Onderbelichten

[exif=”wp-content/photos/belichting4.jpg”]

[exif=”wp-content/photos/belichting3.jpg”]

In een van de eerste logjes die ik plaatste met de exif-data kreeg ik de vraag over het onderbelichten van mijn foto’s. Ik heb standaard mijn camera op 0.7 stop onderbelichten staan. Dat is een instelling die ik bij de Powershot A80 gebruikte De kleuren worden er warmer door en ik win ook nog eens wat sluitertijd.

Misschien dat het met RAW op de EOS400D niet meer nodig is omdat je dan achteraf nog altijd kunt corrigeren maar tot nu toe bevalt deze instelling nog uitstekend.

Vooral met wolkenluchten, zonsondergangen en zonnestralen door een nevel is het erg leuk om flink onder te belichten. Op bovenstaande foto’s kun je het verschil zien tussen onderbelichten en niet onderbelichten.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

4 reacties op “Onderbelichten”

 1. Ank avatar

  Ik heb het van jou geleerd en doe het nu ook altijd!

 2. Geertje avatar

  In dit geval vind ik toch de eerste die niet onderbelicht is mooier….

 3. Joekie avatar

  In raw kun je (te) onderbelichte foto’s beter bewerken dan (te) overbelichte foto’s. In het laatste geval is de kans groter dat informatie verdwenen is (dichtgelopen). Ik belicht ook altijd onder (meestal 0.3 tot 1 stop).

 4. wilma avatar
  wilma

  Bedankt voor je toelichting! 😀
  Die winst in sluitertijd heb ik al door de stabilisator in mijn camera, maar warmere kleuren is altijd een aanrader!

  Groeten, Wilma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *