Marmein heeft vandaag een verwendag. Van Prorail kreeg ik een bonus vanwege mijn inzet bij een bepaald project. Die heb ik gisteren gekregen en vandaag heb ik het er maar eens goed van genomen.

Ik ben richting Den Ham gereden en kwam daarbij langs de aspergeboer. Een kilo verse asperges, wat boerenham, een doos scharreleieren en een doosje aardbeien lagen al snel achter in de auto.

Bij Konijnenberg had ik mijn zinnen gezet op een teleconverter zodat ik mijn onderwerp nog groter in beeld kan krijgen. Je kunt dan kiezen voor een tussenring of een converter. Met de tussenring kun je dichter bij je onderwerp komen, wat dus een vergroting oplevert. Een converter geeft je een langere brandpunt-afstand. Je krijgt dus meer tele en hoeft niet dichter op je onderwerp te gaan zitten. Handig als je insecten wilt fotograferen, die jaag je dan niet weg.

Het nadeel van een converter en een tussenring is dat het je twee stops kost. Je hebt dus goed licht nodig wil je kunnen fotograferen. Nou heb je dat met macro-fotografie zowiezo nodig, anders heb je een te kleine scherptediepte of een bewogen foto.

Speurend naar een onderwerp om mijn nieuwe aanwinst te testen kwam ik dit nestje jonge spinnen tegen. Eerst maar eens een foto zonder converter.

En daarna kijken wat de tele-converter voor effect heeft:

Jeemig, wat een verschil ! Of jullie het op mijn log ook gaan merken weet ik niet. Ik denk het niet eerlijk gezegd omdat ik mijn foto’s vaak snij. Maar voor de afdrukken die ik eventueel ga maken maakt het wel degelijk heel wat uit.

De spinnetjes waarop ik getest heb zijn heeeeel erg klein. Om te laten zien hoe klein heb ik er even gewone speld bij gezet.

Het was trouwens een knap lastig onderwerp om te fotograferen. De jonge spinnen bleven maar krioelen, en probeer dan maar eens scherp te stellen op dat kleine grut.