Tussen het klussen in mijn keuken door ben ik zaterdagmorgen op pad geweest. Ik had vrijdagavond op de site van staatsbosbeheer gekeken om eens een ander fotoplekje dan de Dellen op te zoeken. De omschrijving van het Speulderbos als het bos van de dansende bomen maakte mij zo nieuwsgierig dat ik besloot daar naar toe te gaan.

De wandelroute van 16km was echter iets te veel voor deze fotograferende dame. Zoals sommigen van jullie weten kan ik, als ik het op mijn heupen krijg, 3 uur doen over 4 kilometer (of zoiets) En dus ben ik een beetje op de gok die richting opgereden.

Ik had mijn navigatiespeeltje op Garderen ingesteld en de route die voor mij werd uitgerekend liep door een fantastisch gebied. Eerst tussen heidevelden door waar ik even uitstapte voor een zonsopgangfoto.

De weg kronkelde vervolgens door bossen met veel beukenbomen. In deze tijd is het werkelijk genieten van het intense geel en oranje van deze statige bomen. Even overwoog ik om de auto hier ergens aan de kant te zetten maar ja, de dansende bomen. Hoe zouden die er uitzien ? En dus reed ik door.

Toen ik eindelijk een ingang naar het Speulderbos had gevonden was er helaas geen paaltjes route aangegeven. Dat werd dus op de gok lopen en maar hopen dat ik de weg terug naar de auto kon vinden aan het eind.

Het begin was een beetje een teleurstelling. Geen statige beuken met prachtige kleuren, alleen maar donker dennenbos. Maar dennenbomen, nevel en zonlicht hebben ook wel weer iets bijzonders.


[exif=”wp-content/gallery/speulderbos/IMG_3935 copy.jpg”]

Even later liep ik over een wel heel vreemd pad. Aan weerskanten hoge dennebomen, op het pad zelf lagen talloze takken alsof ze zo gerangschikt waren. Blijkbaar werd er regelmatig overheen gereden met een auto, een deel van de takken had geen bast meer, de bastloze gedeelten vormden precies een bandenspoor.

[exif=”wp-content/gallery/speulderbos/IMG_3949 copy.jpg”]

In de verte zag ik dan eindelijk toch het geel van de beukenbomen. Nog even doorworstelen over de vele takken.

[exif=”wp-content/gallery/speulderbos/IMG_3960 copy.jpg”]

Wat een prachtig bos was dit. En net als bij de Dellen kon je hier ook overal de sporen van everzwijnen zien. De nevelen waren nu dunner geworden. Met de zon in de rug waren ze nauwelijks te zien. Maar zodra ik achterom keek werd de sfeer in het bos heel anders.

[exif=”wp-content/gallery/speulderbos/IMG_3968 copy.jpg”]


[exif=”wp-content/gallery/speulderbos/IMG_3982 copy.jpg”]
Ik sloeg een ander pad in, ondertussen goed onthoudend hoe ik liep. Werkelijk, het werd steeds mooier in dit bos. Beukenbossen kunnen saai zijn doordat er niets onder de bomen groeit, maar in deze tijd van het jaar is het echt geweldig.

[exif=”wp-content/gallery/speulderbos/IMG_4016 copy.jpg”]

Maar waar waren nu de dansende bomen ? Zou ik wel op de goede plek zitten ? Hoe dan ook, ik genoot met volle teugen. Mocht ik de bomen niet kunnen vinden dan kan ik altijd nog een keer terug gaan. Dat ga ik zowiezo nog eens doen.

Jammer genoeg was er een atb-tour door het bos gaande, er raasten wel honderd mensen op fietsen voorbij. Om van ze af te komen ben ik maar rechtdoor gelopen ipv rechtsaf zoals ik van plan was. (de derde keer rechts, zo zou ik vast en zeker bij mijn auto komen dacht ik) Nu had ik geen last meer van ze en ach, ook daar was het beukenbos nog prachtig en zou er vast nog wel een pad naar rechts komen.

Aan een omgevallen beukenboom groeiden talloze zwammen. Een van de weinige paddestoelen die ik zag in dit bos.

[exif=”wp-content/gallery/speulderbos/IMG_4039 copy.jpg”]

Nu ik nog steeds tegen de zon inliep was het genieten van de nevelen. Ik bleef ze maar fotograferen.

[exif=”wp-content/gallery/speulderbos/IMG_4059 copy.jpg”]

[exif=”wp-content/gallery/speulderbos/IMG_4090 copy.jpg”]

Al fotograferend merkte ik dat ik het nog moeilijker had dan anders om mijn horizon recht te houden. De bosbodem was heuvelig waardoor ik geen horizon had om mij op te concetreren. Bovendien leek geen enkele boom in dit bos recht te staan dus hoe kon ik nou weten of ik een beetje een rechte foto maakte ?

Maar wacht eens even …….. Geen enkele boom recht……. Verhip, het hele bos stond vol met dansende bomen, en niet alleen een perceel zoals ik had verwacht.

[exif=”wp-content/gallery/speulderbos/IMG_4107 copy.jpg”]

Je kunt alle foto’s bekijken in onderstaande slideshow. Tip: Wanneer je met je muis over de slideshow gaat zie je een menubalk. Het laatste knopje laat je de slideshow op een eigen pagina zien.
[slideshow=11]