Toen ik gisteravond uit het raam keek was de auto wit van het rijp. Ik verheugde mij op een bevroren landschap met als ik een beetje geluk zou hebben wat nevel over het geheel. Maar ’s morgens bleek de auto alweer ontdooid en de lucht bewolkt. Helaas, dan maar een broodje eten en een kopje thee maken.

Toen ik later de gordijnen opentrok waren de daken van de huizen aan de overkant fel rood/oranje gekleurd. Hm, er toch maar even op uit gaan dan ? Ik heb camera en lens in de fietstas gedaan en koers gezet naar de Overijsselse Vecht achter Berkum.

Het gras in de weilanden was nat, en hier en daar, weggestopt in de schaduwen van graspollen, zag ik toch nog wat ijzel. Helaas niet duidelijk genoeg om er een foto van te kunnen maken.

Achter Berkum maakt de Overijsselse Vecht een ruime bocht. Achter de dijk is een kleine haven met wat bootjes en strekken zich een paar weiden uit. Ik was er alweer een tijdje niet geweest en moest wennen aan het nieuwe uiterlijk van dit mooie hoekje van Zwolle. De bocht was verder uitgegraven en waar eerder weilanden lagen die meestal half onder water stonden, was nu een open water vlakte.

Een oude steiger die het water in stak was de zonplek van een paar aalschovers. Toen ik dichterbij kwam vlogen ze op eentje na allemaal weg. De jonge aalschover bekeek mij net zo nieuwsgierig als ik hem bekeek. Ik bleef een tijdje wachten om te zien of hij zijn vleugels ook uit zou vouwen om ze te drogen. Terwijl ik daarop wachtte kon ik mooi om mij heen kijken, naar de ruimte die er was gecreeërd en naar het onwaarschijnlijke oranje licht dat van het riet aan de overkant leek te komen.

Plotseling hoorde ik een hoge piep en schoten er twee ijsvogeltjes onder de steiger door naar de struiken langs het water aan de overkant. Dat moet ik onthouden. Als ik ooit een telelens koop weet ik waar ik heen moet om een ijsvogel te fotograferen. Wat zijn ze trouwens ongelooflijk fel van kleur als je ze zo onder je langs ziet scheren.

Achter mij was het weiland vol gelopen met water. De dunne laag water was deels bedekt met een dunne laag ijs.

Hier en daar hadden zich kleine kunstwerkjes rondom de grasstengels gevormd. Het levert wel natte broekspijpen op maar ach, thuis lag wel weer een warme droge broek.

De komende dagen wordt er nog meer kou verwacht, ik kan mij nu al verheugen op de fotomogelijkheden !