13 Oktober, ochtend

Afgelopen weekend heb ik een deel van de tuin omgespit. Een mooi klusje om met het mooie weer te doen. In de tuin liggen ook stukken spoorbiels, de meesten nagenoeg verrot. Bij het rechtopzetten van 1 van deze bielzen zag ik een pissebed die ook nog eens rustig bleef zitten. Ik heb de biels weer voorzichtig neergelegd en heb snel de camera gehaald. (Dat tuinieren van mij gaat op deze manier natuurlijk niet opschieten)

Grappig om te zien hoe het beestje zijn voelsprieten keurig langs zijn lijfje heeft weggevouwen. Eenmaal aan de wandel worden de voelsprieten weer uitgestoken. Wat een wonderlijk beestje eigenlijk als je hem eens goed bekijkt.

Er zat ook een blauwe pissebed op de biels, en ook deze wilde wel even stilzitten zodat ik een foto kon maken.

Wonderlijk, die blauwe kleur. Het komt door het iridovirus waarmee deze pissebed geïnfecteerd is.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

7 reacties op “13 Oktober, ochtend”

 1. Rileo avatar

  Mooie foto!
  Vooral die eerste mooi scherp. Eigenlijk zie ik hem nu voor het eerst pas goed.
  Ik heb altijd bij die dingen enige schrik van wat zit daar nou weer, want ze krioelen zo erg…..

 2. Marie-Claire avatar

  IEEEUW..
  Een blauwe pissebed ? Geweldige foto, anders had ik het niet geloofd hoor 😎

 3. Ank avatar

  Eindelijk een antwoord op dit vraagstuk, ik weet al heel lang dat er blauwe pissebedden zijn maar had geen idee waarom dat zo was. 😀
  Het zijn intrigerende beestjes, mooi vastgelegd!

 4. bart avatar

  iridovirus. interessant! Twee jaar geleden zag ik in m’n tuin een blauwe poelslak. Zouden die ook door een soortgelijk virus besmet kunnen zijn?
  Best mooie foto’s ook!

 5. Steph avatar

  Jij weet zelfs een pissebed nog tot een kunstobject te verheffen 😛
  In het echt gruwel ook ik van deze beestjes…

 6. Marco avatar
  Marco

  Deze informatie komt van internet.
  We kennen allemaal wel de bekende grijze en bruine pissebedden, die soms in grote getale onder bloempotten, stenen enz. zitten. Blauwe pissebedden blijken ook een algemeen verschijnsel te zijn, met name in tuinen. Het is geen aparte soort, maar een pissebed met een virusinfectie, Iridovirus genaamd. De pissebedden worden blauw doordat het licht reflecteert op de viruskristallen, waardoor door reflectie de kleur blauw wordt. Het virus komt voornamelijk voor onder omstandigheden waar veel pissebedden bij elkaar zitten en waar de bodemvochtigheid vaak fluctueert. De cyclus van het virus duurt ongeveer 4 weken. Na infectie wordt de pissebed na een week of 2 a 3 blauw van kleur.Daarna leven ze ongeveer nog een week. Waarschijnlijk is het Iridovirus (wat trouwens NIET besmettelijk is voor de mens) een belangrijke sterftefactor voor pissebedden. Een andere soort Iridovirus is ook gevonden bij duizendpoten, miljoenpoten en een aantal insecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *