Photoshop

Een grijsverloop-filter

In mijn logje van gisteren liet ik het effect zien van een lichtmeting vastzetten en het effect van een grijsverloopfilter. Nou ja, ik denk dat dat het effect van een dergelijk filter is. Ik heb er geen en heb er nog nooit mee gefotografeerd, dus het blijft een gokje.

Mijn grijsverloop-filter heb ik gemaakt in photoshop. Bij deze (en op verzoek van Bart) uitleg over hoe ik het gedaan heb.

Uiteraard open je je foto in photoshop. Boven de laag waar je foto in zit, maak je een nieuwe laag door op de ‘nieuwe laag knop’ te klikken.

Selecteer vervolgens deze nieuwe laag door er op te klikken. Je kunt zien dat je hem geselecteerd hebt doordat de laag blauw wordt.

Nu moet je er voor zorgen dat de voorgrondkleur zwart is. Dit kan het makkelijkst door op het kleine knopje onder de kleurvlakken van de voor- en achtergrondkleur te klikken.Daarna kies je voor de gradient-tool. (zie de rechter afbeelding)

Wanneer je nu met je muis een lijn van boven naar beneden over je foto zou trekken, vul je de laag met een verloop van zwart naar wit. We willen echter dat hij onderaan transparant is zodat daar de weilanden te zien zijn en ze straks hun kleur blijven behouden. Daarvoor moet je eerst de instelling van de gradient-tool aanpassen.

Klik daarom op de grijs-zwarte balk links-boven in je scherm. In het pop-up scherm kies je voor zwart naar transparant (de grijs-witte blokjes geven transparantie aan). Zorg er ook voor dat het verloop op de eerste rechte verloop staat (rechter pijl in de afbeelding hier onder)

Goed, we zijn er nu klaar voor om het grijsverloopfilter te maken. Controleer nog eens een keer dat je de bovenste layer hebt geselecteerd. Klik boven in de foto (of er boven, in het werkblad van photoshop) en houdt de muis ingedrukt. Sleep hem nu naar beneden. Hoe verder je hem naar beneden sleept, hoe verder het grijsverloop door loopt. Als voorbeeld van het effect zie je het grijsverloop hieronder, zonder dat er een foto onder zit.

En dit is het effect met een foto er onder. Nog niet veel soeps dus.

Om er wat meer soep van te maken moet je de filterlaag op een bepaalde manier laten vloeien met de foto er onder. Dat kun je doen met de dropdownbox die je boven de lagen staat (let er op dat je de filterlaag nog steeds geselecteerd hebt). Kies in de lijst nu voor overlay.

De grijze kleur in de lucht zal verdwijnen en de lucht (in mijn geval in tenminste) wordt veel blauwer). Zie het resultaat in de foto hier links-onder.

Dit is echter wel een heel sterk effect. Om dat te verzachten en iets natuurlijker te maken kun je de transparantie van je verloopfilter instellen door de schuif “Opacity” te verschuiven. (rechts boven de lagen) .Die van mij gaf een beter resultaat op 50% (rechter foto)

7 gedachten over “Een grijsverloop-filter

 1. zeer interesant,
  ben benieuwd of het ook in photoshop elements zit,
  je kan wel leraar worden marmein,
  daarom vraag ik je ook om wekelijks een les in fotografie en bewerking te geven,
  goed idee toch 😆
  mvg.
  fvn.

 2. Ik heb hier nog nooit gebruik van gemaakt, eens kijken op Paint Shop Pro dat ook kan. Heb vaak van die foto’s met uitgebleekte luchten.

 3. Had je niet meer links naar photoshopweetjes? Of was dat in je oude weblog? Ik heb het boek van Scott Kelby nu, ook erg duidelijk! 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.