Ik dacht dat een verloopfilter een algemeen bekend iets was, dit is blijkbaar niet helemaal zo. Tijd voor wat uitleg dus. Een verloopfilter is een filter dat je voor je lens kunt plaatsen. Aan de bovenkant is het glas of plastic donker-transparant, dit verloopt vervolgens naar geheel transparant aan de onderkant.

verloopfilters

Dit kun je o.a. gebruiken om wolken meer te benadrukken en toch een goede belichting van het landschap te hebben. Met digitale fotografie wordt het nauwelijks nog gebruikt. Toch kan het handig zijn. Wanneer de lucht op je digitale foto te licht is (nagenoeg wit), kan zelfs photoshop dat niet herstellen. (je zou het met een andere lucht kunnen vervangen natuurlijk, maar dat is niet wat ik bedoel)

Het nadeel van bewerken op de computer is ook dat het altijd iets kwaliteitsverlies tot gevolg heeft. Het is beter om de foto meteen goed te maken.

Ik kwam op een site nog wat uitleg tegen, mischien dat het dan wat duidelijker wordt.

Zelf heb ik nog nooit met een filter gewerkt, maar nu ik mijn eigen tekst eens na lees heb ik zo iets van: hm, toch eens mee gaan spelen……