Toen ik net na het werk thuis kwam brak het zonnetje even door. De camera zat nog in de fietstas en ik besloot even een rondje te gaan fietsen. Je weet maar nooit wat je tegenkomt. Dat bleek dus een mooie lucht te zijn. Die heb ik dus maar even op de foto gezet.

Maar zoals dat zo vaak gaat met het hoge contrast tussen de lucht en de voorgrond, wordt het nooit wat je verwacht. Tijdens de fotoworkshop afgelopen weekend kreeg ik de tip mee om eens te spelen met de AE-vergrendeling. Dit leek mij een mooi onderwerp om dat eens te proberen.

Met AE-vergrendeling richt je je camera eerst op het onderwerp waarvan je de goede belichting wilt hebben. Vervolgens druk je op de knop AE-vergrendeling. Bij de 400D is het die onder het sterretje rechts boven. Ik heb op die manier het licht op het gras gemeten en heb vervolgens de foto gemaakt.

Een stuk beter zo. Nu zie je ook wat er op de voorgrond staat. Eenmaal thuis achter de computer bedacht ik mij ineens dat een te felle lucht ook aan te pakken was met een grijs-verloopfilter. En om daar het effect van te bekijken heb ik dat nagebootst met photoshop.