Archeologie

Vanmiddag ben ik met Buurman6 bij een archeologische opgraving wezen kijken. Wat zou ik graag met een tijdmachine een reisje maken naar verschillende tijdperken. In dit geval naar zo’n vierduizend jaar geleden.

Het was drukker dan ik had verwacht bij de opgraving. Om de een of andere reden had ik maar een paar mensen verwacht. Verwachtte zelfs dat ze de tent wel eens eerder konden sluiten. Ik had het helemaal verkeerd dus, er stonden zelfs twee mannetjes om het verkeer te regelen.

In de ijzige kou vertelde een gids van alles over de opgraving en wat ze gevonden hebben. Gezien de grootte van het project is het een zeer unieke opgraving in Europa.

Op de site zelf werd nog steeds doorgewerkt. Knap werk als je ziet hoe klein de lettertjes zijn waarmee ze alles opschrijven, en dat in die kou. Vanaf de rand van de put hadden we een goed overzicht op alle vuurplaatsen.

De grote vraag bij de vuurkuilen was waarom er steeds een nieuw kuil werd gegraven op steeds een andere plek. Waarom niet een oude kuil gebruiken ? Op de site bij Hattemerbroek waren in totaal 250 vuurplaatsen gevonden die over een periode van 500 jaar waren gegraven.

Tussen alle vuurplaatsen door waren veel bruine plekjes te zien: wortels van elsen die er vierduizend jaar geleden groeiden.

Op de uitnodiging voor deze opendag waren wij al gewaarschuwd dat het er blubberig zou zijn en laarsen geen overbodige luxe. Niet idereen had die (zeer terechte) waarschuwing gelezen. Deze dame had er een mooie oplossing voor gevonden.

In de tent op het terrein werden demonstraties vuursteengereedschap en kledingmaken gegeven. Ik heb om de een of andere reden altijd gedacht dat de splinters van een vuursteen altijd vanuit het midden van de steen afgeslagen werden. Vandaag heb ik geleerd dat het vanaf de rand van de steen gebeurd.

De man die de demonstratie gaf was erg enthousiast, net als zijn publiek. Zelfs toen de tent werd afgebroken bleef hij doorgaan met vertellen en voordoen. Maar ja, het was dan ook erg interessant.

Naast gereedschappen maakt hij ook leer en kleding. Zelfs van vissenhuid zoals je aan zijn hoedje kunt zien.

Wil je alle foto’s zien dan hoef je allen op een van bovenstaande foto’s te klikken.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

Eén reactie op “Archeologie”

  1. Jetske avatar
    Jetske

    Dag Marmein, Door je fotoserie geef je een goede indruk van deze open dag. Dat het zo druk was kwam misschien door de aankondiging vanochtend op je website….. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *