Nog geen twee weken geleden werd het riet in de vijvers op het Lubeckplein in Zwolle gekapt. De dag daarop zag ik een eend zitten op wat dit voorjaar een nest was geweest. Ik heb er nog even bij stil gestaan en had mij afgevraagd of ze er zat te broeden of gewoon een rustplek had gevonden.

Vandaag bleek dat ze er zat te broeden. En gezien de tijd tussen het kappen en de jonge eendjes moet de eend er toen al gezeten hebben.

Afgelopen voorjaar had de gemeente een plank neergelegd zodat de eendjes op het droge konden komen. Later zijn ze over gebracht naar een gebied met meer beschutting en een walkant waar de jonkies bij op konden klimmen.

Vandaag hadden een man en een vrouw deze taak op zich genomen. Eerst hadden ze de dierenambulance gebeld. Die zijn wel geweest maar hadden besloten de natuur zijn loop te laten. De vogelopvang had aangegeven voor de eendjes te willen zorgen als ze zouden worden gebracht, en dat was precies wat ze wilden doen.

Iemand anders was het daar niet mee eens en vond ook dat de natuur zijn loop moest hebben. Of hij nu de politie had gebeld ? Geen idee. Maar het riet weg halen terwijl er een eend zit te broeden en dus alle beschutting voor meeuwen en reigers weghalen is zeker geen natuurlijk iets.

Uiteindelijk hebben ze alle eendjes gevangen en weggebracht. Gelukkig maar want de eerste vier jonge eendjes waren al bezweken door de kou. De moedereend konden ze niet te pakken krijgen, die is dus achter gebleven. Nu maar hopen dat de 9 over gegebleven eendjes het gaan redden.