Even wat ophelderen

Wanneer je de vrije natuur fotografeert heb je niet altijd de meest gunstige lichtomstandigheden. Zo ook met het bosmuisje. Regelmatig zat het met zijn rug tegen het licht waardoor alleen een tegenlichtopname gemaakt kon worden. Normaal gesproken een van mijn favoriete manieren van fotograferen maar om nu alleen een donkere vlek met een rand van licht haar te zien is nou ook weer niet wat ik zoek.

Gelukkig heb ik twee weken geleden op de fotoclub Zwolle uitleg gekregen over hoe je een ‘spotlicht’ op je onderwerp kunt zetten zodat de donkere gedeelten wat worden opgelicht. Dat heb ik ook met onderstaande foto van het muisje gedaan. Hier zie je het origineel:

Het muisje is veel te donker aan de voorkant . Om een spotlicht er op te zetten maak je eerst een kopie van de eerste laag door op ctrl-j te klikken. Wanneer je de lagen (layers) niet kunt zien, moet je even naar het menu ‘Window’ gaan en daar kiezen voor Layers (of Lagen) Op F7 drukken werkt ook.

Nu klik je op het oogje dat je voor de kleine foto in je nieuwe laag ziet staan.Hiermee maak je de bovenste laag onzichtbaar. Dit moet even omdat we het spotlichtje in de onderste foto gaan aanbrengen.

Goed, je hebt nu dus twee lagen in photoshop met in elke laag dezelfde foto. De bovenste laag heb je onzichtbaar gemaakt door op het oogje in de laag te klikken.

Selecteer nu weer de onderste laag door er 1x op te klikken. Je kunt zien dat hij geselecteerd is doordat hij blauw wordt. Ga nu naar het menu “Filter” -> “Render”-> “Lighting effects”

Je krijgt nu een popup te zien waarin je kunt kiezen wat voor soort licht je wilt hebben. Kies hier voor “Omni” . Als het goed is zie je nu een witte stip met een cirkel met vier puntjes boven op de voorbeeld foto. Met de witte stip kun je de cirkel verslepen, met de kleine grijze puntjes kun je de cirkel groter of kleiner maken.

Plaats de cirkel boven de plek die je wilt verlichten en bepaal hoe groot de cirkel moet zijn.

Met de schuifregel “Intensity” kun je bepalen hoe fel het licht moet zijn. Op de kleine voorbeeldfoto is het soms wat moeilijk te zien. Wanneer je op “OK” klikt en niet tevreden bent over het resultaat, kun je altijd op ctrl-z klikken en het nogmaals doen.

Hier zie je het resultaat van mijn lichtje:

Je ziet dat het muisje nu een stuk lichter is. Alles in een cirkel om het muisje heen is echter een stuk donkerder geworden en dat was nou ook weer niet de bedoeling. En daar gaat de tweede laag ons bij helpen.

Maak de tweede laag weer zichtbaar door weer op het oogje te klikken. Je kunt nu heel goed het verschil zien tussen voor en na de bewerking.

Zorg ervoor dat de bovenste laag is geselecteerd. Boven de lagen zie je een dropdowm-menu staan waar “Normal” in staat.

Klik deze open en kies voor “Lighten” . Hiermee zorg je ervoor dat de delen van de onderste foto die lichter zijn dan die van de bovenste foto zichtbaar worden. Omdat we het muisje (in mijn geval dan) lichter hebben gemaakt, wordt die dus zichtbaar en de donkere hoeken niet.

Nu is het linker voorpootje van het muisje echter veel te licht, hij is bijna helemaal wit geworden.

Dit kun je oplossen door het handje in de onderste laag donker te maken. Dat is immers het gedeelte dat lichter is dan de laag daar boven . Een stukje van een foto donkerder maken kun je doen met de burn-tool.

Verberg de bovenste laag weer door op het oogje te klikken en selecteer de onderste laag. Maak het gedeelte dat te licht is nu donkerder door er overheen te kwasten. Het hoeft er niet mooi uit te zien, het gaat er alleen om dat deze lichte vlek donkerder wordt dan het zelfde gedeelte in de laag er boven. Je kunt natuurlijk ook andere lichte vlekken die storen wat donkerder maken.

 Zoals je ziet is het pootje nu weer mooi roze.

Toch vond ik het geheel nog net iets te donker. Ik heb daarom de lagen samengevoegd door de bovenste laag te selecteren en daarna op ctrl-e te klikken. Met behulp van levels (ctrl l) heb ik de foto iets lichter gemaakt.

Het lijkt heel wat werk maar dat valt reuze mee. Erg leuk om eens mee te spelen en het effect te zien.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

8 reacties op “Even wat ophelderen”

 1. bart avatar

  heel interessant. Bedankt om dit te posten!

 2. Margo avatar

  Bedankt!! :mrgreen:
  Ik heb inderdaad ook vaak dit probleem en zit te studeren op Scott Kelby’s boek over Photoshop. Maar dit soort uitgebreide beschrijvingen staan er niet in. Dus deze beschrijving sla ik op!! 💡

 3. frank avatar

  bedankt voor deze uitleg,
  ik stel voor dat je elke week met zo’n interessante uitleg komt,
  alvast bedankt
  😀

 4. Ank avatar

  Heel leerzaam!! Bedankt voor deze uitleg!

 5. Marmein avatar

  Je kunt natuurlijk ook lid worden van Fotoclub Zwolle Frank ! 😉

 6. thyme avatar

  Knap gedaan.. zelfs als je weet hoe het moet lijkt het me nog best veel inzicht vereisen om het ook echt zo mooi te doen!

 7. Margo avatar

  Frank wel, maar wij niet Marmein. 😆

 8. Willy avatar
  Willy

  Wat ben jij gegroeid en hard bezig, geweldig.
  Ik kijk nog regelmatig op je site en leer veel van je.
  Bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *