Dauw

Ochtendmist op een vrije dag. En dan nog wel met een wolkeloze lucht daar achter, zoiets kan ik natuurlijk niet aan mij voorbij laten gaan. Ik ben op de fiets gestapt en richting Berkum gefietst. Toen ik tegen half acht wegfietste, hing er nog een beetje een moody sfeertje.

Een eind verderop zie ik een struik met kleine witte bloemen. Geen idee wat het is (een krentenboom misschien ?) maar mooi is het wel. Vooral nu, nu de mist er kleine druppels op heeft gelegd. Zelfs de ragfijne draden van een spin hebben druppels.

Aan de brug over de Overijsselse Vecht hangen talloze spinnenwebben. En elk van hen is weer verschillend.

Vanaf de brug is er nauwelijks iets te zien van de Vecht. Twee ganzen vliegen laag over maar ik ben te laat om daar nog een foto van te maken. Ik fiets weer even terug om vervolgens voor de brug rechts af te slaan. Vanaf hier loopt het fietspad over de dijk achter Berkum langs.

Langs de helling van de dijk stonden hier en daar wat pinksterbloemen. De fiets werd op de dijk geparkeerd en ik daalde af naar een paar van deze bloemen.

Ik zou net weer een foto maken van een ander pinksterbloemetje toen ik ineens zag dat daar een vlieg op zat. En nog eentje met druppels ook. Wonderlijk. Eergisteren had ik er nog zo naar uit gekeken en geen eentje gevonden, en hier zat er zo maar eentje.

Ik wilde de foto ook eens met iso 50 maken, zodat ik nog minder ruis zou hebben en liep daarom terug naar de fiets. Maar zie dan maar eens de ene pinksterbloem terug te vinden. Gelukkig vond ik hem, alleen was mijn bonenzak niet dik genoeg om hem te gebruiken bij de foto. Terwijl ik zo op mijn hurken zat keek ik eens om mij heen en zag dat er heel wat meer vliegen waren dan deze ene. De dijk bleek vol te zitten met strontvliegen.

Ik kon mijn lol niet op. Ook deze beestjes hadden druppels op hun haren, nou ja, de meeste dan. Op mijn hurken kroop/liep ik verder over de dijk. Van zo een situatie moest ik natuurlijk profiteren.

Even later kwam ik met stramme knieën weer overeind en keek om mij heen. Even verderop stond reukgras. Mischien dat daar nog wat op zat ? Van deze afstand zagen de aren er glad en regelmatig uit. Ik verwachtte niet iets te vinden.

Maar er zat wel iets. Een bij-achtig wezentje dat zo te zien voor struisvogel speelde. Of zou het gras een soort vleesetend gras zijn dat de kop van het beestje in zijn greep had ? In iedergeval, het zag er maar vreemd uit.

Ik heb werkelijk geen idee wat voor eentje het is. Wonderlijk genoeg zat een paar halmen verderop nog zo’n insect zijn uiterste best te doen zijn kop in de gras halm te steken.

Er vlak bij zat weer een ander insect. Wat een druppelfeest vanmorgen !

Langs de dijk wordt het steeds drukker. Wielrenners, joggers, wandelaars, vanalles komt voorbij. Een oudere man stopt en vraagt wat ik aan het doen ben: macro-foto’s maken, vooral van druppels. Digitaal fotograferen vond hij maar niks. Iedereen klikte maar in het wilde weg, dat was toch geen foto maken ? Elke foto die hij maakte met zijn analoge camera, was uitgebalanceerd en wel doordacht. En hij wandelde weer verder.

Even later kwam er een man langs met twee labradors. Grommend en blaffend kwam eentje daar van op mij af. En hoe de man ook riep, de hond luisterde niet naar hem en bleef op mij af rennen. Uiteindelijk gaf de man het op en riep mij toe dat de hond niets deed. Ja ja, als hij net zoveel inzicht had in het gedrag van zijn hond als dat hij daar invloed op had…… Terwijl de hond rondsprong vlogen overal druppels in het rond en vlogen vliegen op van het gras. Het werd mij te druk, het werd tijd om naar huis te gaan. Nog even een tussenstopje bij de bloesem om die nu met zonlicht te fotograferen. Wonderwel waren alle druppels op het spinnenrag verdwenen waardoor het rag niet meer te zien was.

Van de ruim 150 foto’s heb ik er 42 overgehouden. Ik had mischien nog wel wat meer weg kunnen gooien, maar ach, een beetje een doorbijter komt er wel doorheen.

De diashow is hier te bekijken.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

,

door

Reacties

18 reacties op “Dauw”

 1. Ank avatar

  Ik was een uurtje later en dus eigenlijk net te laat, dat is me hier wel duidelijk geworden, wat een schitterende serie heb je gemaakt! Ik heb ook nog steeds redelijk wat problemen met het scherpstellen als ik de raynox gebruik , zet jij de camera overigens ook op de macrostand??

 2. Marmein avatar

  Ik heb hem meestal op macrostand staan. Alleen wanneer mijn onderwerp wat groter is en ik wat afstand moet nemen haal ik hem van macro af.

  Heb je de camera wel op cenrummeting staan ? Standaard staat hij op meerpuntsscherpstelling en dat is met macroopnames erg onhandig.

 3. Ank avatar

  Ja dat heb ik wel maar vaak als ik ga inzoomen wordt ie onscherp en moet ik opnieuw de juiste afstand gaan zoeken.
  Nou ja we blijven oefenen want ik vind het zo prachtig!

 4. Marmein avatar

  Ik ga altijd af op het dubbele biepje bij het scherpstellen. Ook voor mij is het vaak zoeken naar de juiste afstand. Meestal zit ik er te dicht op.

 5. Marius avatar

  Zo vaak als ik hier kijk, zoveel juwelen als ik vind.

 6. Jetske avatar
  Jetske

  Dag Marmein,
  Wat een schitterende serie heb je wederom gemaakt!
  Ben je wel schoon gebleven? Want waar strontvliegen zitten………:wink:

 7. Margo avatar

  Prachtig! Wat zal je genoten hebben! Zullen we eens samen ’s morgens op pad gaan? Beetje lastig organiseren, je weet nooit wannneer er druppels zijn.
  Het valt me op dat jouw scherptediepte altijd groter is dan de mijne (van de foto’s dan he? 😉 ) . Welk diafragma gebruik je? Ik heb voor macro’s met de EOS minimaal f8.
  Dan kom ik aan een sluitertijd van ongeveer 125, tot 200, en dat is met macro (voor mij althans) haast niet uit de hand te nemen. Liep jij met een statief rond? Ik gebruik mijn statief nooit, ja, binnen. Een bonenzak heb ik inmiddels wel tot camerazak gepromoveerd, maar tot dusver is het me niet gelukt er aan te denken die mee te nemen.
  Met de S2 met de Raynoxlens heb ik een zelfde soort probleem als Ank. Ik moet een bepaalde afstand nemen om binnen de range te komen dat het scherp gesteld kan worden. Ik heb ‘m dan niet op macrostand staan. Ik denk dat het heel erg afhankelijk is van het type camera, bij mij zit denk ik de Raynoxlens verder van de camera lens dan bij jouw camera.
  Deze serie is echt prachtig, je overtreft jezelf! Vooral die gele vlieg (bij, hommel?) vind ik prachtig!! 😀

 8. frank avatar

  Tja ……………
  Marmein……………
  Nu weet ik weer waarom mijn collega’s en ik twee jaar geleden met stomheid naar jouw foto’s hebben zitten kijken, vooral omdat ze gemaakt zijn met je Powershot, sommigen konden het niet geloven en zeiden dat je foto’s gemaakt waren met een spiegelreflex …………. en zwaar bewerkt zijn in de digitale doka, sommigen kunnen het gewoon niet geloven en evenaren dit zeker niet met hun dure spiegelreflex en dito lenzen (incl. mijzelf) , dus, mijn complimenten,
  dit is weer een superserie, de close-ups natuurlijk, maar ook de landschapsfoto’s zijn super belicht,
  soms wordt ik er jaloers op, slechte eigenshap hè? 😳
  mvg.
  fvn.

 9. Fotografe avatar

  Ja, je hebt jezelf inderdaad overtroffen, wat een genot om die beelden te mogen bekijken!
  Je bent en blijft voor mij een enorme inspiratiebron!

  Groet.

 10. GdM avatar

  wat mooi, heb je dat gedaan, schitterend om zo de dingen te zien, die je normaal gewoon voorbij loopt, of die eigenljk te klein zijn om gewoon waar te nemen.
  Altijd weer een plezier als ik weer even bij je kom kijken..

 11. FotoAnna avatar

  Supper !!
  Dank je voor de heerlijke fotowandeling !!
  Lieve groetjes Anna

 12. Marmein avatar

  Ik fotografeer met het kleinste diafragma op mijn camera : f8 De macro-opnames van compactcamera’s hebben vaak een grotere scherptediepte dan een spiegelreflex. En met zo’n kleine camera heb je niet zo’n lange sluitertijd nodig.

  En wat betreft de afstand: met de raynox moet ik ook meer afstand nemen. Normaal gesproken kan ik met mijn camera een macroopname maken op 5cm, met de raynox wordt dat al snel 15 a 20 cm. Maar de zoom-mogelijkheid compenseert dat weer. Maar dat je afstand moet houden is toch niet vreemd ? Met de lens die ik van Frank te leen had moest ik zeker anderhalf meter aanhouden. Erg lastig als je een insect op gelijke hoogte wilt fotograferen. Je hebt dan algauw iets in de weg staan.

  @Frank: het licht was vanmorgen ideaal. Door de mist waren er geen scherpe contrasten en het was toch licht genoeg om makkelijk te kunnen fotograferen. Ik ben benieuwd of het morgen ochtend ook mist.

 13. Margo avatar

  Ik bedoel met afstand, dat ik moet zoeken naar de juiste afstand van camera tot object, dus ik sta wat heen en weer te schuiven. Met de EOS is dat anders, dan moet ik wel een bepaalde afstand bewaren, maar dan kan ik alles scherp krijgen vanaf die afstand, met de Raynox is dat gebied heel kort. De zoommogelijkheid is inderdaad lastig als je bij de grond fotografeert, ik zit dan altijd grassprieten weg te duwen die in de weg staan.
  Ik ben ook benieuwd of er morgen weer mist is. Dan ga ik eens kijken wat het verschil is, qua sluitertijd, met de Raynox op de S2.:grin:

 14. Hendrika avatar
  Hendrika

  Ze zijn weer mooi!
  Het is niet de krent die je hebt gefotografeerd, want die heeft een bruinrood blad, en zit nog in knop. Ik denk dat het de sleedoorn is, want die bloeit momenteel overal.

  ‘Hendrika’ (die ook altijd stikjaloers :oops::lol: is op je mooie foto’s en op je bijzondere kijk op de dingen om je heen!!!)

 15. Pa avatar

  Dat heb je weer mooi gedaan. Van wie heb je dat toch ?

 16. Jacqueline avatar
  Jacqueline

  Al een tijdje volg ik jou en je foto’s en het is een dagelijks genieten! 🙂 Ben zelf druk in de weer met mn pas gekregen powershot 630 en Raynox250. Kun je mij vertellen hoe ik de centrummeting kan instellen?
  Alvast dank voor je antwoord!

 17. Marmein avatar

  @Jacqueline: Ik heb niet dezelfde camera als jij , maar ze lijken zoveel op elkaar dat het er niet ver naast zal zitten. Wanneer je op de knop ‘functie’ klikt, is het de op een na laatste optie. Daar kun je kiezen uit ‘deelmeting’,’centrummeting’ en ‘spotmeting’. Je kiest dan de optie centrummeting.

 18. Hans avatar

  Tjonge zeg, deze serie had ik bijna gemist! Alle complimenten en superlatieven die te bedenken zijn heb ik hiervoor al gelezen. Niets aan toe te voegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *