Verloopfilter

Ik dacht dat een verloopfilter een algemeen bekend iets was, dit is blijkbaar niet helemaal zo. Tijd voor wat uitleg dus. Een verloopfilter is een filter dat je voor je lens kunt plaatsen. Aan de bovenkant is het glas of plastic donker-transparant, dit verloopt vervolgens naar geheel transparant aan de onderkant.

verloopfilters

Dit kun je o.a. gebruiken om wolken meer te benadrukken en toch een goede belichting van het landschap te hebben. Met digitale fotografie wordt het nauwelijks nog gebruikt. Toch kan het handig zijn. Wanneer de lucht op je digitale foto te licht is (nagenoeg wit), kan zelfs photoshop dat niet herstellen. (je zou het met een andere lucht kunnen vervangen natuurlijk, maar dat is niet wat ik bedoel)

Het nadeel van bewerken op de computer is ook dat het altijd iets kwaliteitsverlies tot gevolg heeft. Het is beter om de foto meteen goed te maken.

Ik kwam op een site nog wat uitleg tegen, mischien dat het dan wat duidelijker wordt.

Zelf heb ik nog nooit met een filter gewerkt, maar nu ik mijn eigen tekst eens na lees heb ik zo iets van: hm, toch eens mee gaan spelen……

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

7 reacties op “Verloopfilter”

 1. Stien avatar

  Ik geloof dat papa zoiets in zijn koffer van zijn fototoestel heeft zitten.

 2. To avatar

  Ja ik vermoedde dat dat het was, volgens mij bereik je dat ook met een pola filter, wat ik wel heb, maar die is duurder vermoed ik. Het is zeker zo dat als de lucht helemaal “uitgebeten” is, dat je er niets meer uit kunt halen. Wat kost zo’n filtertje, heb je vast al nagekeken.:^)
  Ben je nog met mooie foto’s terug gekomen uit “jouw” bos?

 3. Marmein avatar

  Ik ben inderdaad met foto’s teruggekomen uit het bos To. Jammergenoeg heb ik nog geen tijd gehad om ze op de site te zetten. En daar ik vanavond weer een wedstrijd heb moet je dus nog even geduld hebben.

  En nee, ik heb nog niet gekeken wat zo een filter kost. :p

 4. frank avatar

  Hee Marmein,
  je bent m’n redder in nood,
  het antwoord op al m’n vragen,
  dit is dus precies wat ik nodig heb als ik foto’s maak van de ondergaande zon,
  dan is de plek van de zon altijd overbelicht,
  en niet zo zuinig ook, daar is achteraf in de digitale doka echt niets meer aan te doen (denk ik),
  ik ga meteen kijken wat zo’n filter kost,
  haha, ik heb er nu al plezier in,
  Marmein, je bent geweldig.
  mvg.
  fvn.

 5. frank avatar

  voor prijzen van verloopfilters, zie:

  http://www.fotokonijnenberg.nl/product_list.php?idc=1122

  vanaf ca. 45,- euro
  mvg.
  fvn.

 6. Peter avatar

  Ik heb een “tas”vol met filters, lenen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *