieren: geen onverwachte snelle bewegingen maken,
  paarden zijn vluchtdieren en schrikken sneller dan koeien.
  Koeien zijn vooral nieuwsgierig… :)

 10. Ik ben geen liefhebber van HDR, het is zelden mooi uitgevoerd. Van mij hoef je natuurlijk het experimenteren niet te laten 8) . (Op foto 6, 8 en 9 zie ik een rechter bijzon (regenboogje naast de zon) 8) ).

 11. Geweldige foto’s qua sfeer en uitstraling. Ook zonder fototoestel “beleef ” ik daar soms deze sfeerbeelden en sla ze op in mijn hoofd. Maar de kunst is om dit ook aan
  anderen door te kunnen geven en dat is gelukt :wink: d.m.v. deze prachtige foto’s !
  Zelf ben ik daar vrijwilliger Natuurmonumenten.

Geef hier je reactie....


:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: