Uitleg fotografie

Verloopfilter

Ik dacht dat een verloopfilter een algemeen bekend iets was, dit is blijkbaar niet helemaal zo. Tijd voor wat uitleg dus. Een verloopfilter is een filter dat je voor je lens kunt plaatsen. Aan de bovenkant is het glas of plastic donker-transparant, dit verloopt vervolgens naar geheel transparant aan de onderkant.

verloopfilters

Dit kun je o.a. gebruiken om wolken meer te benadrukken en toch een goede belichting van het landschap te hebben. Met digitale fotografie wordt het nauwelijks nog gebruikt. Toch kan het handig zijn. Wanneer de lucht op je digitale foto te licht is (nagenoeg wit), kan zelfs photoshop dat niet herstellen. (je zou het met een andere lucht kunnen vervangen natuurlijk, maar dat is niet wat ik bedoel)

Het nadeel van bewerken op de computer is ook dat het altijd iets kwaliteitsverlies tot gevolg heeft. Het is beter om de foto meteen goed te maken.

Ik kwam op een site nog wat uitleg tegen, mischien dat het dan wat duidelijker wordt.

Zelf heb ik nog nooit met een filter gewerkt, maar nu ik mijn eigen tekst eens na lees heb ik zo iets van: hm, toch eens mee gaan spelen……

7 gedachten over “Verloopfilter

 1. Ja ik vermoedde dat dat het was, volgens mij bereik je dat ook met een pola filter, wat ik wel heb, maar die is duurder vermoed ik. Het is zeker zo dat als de lucht helemaal “uitgebeten” is, dat je er niets meer uit kunt halen. Wat kost zo’n filtertje, heb je vast al nagekeken.:^)
  Ben je nog met mooie foto’s terug gekomen uit “jouw” bos?

 2. Ik ben inderdaad met foto’s teruggekomen uit het bos To. Jammergenoeg heb ik nog geen tijd gehad om ze op de site te zetten. En daar ik vanavond weer een wedstrijd heb moet je dus nog even geduld hebben.

  En nee, ik heb nog niet gekeken wat zo een filter kost. :p

 3. Hee Marmein,
  je bent m’n redder in nood,
  het antwoord op al m’n vragen,
  dit is dus precies wat ik nodig heb als ik foto’s maak van de ondergaande zon,
  dan is de plek van de zon altijd overbelicht,
  en niet zo zuinig ook, daar is achteraf in de digitale doka echt niets meer aan te doen (denk ik),
  ik ga meteen kijken wat zo’n filter kost,
  haha, ik heb er nu al plezier in,
  Marmein, je bent geweldig.
  mvg.
  fvn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.