Bloemen Fotowandelingen

Kort en bloemrijk

Vanmorgen ben ik er heel even op uit geweest. Ik was van plan via het Engelse Werk de oude IJsselbrug over te steken om dan bij Zalk het fietspondje te nemen en terug te fietsen naar huis. Net buiten de stad kwam ik al allerlei bloemen in de berm tegen.

Zo stond hier en daar al wat fluitekruid te boeien.

En ook de boterbloemen waren aanwezig

Paardenstaart was er ook, met z’n vreemde bleke jonge scheuten. Ze zien er altijd uit alsof ze zo uit de tijd van de dinosaurussen komen vind ik.

En nog dapper standhoudend in deze hitte: de pinksterbloem. Ik geloof niet dat hij pinksteren gaat halen.

Eenmaal in het Engelse Werk zag ik bij een van de slootjes deze huls van een nimf. Waarschijnlijk nog van vorig jaar. Binnenkort moet ik toch weer eens in de Dellen zien te komen (knap lastig zonder auto) Vorig jaar heb ik begin Mei daar nimfen gefotografeerd die uit hun schulp komen. Met deze warmte kan het wel eens eerder gebeuren. Of zou deze toch van dit jaar zijn ?

Eenmaal op mijn hurken om deze nimf te fotograferen, riep de natuur mij ineens. Het werd al knap warm en de struiken zaten nou weer niet zo dik in de bladeren dat ik het bij deze drukte aandufde aan de roep gehoor te geven. Ik ben daarom maar weer naar huis gefietst. Ga ik een ander keertje wel langs de IJssel.

6 gedachten over “Kort en bloemrijk

 1. De paardenstaart wordt ook wel heermoes genoemd. Het is een maffe plant die je uitelkaar kunt halen en weer in elkaar kunt zetten. En, niet minder belangrijk, als hij straks volgroeid is houdt hij prachtig druppels vast.

 2. Hoi Marmein,
  Die Paaerdenstaart zie je momenteel overal, ik wist niet dat het Heermoes is, toch wat geleerd vandaag.
  Die nimf kan best van dit jaar zijn (het blad is groen), op Zoom heb ik ook al zo’n foto gezien, met waterjuffer erbij,
  dat plasje in de Dellen, ik weet nu waar het is…
  mvg.
  fvn.

 3. Maar je moet de heermoes niet in je groententuin hebben, want je raakt hem nooit meer kwijt!!!!! Oef!!

  Het gedicht in het zwart geschreven vind ik prachtig bij de witte bloem.

  Marron

 4. paardenstaart is familie van planten die, net als de varens en mossen tot de sporenplanten behoren (dus voortplanting zonder bloemen). In Nederland komen drie leden van de familie Paardestaarten vrij algemeen voor, de Holpijp, Lidrus en Heermoes. Tot zover het college biologie 😛

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.