Nevelen

Vrijdagmorgen reed ik door het drukke ochtend verkeer richting de Dellen. Eenmaal de afslag van de A50 genomen kwam ik ineens in een heel andere wereld. Een verstild landschap waar de zon magische dingen deed met de restanten van de regen.

De heidestruiken die hier en daar in het bos stonden laten voorzichtig hun eerste bloemetjes al zien.

Waar nevelen zijn, zijn ook altijd druppels te bewonderen. Gelukkig werkte de wind deze morgen ook een beetje mee en hield hij zich rustig.

Het is wel wonderlijk met de nevelen. Wanneer je met de zon in je rug wandeld, lijkt er niets bijzonders aan de hand te zijn in het bos. Maar zodra je je omdraaid en richting het zonlicht kijkt, veranderd ineens de sfeer en krijgt het bos iets mistieks.

Natuurlijk ben ik even naar het zwijnenvennetje gewandeld. Door het vroege uur lag dat nog grotendeels in de schaduw. Daar waar de zon wel op de oever scheen glinsterde de zonnedauw nog steeds. Welliswaar al op zijn retour maar nog steeds mooi.

Alleen de horizontaal hangende webben tussen het gras hadden dauwdruppels verzameld. Waarom zou dat zijn ? Heeft spinnenrag dan verschillende zijden waarbij de achterkant beter druppels vast kan houden ?

Ik hoopte tussen het gras libellen te kunnen vinden die nog te zwaar van de dauw zouden zijn om weg te vliegen, maar kon er geen enkele vinden. Ineens hoorde ik een soort van brommend geluid, het bleek een waterjuffer te zijn. Door de vele dauwdruppels kon hij nauwelijks vliegen.

Ik zag ook nog een blauwe juffer, maar die maakte zich zo druk toen ik dichterbij kwam dat die in een keer al zijn druppels kwijt raakte. Fijn voor het beestje natuurlijk, voor mij jammer want ze zag er met druppels prachtig uit.

Er waren ook opvallend veel sprinkhanen te zien, allemaal sloom van de ochtendkou. Op zich dan makkelijk te fotograferen, ware het niet dat ze stuk voor stuk lastige fotoplekjes opzochten. Maar zo heel af en toe had ik een beetje geluk.

En dan nog even een bekend portretje, gewoon omdat ik het niet laten kon. En de blauwe variant had ik op deze manier nog niet gefotografeerd.

In onderstaande slideshow kun je alle 24 foto’s van deze ochtend bekijken.
[simpleviewer=6,680,800]

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

4 reacties op “Nevelen”

 1. Margo avatar

  God wat mooi.
  Wat je zegt over wandelen met de zon in de rug, dat is waar, het is gewoon een heel andere wereld als je de zon voor je hebt, dan wordt alles goud-transparant en sprookjesachtig. Ik heb door het Beierse Woud gewandeld, maar helaas was het ’s ochtends vroeg steeds nog wat bewolkt. Heb wel al veel paddenstoelen gezien. Géén kaboutertjes…
  Dat van die dauwdruppels in het spinnenweb begrijp ik niet helemaal. In horizontaal hangende draden zal het makkelijker blijven hangen, in naar beneden hangende draden glijden de druppels er af denk ik. Of bedoel je dat niet?

 2. Margo avatar

  Oh ja, wel een hert gezien en een vosje!! :mrgreen: Niet kunnen fotograferen …. 🙁
  In je diashow zijn de teksten boven de verticale foto’s niet goed leesbaar…

 3. Aly avatar

  Gewoon Super!!
  :-))
  Heb ze enkele malen bekeken….
  Mooie serie.
  Gr, Aly

 4. Esther avatar

  Heerlijk ontspannen he is dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *