"); tmp.close(); image_popup.focus(); return false; } //]]>

Voor ik het digitale tijdperk in stapte fotografeerde ik met de Canon 650 en de Canon 300. Ik maakte alleen foto’s tijdens feesten en partijen en op vakantie’s. Toen ik eenmaal een digitale camera had gekocht werd dat wel een beetje anders.

powershot

Vanaf Januari 2004 fotografeer ik met de Canon Powershot A80, een kleine compacte camera. Het voordeel van deze camera is dat hij in een broekzak past zodat een foto-wandeling niet iets van een expeditie wordt. De camera is volledig handmatig instelbaar wat mij de vrijheid geeft om te bepalen op welke manier ik de foto maak. En last but not least: de camera heeft een uitklapschermpje. Het kan ik alle hoeken gedraaid worden en maakt het maken van macro-opnames een stuk makkelijker.

21 Mei 2007 heb ik de Canon Eos 400D met kitlens gekocht. Een hele stap van de compact naar de spiegelreflex en toch ook weer niet omdat ik in het analoge tijdperk ook altijd fotografeerde met een spiegelreflex. Twee van de hoofdredenen om over te stappen was de betere prestaties bij hogere iso-waarden en de mogelijkheid tot uitbreiden.

canon EOS400D

Gezien mijn voorliefde voor macro-foto’s heb ik er meteen een macrolens bijgekocht: de Canon 100mm f/2.8 macro USM. Dat viel in het begin zwaar tegen. Gewend aan een kleine, lichte camera en een uitklapschermpje moest ik mij nu ineens in allerlei bochten wringen om door de zoeker te kunnen zien wat ik fotografeerde en was de camera en lens zo zwaar dat ik hem nauwelijks stil kon houden. Ik begon al zwaar te twijfelen of het wel zo een verstandige overstap was geweest, ik kreeg nauwelijks een macrofoto scherp. Maar na verloop van tijd kreeg ik een vastere hand en ging het steeds beter.

macro
Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM Lens

In 2008 heb ik een telezoomlens gekocht. Het werd de tamron 18-270mm. Zo kon ik tijdens het wandelen de meeste  situaties aan.

tamron
Tamron 18-270mm F3.5-6.3 DI II VC LD

Tegen de tijd dat ik in 2009 op vakantie naar Costa Rica zou gaan begon het weer te jeuken. Een camera met live view zou mooi zijn, video voor het geval dat (mijn videocamera bleek het begeven te hebben), een 100% zoeker, een groter display, hogere iso-waarden…….. Tegen de tijd dat ik hier over aan het nadenken was kwam Canon met de 7D. Na lang twijfelen tussen de 5D mark II en de 7D werd het de laatste. Het grootste verschil tussen die twee was full frame (5D) of niet.

Met full frame krijg je 100% van het beeld dat door de lens valt op je foto. Een niet full frame camera legt een deel van het beeld maar vast. Met het maken van de foto zelf merk je het niet omdat het beeld dat je door de zoeker ziet, ook het beeld is dat door de lens valt. Doordat er door de camera dus als het ware een deel van de foto uitgesneden wordt (crop) bij een niet full frame camera, lijkt het alsof de lenzen worden versterkt. Met een crop-factor van 0,5 wordt een 200 mm lens dan 300mm. Heel aantrekkelijk natuurlijk voor een natuurfotograaf. Een reden voor mij om daarom voor de 7D te gaan.

7D 1

De tamron was prima voor de dagelijkse logjes maar voor foto’s die echt goed moesten zijn was hij toch niet helemaal top. En met een mooie natuurvakantie in de planning heb ik een nieuwe telelens gekocht. Ook hier weer een zwaar twijfelmoment. Moest ik voor de lens gaan met een lichtgevoeligheid van f2.8 of voor de f4?

Qua kwaliteit doen de lensen niet voor elkaar onder, alleen kun je met de lens van f2.8 in slechtere lichtomstandigheden beter fotograferen. De f2.8 lens (leek) een halve kilo zwaarder en was bijna 500 euro duurder. Na lang bomen met de verkoper is het toch de f4 geworden. Ik ben nu eenmaal een wandelende fotograaf en niet eentje die met een statief werkt (zou wel moeten maar dat is weer een ander verhaal). Nu ik meerdere lenzen ging meenemen was het gewicht toch ook wel een punt.

Canon EF 70 200mm f 4 0 L USM Lens
Canon_EF 70-200mm f4.0 L USM

Met het geld dat ik uitspaarde op de f2.8 kon ik nu mooi een groothoeklens kopen. Dit werd ook weer een Canon:

canon 10 22
Canon EF-S 10-22 mm/F 3.5-4.5 USM

Zo langzamerhand heb ik dus een hele verzamelingaan lenzen opgebouwd. De tamron gaat dagelijks mee in mijn fietstas voor het doordeweekse fotograferen onderweg. De overige lenzen gaan mee wanneer ik een fotowandeling maak. De EOS 400D wilde ik eerst verkopen maar ik heb hem toch maar gehouden. Mocht er iets aan de hand zijn met de 7D, dan heb ik tenminste een back-up camera.