Een koude ochtend

Toen ik gisteravond uit het raam keek was de auto wit van het rijp. Ik verheugde mij op een bevroren landschap met als ik een beetje geluk zou hebben wat nevel over het geheel. Maar ’s morgens bleek de auto alweer ontdooid en de lucht bewolkt. Helaas, dan maar een broodje eten en een kopje thee maken.

Toen ik later de gordijnen opentrok waren de daken van de huizen aan de overkant fel rood/oranje gekleurd. Hm, er toch maar even op uit gaan dan ? Ik heb camera en lens in de fietstas gedaan en koers gezet naar de Overijsselse Vecht achter Berkum.

Het gras in de weilanden was nat, en hier en daar, weggestopt in de schaduwen van graspollen, zag ik toch nog wat ijzel. Helaas niet duidelijk genoeg om er een foto van te kunnen maken.

Achter Berkum maakt de Overijsselse Vecht een ruime bocht. Achter de dijk is een kleine haven met wat bootjes en strekken zich een paar weiden uit. Ik was er alweer een tijdje niet geweest en moest wennen aan het nieuwe uiterlijk van dit mooie hoekje van Zwolle. De bocht was verder uitgegraven en waar eerder weilanden lagen die meestal half onder water stonden, was nu een open water vlakte.

Een oude steiger die het water in stak was de zonplek van een paar aalschovers. Toen ik dichterbij kwam vlogen ze op eentje na allemaal weg. De jonge aalschover bekeek mij net zo nieuwsgierig als ik hem bekeek. Ik bleef een tijdje wachten om te zien of hij zijn vleugels ook uit zou vouwen om ze te drogen. Terwijl ik daarop wachtte kon ik mooi om mij heen kijken, naar de ruimte die er was gecreeërd en naar het onwaarschijnlijke oranje licht dat van het riet aan de overkant leek te komen.

Plotseling hoorde ik een hoge piep en schoten er twee ijsvogeltjes onder de steiger door naar de struiken langs het water aan de overkant. Dat moet ik onthouden. Als ik ooit een telelens koop weet ik waar ik heen moet om een ijsvogel te fotograferen. Wat zijn ze trouwens ongelooflijk fel van kleur als je ze zo onder je langs ziet scheren.

Achter mij was het weiland vol gelopen met water. De dunne laag water was deels bedekt met een dunne laag ijs.

Hier en daar hadden zich kleine kunstwerkjes rondom de grasstengels gevormd. Het levert wel natte broekspijpen op maar ach, thuis lag wel weer een warme droge broek.

De komende dagen wordt er nog meer kou verwacht, ik kan mij nu al verheugen op de fotomogelijkheden !

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

6 reacties op “Een koude ochtend”

 1. frank avatar

  Hoi Marmein,
  weer een schitterende serie foto’s en een heerlijk verhaal, laten we dat laatse vooral niet vergeten,
  IJsvogel, ook te zien bij mij om de hoek, bij Zandhove, en bij de vogelkijkhut, de IJsvogel bij de Tichelgaten te Windesheim, kijk ook eens bij http://waarneming.nl , maar dat zal je ongetwijfeld wel weten.
  mvg.
  fvn.

 2. Marie-Claire avatar

  PRRRRRRRRRRRRACHTIG !!
  Zéer bedankt ! 😆

 3. Brimstone avatar

  En ik verheug me alweer op de foto’s die je ervan gaat maken!

  Deze hele serie is mooi, maar de 3 laatste foto’s zijn………….
  adembenemend.

 4. Kwebbel avatar

  Schitterend. Kan niet wachten tot je een telelens hebt

 5. Jetske avatar
  Jetske

  Wat een juweeltjes, bevroren water, de siersmid zou er jaloers op zijn…

 6. Margo avatar

  Ik ging er wat later op uit maar trof nog rijp in de schaduwgebieden aan, en in de zon dezelfde grassprieten als jij hier toont, met flonkerende druppeltjes.
  Mooi gebied daar. Ik verheug me ook op dit soort weer de komende dagen!! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *