Ochtend

Onderbelichten

[exif=”wp-content/photos/belichting4.jpg”]

[exif=”wp-content/photos/belichting3.jpg”]

In een van de eerste logjes die ik plaatste met de exif-data kreeg ik de vraag over het onderbelichten van mijn foto’s. Ik heb standaard mijn camera op 0.7 stop onderbelichten staan. Dat is een instelling die ik bij de Powershot A80 gebruikte De kleuren worden er warmer door en ik win ook nog eens wat sluitertijd.

Misschien dat het met RAW op de EOS400D niet meer nodig is omdat je dan achteraf nog altijd kunt corrigeren maar tot nu toe bevalt deze instelling nog uitstekend.

Vooral met wolkenluchten, zonsondergangen en zonnestralen door een nevel is het erg leuk om flink onder te belichten. Op bovenstaande foto’s kun je het verschil zien tussen onderbelichten en niet onderbelichten.

4 gedachten over “Onderbelichten

  1. In raw kun je (te) onderbelichte foto’s beter bewerken dan (te) overbelichte foto’s. In het laatste geval is de kans groter dat informatie verdwenen is (dichtgelopen). Ik belicht ook altijd onder (meestal 0.3 tot 1 stop).

  2. Bedankt voor je toelichting! 😀
    Die winst in sluitertijd heb ik al door de stabilisator in mijn camera, maar warmere kleuren is altijd een aanrader!

    Groeten, Wilma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.