Eindelijk Eindelijk weet ik waar deze spijker voor dient. Bijna 4 jaar geleden zag ik hem voor het eerst Een grote spijker met een cijfer in de kop geslagen. De spijker zat in een dikke hekpaal op een weiland bij het Engelse werk. Later zag ik er ook eentje in een paal bij Maastricht. Zo heel af en toe kom ik er nog eens eentje tegen.

Ik heb er heel wat mensen naar gevraagd, maar niemand die het antwoord kon geven.

Vandaag was ik weer op cursus in Amersfoort: Rail-infra-technieken. Oftewel, ik leer over alles wat nodig is om een trein te laten rijden. Over de spanningskabels, de overwegen, de spoorstaven, waarom er steentjes tussen de dwarsliggers liggen etc etc. Vorige week en vandaag ging de les onder andere over hoe een spoorbaan gebouwd wordt en waar men rekening mee moet houden.

Bijvoorbeeld dat de spoorstaven in een bocht niet waterpas liggen maar dat de ene iets hoger ligt dan de ander. De hoogte is afhankelijk van de scherpte van de bocht en de snelheid van de trein. Dit hoogte verschil wordt verkanting genoemd en wordt in milimeters uitgedrukt.

En dat is precies wat je op deze spijker ziet. Het getal gaf dus aan wat het hoogteverschil tussen de ene en de andere spoorstaaf zou moeten zijn om de trein zo goed mogelijk door de bocht te laten gaan. Zo kon men dit makkelijk nameten bij een kwaliteitscontrole.

Zo. Nu weten jullie het ook  :mrgreen: