Zaterdagavond kwam Achterbuurjongen1 aan de deur. Of ik zin had om foto’s te maken van de kermis op de Turfmarkt. Tuurlijk had ik daar wel zin in. En zo gingen we op pad, hij met zijn EOS400D en ik met mijn Powershot A80.

We hadden net onze camera’s op een statief geplaatst en wilden beginnen met foto’s maken toen Achterbuurjongen1 er achter kwam dat hij vergeten was zijn geheugenkaartje in de camera te doen. Tja, dan maar om de beurt foto’s maken met mijn kaartje ? Maar dat was wel een heel omslachtige oplossing, en ach, we waren maar zo’n tien minuutjes lopen van huis. En daar stond ik ineens met twee camera’s en twee statiefen in het donker bij de stadsgracht.

Ik had mij net bedacht dat ik dat toch niet zo heel prettig vond toen twee jongens achter mij kwamen staan. “Bent u van de telegraaf mevrouw ?” terwijl ze een blik op de EOS wierpen. “eh, nee, niet bepaald nee”. “o, van een andere krant dan ?” Maar ik kreeg niet de kans die laatste vraag te beantwoorden. Ze vroegen er meteen achteraan of ik ze op de foto wilde zetten.

Mijn kaartje zat op dat moment in de EOS en daar het mij wel leuk leek ze op de foto te zetten draaide ik mijn statief om een foto van de jongens te maken. Maar de camera was nieuw voor mij en snel even de instellingen controleren en instellen was er dus niet bij. Het leverde een lange sluitertijd op terwijl de jongens op mijn verzoek zo lang mogelijk in de door hun gekozen pose bleven staan.

Joelend gingen ze er weer vandoor, niet eens de tijd nemend om de foto te bekijken. Tijd voor mij om de camera op het onderwerp waarvoor iknaar de stad was gelopen te richten.

Nadat Achterbuurjongen1 weer terug kwam zijn we de kermis opgelopen. Het was niet al te druk dus we hadden alle ruimte om foto’s te maken en lekker te experimenteren.

Bij de botsautootjes hebben we wat langer stil gestaan. Wij wel, de botsauto’s gelukkig niet.

Dan was er ook nog een atractie dat steeds een en weer zwaaide. Ik vond vooral het contrast tussen de hekjes en het bewegende licht er achter heel mooi.

Na het fotograferen van de kermis zijn we nog even naar het kerkbrugje doorgewandeld. Eens kijken of we lichten van de fietsen op de foto konden krijgen. Dat viel tegen. Door de lange sluitertijd die tegelijkertijd ook weer te kort was, was alleen hier en daar een geel streepje te zien. Dan maar een lege brug op de foto.

En ach, als je dan toch bij een bruggetje staat kun je ook van de brug af een foto maken.