15 Januari, ochtend

Veel zijn het er niet, maar die er in mijn huis rondvliegen zijn grote jongens. Maar hoe noem je ze eigenlijk ? Wij noemen ze neefjes. Toen ik in Zeist ging wonen kwam ik er achter dat niemand die naam kende. Het zal dus wel een Groningse benaming er voor zijn.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

13 reacties op “15 Januari, ochtend”

 1. To avatar

  Neefjes? Wat zijn het? Een soort muggen lijkt het wel.

 2. Hanny avatar

  In Friesland (en ik denk ook in Groningen) noemt men muggen neefjes en vliegen “muggen”. Kun je het nog volgen?! Ik vond het in ieder geval maar lastig toen ik net hier in het Noorden woonde. Zei ik dat ik gestoken was door een mug en keek men mij aan of ik gek was.

 3. Marmein avatar

  Ik kan je helemaal volgen Hanny. Het is in Groningen het zelfde. 🙂

 4. Virtueeltje avatar

  Dat is inderdaad Gronings. Ik vertelde als kind vroeger dat ik allemaal neefjes in mijn slaapkamer had en niet goed had kunnen slapen. Kreeg de vraag of die allemaal hadden gelogeerd in mijn kamer. Ik woonde in het midden van het land maar ben opgegroeid tussen onvervalste Groningers. Nog steeds moet ik nadenken om het in het Nederlands te zeggen … muggen dus 😉

 5. Robert K. avatar

  In het Surinaams zijn het ‘muskieten’…. Haat die dingen, vooral die stille die rond je kuiten steken en maanden jeuken. ( overdrijven is ook een vak ) Ik heb er hier ook een paar gesignaleerd, alleen heb ik die nog niet op Macro stand kunnen vastleggen.:s

 6. Karin avatar

  Neefjes of vliegen: ze blijven onsmakelijk. Hoewel je ze wel mooi hebt gefotografeerd 😉

 7. Jan K. avatar

  In Fryslân en Groningen worden deze muggen, want dan zijn het volgens het ABN, inderdaad neefjes genoemd.
  En zoals Hanny al zei, in Fryslân worden vliegen miggen genoemd, oftewel muggen.

 8. Marie-Claire avatar

  Neefjes.. HAHAHA.. Nou.. weer wat geleerd..

 9. Kwebbel avatar

  Neefjes/neefies is ook Drents. Toen ik het over neefjes had (en dus muggen bedoelde) keek Maarten mij aan alsof ik compleet gek geworden was. Hij (een Achterhoeker) kende het woord niet.

 10. frank avatar

  Hoi Marmein,
  het lijkt wel een mug,
  mooie foto trouwens.
  mvg.
  fvn.

 11. TanteTuintje avatar

  Grappig, dat woord kennen wij hier in het westen alleen als kinderen van je broer of zus…. Verder wordt je bij ons alleen gestoken door muggen.

 12. To avatar

  Altijd die Grunnigers al een raar volkje gevonden! 😉

 13. Anneke Siepel avatar
  Anneke Siepel

  Hoi Marmijn.

  Wij hier in Veendam noemen het inderdaat neefjes,maar het is een mug.
  En bijons is een mug, een vlieg kom je er nog uit ❓
  Dit is de Grunnerger tool, mijn zoontje was gebeeten en had een heel dik hand, we kwaamen bij de huisarts en hij zij, mijn neefje heeft mij gebeeten.
  Nee dit is geen grap we laagen in een deuk.:lol::lol:
  Maar hij is alergies voor, NEEFJES 😆

  Groetjes Anneke Siepel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *