Eindelijk

Eindelijk Eindelijk weet ik waar deze spijker voor dient. Bijna 4 jaar geleden zag ik hem voor het eerst Een grote spijker met een cijfer in de kop geslagen. De spijker zat in een dikke hekpaal op een weiland bij het Engelse werk. Later zag ik er ook eentje in een paal bij Maastricht. Zo heel af en toe kom ik er nog eens eentje tegen.

Ik heb er heel wat mensen naar gevraagd, maar niemand die het antwoord kon geven.

Vandaag was ik weer op cursus in Amersfoort: Rail-infra-technieken. Oftewel, ik leer over alles wat nodig is om een trein te laten rijden. Over de spanningskabels, de overwegen, de spoorstaven, waarom er steentjes tussen de dwarsliggers liggen etc etc. Vorige week en vandaag ging de les onder andere over hoe een spoorbaan gebouwd wordt en waar men rekening mee moet houden.

Bijvoorbeeld dat de spoorstaven in een bocht niet waterpas liggen maar dat de ene iets hoger ligt dan de ander. De hoogte is afhankelijk van de scherpte van de bocht en de snelheid van de trein. Dit hoogte verschil wordt verkanting genoemd en wordt in milimeters uitgedrukt.

En dat is precies wat je op deze spijker ziet. Het getal gaf dus aan wat het hoogteverschil tussen de ene en de andere spoorstaaf zou moeten zijn om de trein zo goed mogelijk door de bocht te laten gaan. Zo kon men dit makkelijk nameten bij een kwaliteitscontrole.

Zo. Nu weten jullie het ook  :mrgreen:

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

5 reacties op “Eindelijk”

 1. Margo avatar

  💡 Kijk zo leer je nog eens wat! Maar liggen er ook rails in het Engelse werk dan?

 2. Marmein avatar

  Nee, maar de oude dwarsliggers worden als palen voor de hekken gebruikt, en dan zit zo’n spijker er soms nog in.

 3. Frank van Hienen avatar

  Heerlijk !! Ik hou van dit soort weetjes.

 4. frank avatar
  frank

  hoi marmein,
  goed opletten bij die lessen
  zodat ook mijn trein blijft rijden
  mooie foto bij vroege vogels hoor
  🙂

 5. Marron avatar
  Marron

  Leuk verhaal over die spijker.
  Nou hoop ik natuurlijk dat ik er ook eens een tegenkom, en dan wel als er
  iemand bij me is, dan kan ik deze kennis ook spuien.
  Wat zouden ze wel denken van deze wijsheid!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *