Workshop Natuurfotografie

Zoals ik gisteren als schreef, was ik op pad met Bas Meelker en 5 deelnemers aan de workshop natuurfotografie voor gevorderden. Het werd een afwisselend dagje.

We verzameden om 07:15 in Zoutkamp om vervolgens richting het Lauwersmeer te gaan. Het was toen nog redelijk donker en met de mist was dat toch wel een lastige fotografie-start van de dag. Het was wel een mooie kans om eens te experimenteren met de verschillende kleurballansen op de camera.

Zo is de bovenstaande met de instelling voor tl-licht genomen, en de onderste met die voor bewolkt weer.

Dat het nog opletten was wanneer je in de mist met een redelijk tegenwindje fotografeerde bleek wel toen mijn foto’s er wel heel vreemd uit gingen zien. Aan de andere kant, het geeft ook wel weer een appart effect.

Na een korte koffiestop zijn we naar een vogelkijkhut gegaan. Het was nog steeds mistig en helaas waren er nauwelijks vogels te zien. Dat gaf dan weer mooi wat tijd voor uitleg over voorbereiding en instellingen van de camera. Maar tijdens het verhaal hoorde ik een vreemd geluid achter mij: een groep koeien plaste door het water, op zoek naar een beter plekje om te grazen.

Nadat de koeien voorbij waren getrokken en de vogels nog steeds niet te zien waren door de mist, ben ik er maar even uit geglipt om wat druppels die ik eerder had gezien te fotograferen. Ik kreeg de tip mee om eens te gaan inflitsen. Iets wat ik normaal nooit zou doen, maar je moet alles eens proberen nietwaar ?

We zijn vervolgens naar de haven van Lauwersoog gereden om te kijken of daar vogels of mischien wel een zeehond zou zijn. Op de punt van de pier zaten een 20 tal meeuwen die we zo dicht mogelijk benaderden. Daarna zijn we naastelkaar lopend richting de meeuwen gelopen om ze te fotograferen zodra ze op zouden vliegen. Zodra de vogels opvlogen was er een salvo van cameravuur alsof er een mitraileur werd afgeschoten. Van de meeuwen heb ik helaas nog geen foto’s. Mijn kaartje was vol na deze aktie. Gelukkig konden de foto’s opgeslagen worden op de imagetank van Bas. Hij stuurt ze mij later toe.

Ik heb op dezelfde pier wel wat foto’s met mijn eigen camera gemaakt, uiteraard macro’s. Er groeide een prachtig gekleurd plantje. Geen idee wat het is (ik dacht eerst zeekraal maar dat heeft niet van zulke uitstaande blaadjes)

Na de lunch zijn we naar een deel van het Lauwersmeer gegaan waar heel veel ganzen en ook schotse hooglanders te bewonderen waren. Toen we daar eenmaal waren brak eindelijk de zon door. Nog even was de lucht wat nevelig maar dat verdween snel.

De schotse hooglanders hadden vanmiddag zin in een stoeipartijdje. Gelukkig met elkaar en niet met ons, want zo’n stoeipartij maakt ineens duidelijk hoe krachtig deze dieren zijn.

Zelfs in het water ging het stoeien verder.

En toen was het ineens tijd om naar huis te gaan. Wat vliegt zo’n dag toch voorbij. Op de terugweg kwamen we nog bij een grote groep grauwe ganzen langs.

Al met al was het een leerzaam en interessant dagje. Zeker een aanrader voor wie ook eens zo iets wil doen. Het gebied zelf is ook prachtig. Ik zal er zeker nog eens een keertje rond gaan struinen.

Werken met de Nikon was af en toe wel een worsteling. Alles aan de camera lijkt net omgekeerd te werken dan de Canon. Ik vond hem niet zo intuïtief als de Canon, maar dat kan ook komen doordat ik de Canon gewend ben natuurlijk. Zo lukte het mij van geen kanten om het scherpstelpunt in het midden te krijgen en bleef hij maar op het bovenste puntje staan. En om dan vliegende meeuwen te fotograferen is knap lastig.

Je kunt alle foto’s van die dag bekijken door op een van de foto’s te klikken.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

11 reacties op “Workshop Natuurfotografie”

 1. Marie-Claire avatar

  De mistfoto’s vind ik erg mooi, zeker met de gekozen ’tl-instellingen’, die druppels zijn geniaal.. vraag me voor de honderdste keer af wanneer je daar nu eindelijk eens mee gaat exposeren ?

 2. Ank avatar

  Prachtig die blauwe foto’s, geeft een heel apart sfeertje. Dat inflitsen deed ik ook al regelmatig, niet altijd hoor maar ik vind het af en toe wel een heel mooi effect geven.

 3. Margo avatar

  Interessant! Zijn de druppelfoto’s ingeflitst? Maakt het eigenlijk veel uit op welke stand je de camera hebt staan voor wat betreft kleur? je kunt het blauwige er immers weer uitfilteren? Ik ben gek op die schotse hooglanders, prachte oerbeesten, en wat leuk dat jullie een “gevecht” mochten meemaken! Ik hoop dat er geen gewonden vielen, die horens lijken me niet ongevaarlijk!
  Wat voor een imagetank had Bas Meelker?
  Dus… jij gaat binnenkort ook zelf workshops organiseren? 😀
  Ik lees van allerlei mensen dat ze exposeren, dus ik sluit me aan bij Marie Claire. Je bank, je huisarts, je bedrijf… vragen of ze het leuk vinden daar gratis een half jaar je foto’s te laten hangen!
  Ziekenhuizen ook… Je foto’s zijn erg rustgevend!! Eg wel! Geloof ons nou eens!!

 4. \'Hendrika\' avatar
  \’Hendrika\’

  Hallo Marmein, is deze workshop over fotograferen in RAW niet iets voor jou; http://www.birdpix.nl/viewtopic.php?t=3183&sid=eb3c8a0da197e12f293577f4a1b7e5f9??

 5. Jan K. avatar

  Een inspirerend dagje, zo te zien! En je hebt er prachtige foto’s aan overgehouden.

 6. Zullie avatar

  Prachtig !
  Vooral die met die schapen en het bos op de achtergrond, wat een mooi licht !

 7. frank avatar
  frank

  ziet er weer fraai uit,
  de website van bas meelker vind ik zelf erg fraai,
  vooral de layout en de manier hoe de foto’s en beschrijving te zien zijn,
  is het ook mogelijk om zoiets eerst offline, dus op m’n eigen computer te maken,
  en eventueel later op een website te plaatsen?
  weet jij dat marmein?
  bvd.
  mvg.
  fvn.

 8. Marmein avatar

  Tuurlijk kan dat Frank. Je download en installeerd Vertrigo. Dat zorgt er voor dat je een webserver op je pc krijgt met php, mysql en apache. Vervolgens download en installeer je coppermine. Dat is het programma om je foto’s te tonen en te beheren.

 9. frank avatar
  frank

  Hoi Marmein,
  wat leuk dat het kan,
  het lijkt me allemaal wel erg ingewikkeld,
  is het voor een digibeetje als ik wel te doen ….
  of moet je kunnen programmeren,
  ik heb geprobeerd vertigo te downloaden/installeren, lukt niet,
  werkt waarschijnlijk niet met Vista, kan dat zo zijn?
  Ik wil het op mijn laptop gebruiken en daar zit dus Vista op.
  mvg.
  fvn.

 10. Marmein avatar

  Je hebt er wel wat programmeer-inzicht voor nodig, wanneer je je eigen layout wilt maken moet je ook kennis hebben van css. Wanneer vertrigo draait, merk je er niets van (alleen een icoontje links onderin) Anders kom je maar even langs met de laptop, dan gooi ik het er wel op voor je.

 11. frank avatar
  frank

  Haha,
  dat laat ik me geen twee keer zeggen,
  goed plan, ik kom gewoon een keer langsmet de laptop,
  dit weekend ben ik bezet, het mag ook wel een keer op een avond,
  mail me anders maar voor een afspraak.
  mvg.
  fvn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *