Buitenaards

Vanmorgenvroeg scheen het zonnetje hier in Zwolle. Met de regen van de laatste dagen kon er in het het bos wel eens een mooie nevel hangen. Maar eenmaal de IJssel over gestoken was de zon alweer verdwenen achter laaghangende bewolking. Daar ik toch al halverwege was besloot ik maar door te rijden. Mocht het echt te donker zijn in het bos dan kon ik altijd nog verder kijken.

Ik ben maar direct doorgelopen naar het zwijnenvennetje. Wie weet kon ik de libelles daar uit hun oude huid zien kruipen. Aan een van de stengels van het biesgras hing een lege nimf. Daar moest een enorme libelle uit zijn gekomen, zo een grote als deze had ik nog nooit gezien.

Ik ben verder langs de oever van het vennetje gelopen, steeds zoekend naar een andere nimf om te fotograferen. Aan de overkant zag ik er eindelijk eentje hangen. Hij zag er wel wat eigenaardig uit met die gele ogen. Er zat geen beweging in, mij leek het toe dat hij dood was.

Even verderop zag ik een klein beestje bij een graspolletje omhoog klimmen. In eerste instantie leek het een rupsje, maar eenmaal een foto gemaakt en ingezoomd zag ik dat het de larve (nimf) van een waterjuffer was. Al was het wel een heel kleintje en vroeg ik mij af hoe klein de waterjuffer wel niet moest zijn die er uit zou komen.

Beide nimfen hadden wel een heel lastige plek voor mij uitgekozen. De polletjes gras waar ze in zaten stonden in een grote modderpoel. Wanneer ik er even in stil stond zakte ik er tot mijn enkels in weg. Tot dan toe had ik mijn knieën schoon weten te houden, maar de zomen van mijn broekspijpen waren nu zwart en nat.

Verderop zag ik weer een donker vlekje: zou het ook een nimf zijn ? Natuurlijk weer op een lastige plek. Dit keer aan wat grasstengels boven het water onder een dennenboompje. Het bleek geen nimf maar een mot te zijn. Tenminste, ik denk dat het een mot is, ik heb de naam nog niet kunnen achterhalen.

Ik maakte mijn rondje rond het vennetje af en was weer bijna bij het begin toen ik er ineens eentje zag: een libelle die geboren werd.

Ik blijf het wonderlijk vinden, die transformatie van nimf tot libelle. En zoals de libelle daar dan hangt, bleek en hulpeloos, wachtend tot hij weg kan vliegen. En terwijl ik op mijn hurken zat om deze libelle te fotograferen, zag ik dat er meerdere libelles bezig waren met hun transformatie.

Een paar van hen hadden zelfs een hele eigenaardige kleur. Een soort blauw/groen.

Kijkend door de zoeker van de camera, leek het wel alsof ik naar een buitenaards wezen keek.

Toch wel vreemd, zo’n wezentje op de kop fotograferen. Ik heb de foto eens omgedraaid om te kijken wat daar het effect van zou zijn.

Door de prachtige kleuren van het beestje bleef ik maar door fotograferen.

Wanneer de libelle net uit zijn omhulsel kruipt, zijn de vleugeltjes nog helemaal opgefrommeld. Maar al snel gaan de kreukels er uit doordat er bloed in de vleugels wordt gepompt.

 

Ik ben nog even teruggelopen naar de eerste nimf die ik zag. Die bleek niet dood te zijn. Ook deze was druk bezig zich te ontworstelen van zijn oude huid. Een mier kwam even poolshoogte nemen.

Ik had graag het wegvliegen van de libellen afgewacht, maar dat zou zeker nog een uur duren, zo niet langer. En daar ik ondertussen van mijn enkels tot aan de schouders nat was en het koud begon te krijgen, ben ik toch maar naar huis gegaan.

 

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

18 reacties op “Buitenaards”

 1. Geertje avatar

  dat heb je heel mooi vastgelegd!
  wat een engerd zo van dichtbij :mrgreen:

 2. Tiny avatar

  Wat een schitterende opname’s.
  Ik had het pas in de tuin met juffers en wist ook niet wat ik zag , zo mooi.
  Helaas kan ik er niet zulke mooie macro’s van maken.
  Vind ze super.
  Groeten en een fijne zondag !

 3. Els avatar
  Els

  Prachtig ! Proficiat met deze schitterende reeks.
  Ik geniet dagelijks van je foto’s met bijhorende commentaar.
  Doe zo voort!
  Je hebt een goeden lens en daarbij nog het talent om alles op een perfecte manier weer te geven.
  Deze reeks is een modderbroek waard!

 4. Mar avatar
  Mar

  Fantastisch zoals je dat hebt kunnen fotograferen! Heel mooi.

 5. Marie-Claire avatar

  Wat een prachtige serie; een voorrecht om zo mee te mogen kijken bij de geboorte van zo’n mooi beest..

 6. Ank avatar

  Waanzinnig mooie serie zeg, wat een belevenis om dat vast te leggen en te mogen zien!

 7. Kwebbel avatar

  Wat een indrukwekkende foto’s!
  Zo kunnen wij ook meegenieten. Mooi Marmein

 8. Margo avatar

  Wat een prachtige serie Marmein! Je kunt zo met deze foto’s in de National Geographic!!
  Ben benieuwd hoe je het vandaag op Schier had. Het weer was nogal twijfelachtig, bij ons tenminste. Maar wel warm. Hoop dat jullie het in ieder geval droog hebben gehouden en dat het licht goed was!! Ik kijk uit naar je foto’s!

 9. Nora avatar
  Nora

  Hé Marmein, wat weer geweldig mooi,ben er steeds weer stil van.super,super

 10. Margo avatar

  Peter van Veen | woensdag 4 juni 2008, 09:39
  Daar is maar één woord voor… WAANZINNIG mooi en uniek lijkt me, zo’n transformatie tot libelle vastleggen!
  (http://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/persoonlijk/een_duik_in_de_wereld_van_de_macro_fotografie.asp#reacties)

 11. Ina avatar

  Ik zit vol verbazing naar foto 7 te kijken
  ik denk als je hem aan de muur zou hangen
  dat menigeen er naar zou kijken en niet weet wat hij ziet 😀

 12. frank avatar

  super serie
  mvg.
  fvn.

 13. corrie van haren avatar
  corrie van haren

  ik heb met bewondering deze prachtfoto’s bekeken. ben helemaal weg van libellen, heb er ook een aantal mooie plaatjes van.
  deze zijn het bekijken wel waard. prachtige serie.

  groetjes

 14. anja avatar
  anja

  prachtig”klasse

 15. Joachim Bunders avatar
  Joachim Bunders

  Hallo Marmein.
  Ik wil makro inzetten voor het fotograferen van halfedelstenen.
  Omdat ik jouw plaatjes werkelijk toppie vond wilde ik je vragen wat voor objectief je hebt gebruikt.
  Als het betaalbaar is wil ik jouw goede voorbeeld volgen en proberen ook met iets moois te komen. Mijn oude analoge spiegelreflex voldoet niet meer en ik sta op het punt digitaal te gaan.
  Ik kijk met spanning uit naar je eventuele antwoord,
  Groeten en dank…
  Joachim Bunders

 16. emmely avatar

  dat is zeer mooi knap werk

 17. Aimee avatar
  Aimee

  Wat een prachtige foto’s.
  Ben een starter maar verlang ook zo te fotograferen. Welk objectief en welke camera heeft u hiervoor gebruikt?
  Groetjes Aimee

 18. Ingeborg avatar
  Ingeborg

  Wat een mooi filmpje van de metamorfose van pop naar libelle!
  Ik wil deze graag invoegen in een powerpoint die ik ga maken over metamorfoses in de natuur voor mijn klas, vind je dat goed?
  Groetjes,
  Ingeborg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *