Het waaide flink vandaag, net als 2 weken geleden. Toen scheen echter ook het zonnetje en omdat we op de fotoclub een avond met als onderwerp lange sluitertijden zouden hebben, leek het mij een mooie gelegenheid om eens op pad te gaan.

Met lange sluitertijden fotograferen werkt het best wanneer je bewegend water hebt. De wind was sterk genoeg om het water in beweging te brengen, nu alleen nog water opzoeken. Ik besloot een ritje langs het IJsselmeer te maken en ben eerst naar Urk gegaan.

IMG 1363 kopi ren

Daar sloeg het water zo hard tegen de rotsen dat het nog knap lastig was het ND filter dat ik gebruikte droog te houden. Door het ND filter (10 stops) kon ik overdag lange sluitertijden gebruiken. De foto hierboven had een sluitertijd van 1/6, die hier onder van 4 seconden.

IMG 1381 kopi ren

Daarna ben ik doorgereden naar Lemmer. Daar wilde ik kijken of ik iets kon doen met het stoomgemaal, maar het riet en de dam bleken veel interessanter voor lange sluitertijden.

IMG 1465 kopi ren

Vooral het riet vond ik een erg mooi effect hebben met de harde wind, de lange sluitertijd en het zonlicht.

IMG 1457 kopi ren

Na Lemmer ben ik weer verder gereden naar de afsluitdijk. Het bleek daar nog een hele klus om alleen al de auto uit te komen door de sterke wind. Maar het lukte uiteindelijk en door het statief niet uit te schuiven kon ik de camera een beetje stabiel houden.

torentje kopi ren

Bij mijn laatste stop, bij het monument op de afsluitdijk, kon ik gelukkig wat in de luwte staan.

steiger1kleur kopi ren

Al met al heb ik mij die dag prima vermaakt. Binnenkort ga ik op Texel nog eens verder oefenen met lange sluitertijden.

6 reacties op “Wind”

 1. Wat een mooie serie! De skyline van Urk doet het ook erg goed. Wat is trouwens een ND filter?

 2. Het doet niets met de kleuren maar zorgt er voor dat er minder licht je lens binnen komt. Je kunt dan met langere sluitertijden werken. Een nd filter kun je in verschillende sterkten krijgen. Je kunt meerdere filters stapelen om nog langere sluitertijden te krijgen

 3. Aha! Daar gebruikte ik wel het polarisatiefilter voor.

 4. Daar kun je ook wat licht mee tegen houden maar lang niet voldoende op een zonnige dag.

 5. Érg mooi. Elke foto heeft ook een apart onwerelds sfeertje gekregen. Ik had dit effect nog niet op andere onderwerpen dan water gezien maar het riet is ook práchtig.

 6. mooi hoor! Hein kijkt inmiddels mee en vindt het prrachtig

Geef hier je reactie....


:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: