[exif=”wp-content/photos/sneeuwveer.jpg”]

Vanmorgen ben ik er eventjes op uit geweest. Het was alweer een tijdje geleden dat ik in de Dellen was en ik had ook nog een flitser om uit te proberen. Net als vorig jaar zag ik ook dit keer langs de weg allemaal witte dotjes liggen: het was weer even zoeken naar de naam maar ze heten ijsharen.

Waarschijnlijk ontstaan ze doordat het dode hout waarop de ijsharen groeien een schimmel bevatten (gele en/of zwarte trilzwam) Door het vertering en afscheidingsproces blijft het takje iets warmer dan zijn omgeving. Het water dat vrij komt bij de processen worden naar buiten geperst. Wanneer het dan licht vriest bevriest het water. De ijsharen groeien (net als echte haren) van onder aan.

Bij dit takje kun je mooi zien waar de ijsharen uit het hout komen.