[exif=”wp-content/photos/ijshaar1.jpg”]

Ik had gehoopt op een wat heldere ochtend nadat ik gisteravond sterren zag twinkelen. Maar helaas, de wolken waren alweer het land ingetrokken. Ik ben er toch maar even op uit gegaan, al was het grijs en donker. Zoals ik vanmorgen in mijn ochtendlogje al liet zien, waren overal langs de weg witte vlokken ijshaar te zien.


[exif=”wp-content/photos/ijshaar.jpg”]

Op die plekken waar de bast van de dode takjes kapot was, kwamen de witte veren naar buiten.


[exif=”wp-content/photos/ijshaar3.jpg”]

Het was donker in het bos, wanneer ik iets wilde fotograferen moest ik de iso-waarde omhoog gooien of de flitser gebruiken. Dat laatste was nog een hele puzzel. Steeds weer waren mijn onderwerpen overbelicht. Omdat ik niet wist hoe ik er voor kon zorgen dat de flitser minder licht gaf, besloot ik de sluitertijd maar korter te maken, het diafragma kleiner te maken en de iso op 100 te zetten. Zo af en toe werkte dat goed.


[exif=”wp-content/photos/puntigedruppel.jpg”]


[exif=”wp-content/photos/bevrorenmos.jpg”]

Het is knap lastig om het flitsen met de ringflitser onder de knie te krijgen. Met het spinnetje ging het prima, maar hier in het bos lukt het mij niet echt. De meeste foto’s zijn overbelicht of hebben een drukke achtergrond doordat deze ook belicht wordt. Dan toch maar weer zonder flitser.


[exif=”wp-content/photos/3bevrorendruppels.jpg”]

Bij een berkenblaadje probeer ik het nog eens. Eerst met flits:


[exif=”wp-content/photos/blaadje2.jpg”]

En daarna zonder flits:


[exif=”wp-content/photos/blaadje1.jpg”]

Zonder flits vind ik toch mooier. En toch moet het kunnen lukken met een ringflitser. Ik moet nog even oefenen denk ik. Of zou het alleen goed werken met insecten ?