"); tmp.close(); image_popup.focus(); return false; } //]]>

Afgelopen weekend heb ik een cursus fotografie met lange sluitertijden gedaan. Met een groep van 8 personen en Wilco Dragt als leraar, streken we zaterdagmorgen neer in Zoutelande. Na de theorie was het tijd om het in de praktijk uit te proberen. Dat was even wennen voor mij. Normaal gesproken maak ik een lange sluitertijd door uit te proberen. Nu moesten we eerst een normale foto maken en de gebruikte sluitertijd opnieuw berekenen voor een 10 stops filter.  Gelukkig zijn daar handige apps voor, dus hoefden we op het winderige strand niet te gaan hoofdrekenen.

In eerste instantie ging het alleen om het oefenen. Maak eerst een gewone foto en daarna een met lange sluitertijden die dezelfde belichting heeft. Mijn oefenonderwerp was de zee.

IMG 4526a kopi ren

Na de lunch gingen we naar Westkapelle om het geleerde nu echt in de praktijk te brengen. Het ging wel spannend worden, er hingen donkere wolken in de lucht. Nu maar hopen dat het droog zou blijven. Met de camera op f22 kwam de sluitertijd van de eerste foto op 1 seconde. Een lange sluitertijd maar natuurlijk nog niet de lange sluitertijd die het water tot een waas zou terug brengen. Maar wel een foto waar ik tevreden over was.

IMG 4542 kopi ren

De sluitertijd die ik nu met filter moest gebruiken was 16 minuten. Na tien minuten begon het te regenen en heb ik de opname afgebroken om op zoek te gaan naar een schuilplaats.

IMG 4543 kopi ren

Daarna nog aardig wat foto’s gemaakt maar alleen deze was geslaagd.

IMG 4590 kopi ren

Zondags zouden we naar de stormvloedkering gaan. De buienradar liet echter zien dat het daar flink aan het regenen was. Dus besloten we terug te gaan naar Westkapelle. Gelukkig, kon ik toch nog wat oefenen met de mooie steiger.

IMG 4625 kopi ren

IMG 4642 kopi ren

En verder was het natuurlijk ook oefenen met andere objecten in het water.

IMG 4602 kopi ren 1

IMG 4655 kopi ren

De dag sloten we af bij de Zeelandbrug. Het was nog droog toen we aan kwamen.

IMG 4684 kopi ren

Niet veel later zagen we van de andere kant van de brug regenbui aankomen waardoor de brug in de mist leek te verdwijnen.

IMG 4685 kopi ren

De regen bleek echter een flinke hagelbui te zijn die lang aanhield. En omdat het ook bijna tijd was besloten we er mee te stoppen.

Het was een heerlijk weekend en erg leuk om met lange sluitertijden bezig te zijn. Nu nog opzoek naar andere mooie onderwerpen.

1 reactie op “Oefenen in Zeeland”

 1. Ha Marmein, even kijken of je nog wel foto’s plaatste…… prachtige foto’s!! (…en inderdaad, ik had al een poosje niet meer gekeken…)

Geef hier je reactie....


:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: