Oefeningetje

Toen ik net na het werk thuis kwam brak het zonnetje even door. De camera zat nog in de fietstas en ik besloot even een rondje te gaan fietsen. Je weet maar nooit wat je tegenkomt. Dat bleek dus een mooie lucht te zijn. Die heb ik dus maar even op de foto gezet.

Maar zoals dat zo vaak gaat met het hoge contrast tussen de lucht en de voorgrond, wordt het nooit wat je verwacht. Tijdens de fotoworkshop afgelopen weekend kreeg ik de tip mee om eens te spelen met de AE-vergrendeling. Dit leek mij een mooi onderwerp om dat eens te proberen.

Met AE-vergrendeling richt je je camera eerst op het onderwerp waarvan je de goede belichting wilt hebben. Vervolgens druk je op de knop AE-vergrendeling. Bij de 400D is het die onder het sterretje rechts boven. Ik heb op die manier het licht op het gras gemeten en heb vervolgens de foto gemaakt.

Een stuk beter zo. Nu zie je ook wat er op de voorgrond staat. Eenmaal thuis achter de computer bedacht ik mij ineens dat een te felle lucht ook aan te pakken was met een grijs-verloopfilter. En om daar het effect van te bekijken heb ik dat nagebootst met photoshop.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

6 reacties op “Oefeningetje”

 1. bart avatar

  goeie tip, ‘k zal proberen dit te onthouden.
  En krijgen we ook een hint waar het grijsverloopfilter verstopt zit in photoshop? :mrgreen:

 2. joekie avatar

  Goede tip…. ik zal eens zoeken op mijn camera naar de AE-vergrendeling.

 3. Jantine avatar

  zal gelijk kijkenof miin Nikon dit ook heeft ,hele leuke dingen kun je ermee doen maar ja je moet even oefenen,goed gedaan hoor!!
  gr.jantine

 4. Margo avatar

  Ooooh!! Is daar die AE knop voor!! 😀 😀 😀
  De onderste is het helemaal!

 5. frank avatar
  frank

  interessant,
  ik zou in bovenstaand geval de camera op het gras gericht hebben, knop half indrukken, camera omhoog en drukken maar, met ae-vergrendeling is het idd beter,
  opvallend trouwens dat de lucht totaal niet overbelicht is.
  mvg.
  fvn.

 6. beuzeblaadje avatar

  Wooow dat is gaaf Marmein, ik zie ineens in jouw
  linkerkolom dat je ook foto-uitleg geeft! Precies wat ik nodig ben!!
  Hier ga ik beslist mee aan de slag!

  Thank you!!!
  beuzeblaadje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *