Zondagmorgen

Gistermorgen was ik er vroeg op uit getrokken richting het Engelse Werk. Frank had het over jonge meerkoeten, en nu ik toch nog de beschikking had over een telelens, moest ik mijn kans maar nemen dacht ik zo. Meteen bij het eerste bruggetje In plaats van de gebruikelijke kapmeeuwen zaten er dit keer mantelmeeuwen. Een stuk groter en makkelijker beeldvullend in beeld te krijgen. De belichting is wel wat eigenaardig uitgevallen, maar heeft ook wel weer iets.

Omdat ik precies aan de andere kant van de stad woon, moest ik dwars door het centrum. Overal is steeds meer kleur te zien. Hier en daar zie je hele kussens van deze paarse helmbloem.

 

Aan de andere kant van het centrum groeit een kastanjeboom horizontaal en ligt deels in de stadsgracht. De bloemenkaarsen van de kastanje zijn al duidelijk herkenbaar. Het zal niet lang meer duren voor ze in bloei staan.

In het park langs de gracht stond ook weer van alles te bloeien: crocussen, speenkruid, blauw druifje en ook de witte bosannemoon.

Toen ik eindelijk in het Engels Werk aan kwam ben ik meteen doorgefietst naar de vijver waar ik vermoede dat de kuikentjes zouden zijn. Op het eerste nest dat ik zag zat een meerkoet dat onder het slaan van alarmkreten zijn nest verliet toen ik dichterbij kwam. In dit nest waren geen kuikens te zien, alleen enkele eieren en ik ben maar snel weggegaan zodat de meerkoet er weer op kon gaan zitten.

Even verderop was weer een meerkoetnest. Ook hier zat een van de ouders op het nest maar deze bleef zitten. Zo af en toe zag ik een rood kopje achter de meerkoet vandaan komen. Lastig fotograferen zo door het riet. Ik besloot om op de terugweg nog eens te gaan kijken of de jongen dan zouden zwemmen.

In het park was nog zoveel meer moois te zien. Zo waren er al pinksterbloemen te bewonderen

En stonden overal mooie lisdoddeplanten te bloeien. Deze stond zowaar midden in een wat drassig weiland en was dus makkelijk te fotograferen.

Aan de rand van het park is een klein weilandje te vinden met daar achter een klein watertje. Het zag er zo idylisch uit met een jonge treurwilg in frisgroen en een lisdodde die zich spiegelde aan het wateroppervlak. Toen ik met de fiets aan de hand dichter bij het water kwam vloog er vlak voor een fietswiel een vlinder op van een paardenbloem. Gelukkig kon ik die later nog een keer fotograferen.

Het water was ongelooflijk helder. Ik vind het altijd heerlijk om naast dit soort ondiep water te zitten waarbij je onder het wateroppervlak van alles ziet gebeuren: een waterspinnetje dat lucht komt halen, een kever die heen en weer schiet tussen de bladeren op de bodem en zowaar, ik zag ook twee salamanders. Jammer genoeg kon ik van al dat moois geen foto maken. Wel van de schaatsenrijder (?)

En dan was er het weilandje zelf nog waar van alles te zien viel. Ook hier stond van alles in bloei: speenkruid, pinksterbloem, een kievietsbloem stond in de knop, de zuring was al aan het uitlopen en een grassoort stond ook al in bloei. Op het topje van een van deze grasbloemen was een spinnetje druk bezig met zijn webje.

En dan zag ik in de verte nog iets wits boven het gras hangen. Eerst dacht ik dat het een veertje was, maar eenmaal dichterbij gekomen bleken het lenteklokjes te zijn.

Het werd nu wel erg druk in het park en het werd tijd om terug te fietsen, eens kijken of de kuikens aan het zwemmen waren. Halverwege kwam ik nog langs een slootje dat bedekt was met een deken van wilgenkatjes. Uitgebloeid en hun taak volbracht, was er geen reden voor ze om aan de boom te blijven hangen.

Ik had geluk, de meerkoet had het nest verlaten en de jonkies waren nu zichtbaar. Nog wel tussen het riet dus erg lastig om ze toch nog een beetje in beeld te krijgen.

 

Maar even later gingen ze toch even zwemmen en kon ik ze wat beter fotograferen. Nou ja, beter, ook deze zijn niet helemaal scherp, het is nog flink oefenen met zo’n grote lens.

Zo. dat waren weer heel wat foto’s. Maar er zijn meer (ik kon gewoon weer niet genoeg weggooien) Je kunt ze allemaal bekijken in de diashow.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

8 reacties op “Zondagmorgen”

 1. Ank avatar

  Weer een geweldig mooie serie geworden!

 2. Hendrika avatar
  Hendrika

  Ze zijn weer mooi Marmein! Wat zijn dat grappige dieren die jonge meerkoeten. Ik heb ze zelf nog nooit gezien.
  Ik probeer altijd uit je series de ‘allermooiste’ te zoeken. Dat is deze keer dia 17, een gevallen wilgenkatje: mooi, mooi,mooi!
  De grassoort van dia 23/24 is volgens mij reukgras (bevat de geurstof coumarine, vandaar de naamgeving), want dat zie ik momenteel overal bloeien.

 3. Fotografe avatar

  Prachtige foto’s, genieten!

  Groet.

 4. frank avatar

  Mooie serie Marmein,
  mij viel ook al op dat die ondiepe slootjes en plasjes zo helder zijn, als je goed kijkt kan je de kikkers op de bodem zien zitten en jonge snoekjes, volgens mij heb jij de zelfde meerkoetjes gefotografeerd als ik, duidelijk de zelfde vader en dochter 😉
  mvg.
  fvn.

 5. Margo avatar

  Heerlijke serie! Die meerkoetjekuikens, wat zijn het ook een lelijke mormels!:mrgreen:
  Heb je ook een macrolens bij die EOS, of had je de A80 erbij met Raynoxlensje?
  Beedewee: bedankt voor het opsturen van de post!:wink:

 6. Marie-Claire avatar

  Ik vind die meerkoetjes juist prachtig met dat knallende rood.:oops:

 7. Margo avatar

  Gebruik je een special filter voor de kleur geel?
  Die kleur is vaak erg moeilijk te fotograferen en ik zie dat jouw lisdodde prachtige tekening heeft zonder dichtgetrokken stukken.
  Als je begrijpt wat ik bedoel?:razz:

 8. Marmein avatar

  Ik gebruik geen filters. Ik onderbelicht wel 2/3 stops, wellicht dat helpt ? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *