Vanmorgen was ik iets eerder dan Frank in het Engelse Werk. Kon ik mooi snel even een druppelfoto maken. We zouden ons immers op een heel ander onderwerp richten.

Als eerste zagen we een lege cocon. Zouden we dan toch nog te laat zijn? Mischien toch nog niet, want een paar rietstengels verder zat deze jonge juffer. De vleugels nog een beetje gekreukeld, het zou niet lang meer duren voor ze weg kon vliegen.

De waterjuffers zijn een stuk kleiner dan de libelles die ik vorig jaar had gezien. Het was dus flink speuren voor we een nimf op de foto konden zetten.

Deze ochtend hadden we geluk, hoe langer we keken, hoe meer we er zagen. Halverwege onze foto-sessie kwamen nog twee chineze dames naar ons toe lopen. Wat we toch wel niet aan het doen waren. En hoe leg je dan aan iemand die niet goed nederlands spreekt uit, dat de waterjuffers uit hun cocon komen? Er vloog er nog geen enkele rond om aan te wijzen. Maar dat er beestjes waren die als vlinders uit een cocon kwamen was voor hun duidelijk genoeg.

Een waterjuffer had geen geluk vrees ik. Als ik mij niet vergis zit hier een sluipwesp op de jonge juffer. De sluipwesp zal eitjes in haar leggen zodat de larven straks wat te eten hebben.

De zon kwam achter mij vandaan en ik stond dan ook regelmat mijn eigen licht in de weg. En daar ik toch gek op tegenlichtopnames ben, ben ik maar even naar de andere kant van het vijvertje gegaan. Daar zouden ze ook vast wel zitten. En ja hoor, ik had geluk.

Maar wat gaan de waterjuffers razendsnel. Bij de libelles van vorig jaar kon ik rustig twee uur zitten voor ze goed en wel uit hun cocon waren en de vleugels redelijk opgepompt hadden. Deze juffers kropen er binnen enkele tientallen secondes uit en presteerden het vervolgens om constant voor de camera weg te kruipen achter een blad. Ik moest mijn hand steeds aan de andere kant van het blad houden om ze toch nog een beetje op de foto te kunnen zetten.

Het was heerlijk om in de vroege ochtend in alle rust te kunnen fotograferen. Ik heb geloof ik wel een beetje veel van hetzelfde, maar kon het gewoon niet laten.

Om alle 14 foto’s te kunnen bekijken kun je hier naar het fotoalbum. (of je klikt gewoon op 1 van bovenstaande foto’s)