Insecten

Jonge libelles

Gisteren was ik het helemaal vergeten, maar ik had nog foto’s gemaakt bij het Zwijnenvennetje. Toen ik net aankwam bij het vennetje viel het mij op dat verschillende libelles wat vreemd vlogen. Bijna onhandig. En ook ik kon ook aardig dicht bij ze komen zonder dat ze wegvlogen.

Aan een heidestruikje langs het vennetje zag ik ineens een jonge libelle hangen. Nog maar net uit zijn cocon wachtte hij op het hard worden van zijn lijfje.

Wat verder rondkijkend zag ik dat hij lang niet de enige was die vandaag had uitgekozen om te gaan vliegen. Vandaar dat die andere libelles zo vreemd deden waarschijnlijk. Ook zij waren vandaag uit hun cocon gekomen en moesten het vliegen nog onder de knie krijgen.

Ik heb mij prima vermaakt op een stukje van nog geen 5 meter oever. Ik kwam ook deze rups nog tegen. Zou de eigenaardige paarsige kleur veroorzaakt worden door de kleur van de heidebloemetjes die hij eet ?

Bij het weggaan nog even gekeken bij de eerste libelle. Die begon al aardig kleur te krijgen, hij zal niet lang daarna zijn eerste vlucht wel hebben gemaakt denk ik.

Nietalleen de libelles gingen vandaag vliegen. Hier en daar was ook een waterjuffer te zien.

9 gedachten over “Jonge libelles

 1. Wat een prachtige vleugeltjes, bijna engelachtig! En wat een grappige smoeltjes hebben die libells (of zijn het waterjuffertjes?)
  Foto 3232 is geweldig!! 😀 Echt een toppertje!

 2. 3232 is ook een van mijn favorieten. Nog even een tip over waterjuffers/libelles: libelles hebben 4 vleugels, waterjuffers 2.

 3. Libelles hebben ook, in tegenstelling tot waterjuffertjes, een grappig clowns-snoetje. Met een grote vliegeniersbril op.
  Of slaat hier mijn fantasie te veel op hol?
  Tis goed dat ik het nu eens zie. Tot dusver rende ik altijd hard weg als er een in mijn buurt kwam!

 4. Prachtige serie. Na de druppels nu ook genoeg prachtig materiaal voor een libelle-kalender. Is het geen idee om de uitgever van Libelle eens te bellen?

 5. Hele mooie serie over de libelles. Ook ik kan me uitstekend vermaken in een klein stukje natuur.
  Ik ben hier gekomen via www. manindezorg.nl
  groetjes

 6. mooie foto’s Marmein maak jij nog altijd. Tijd niet gekeken, daarom zo leuk om tot de ontdekking te komen dat je ook nog steeds logt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.