Vanmorgen ben ik met Ina wezen wandelen bij het Enbertsdijkvenen. Een prachtig natuurgebied in het oosten van Overijssel. Jammergenoeg werkte het weer niet helemaal mee. Er was veel wind en geen zon, maar het was in iedergeval droog.

Ook in dit natuurgebied waren de paddestoelen ruimschoots aanwezig. De vliegenzwam had ik dit jaar nog niet gezien, en piepte hier overal uit de grond.

Net als in de Dellen waren ook hier talloze aardappelbovisten te vinden. Het eigenaardige van deze (in mijn ogen), was dat hij uit een boomstronk groeide. Ik wist niet beter dan dat ze altijd op de grond groeiden. Of zou het geen bovist zijn ?

Zoals wel vaker gebeurd met een fotowandeling, lijkt er ineens een thema te ontstaan. Dit keer bleken het rupsen te zijn. In eerste instantie zagen we niet veel, maar wanneer je er eenmaal eentje gezien hebt, ga je er steeds meer zien. Alsof je ogen even moeten wennen aan de vorm.

Ze waren er in allerlei kleuren en maten. Sommigen kaal, anderen weer harig.

En dan had je rupsen waarvan de kop en de staart prachtig oranje waren met wat groen er tussen in.

Ook waren er rupsen die dicht bij elkaar leefden en samen regelmatig een dansje deden. Als ik het goed heb opgezocht zouden dit rupsen van de stippelmotten zijn, maar ja,het blijft lastig met rupsen vind ik.

Ina heeft zowaar ook een rups gevonden, en nog wel de grootste van het stel, al zat er niet veel leven meer in.

Van de onderstaande zijn we bijna zeker dat het een rups is. In eerste instantie dacht ik dat het uitwerpselen waren, Ina dacht nog even dat het een soort van kikkervisjes waren. Oja, ik dacht dat het ook nog wel eens bloedzuigers konden zijn, maar ze lijken hele kleine pootjes te hebben en een zwart rond kopje dat je vaak bij rupsen ziet.

We hebben voornamelijk over de heide gelopen. Langs de bosranden rondom de heide stonden heel wat krentebomen die al flink aan het verkleuren waren. Heel even piepte de zon door de wolken, net lang genoeg om een foto van de verkleurende bladeren te maken.

Na de wandeling hebben we nog even een kop koffie gedronken bij een picknick tafel. Daar werden we bezocht door een wants die, ondanks dat hij een pootje miste, driftig heen en weer liep over de tafel.

Zoals altijd kun je alle foto’s bekijken door op een van de foto’s in dit log te klikken.