[exif=”wp-content/photos/hagewindezaadbol1.jpg”]

Gisteren was het na werktijd prachtig weer en dus werd het de “toeristische” route naar huis. Via de dijk langs de IJssel passeer ik dan het Engelse Werk om vervolgens onder de A28 door richting huis te fietsen.

Bij het spoor in de buurt is een rietveld en het leek mij wel even leuk om daar door te lopen. Maar eenmaal onder aan de dijk viel mij pas op dat het pad onder water stond. Dan maar wat anders fotograferen, zoals bijvoorbeeld deze zaadbolletjes van de hagewinde.

Ik maak er maar meteen een klein lesje van over scherptediepte, iets wat erg belangrijk is voor macro-foto’s. Op de foto hier boven heb ik een klein diafragma gebruikt. Bij een klein diafragma (dan heb je een hoog f-getal), krijg je meer scherpte in de achtergrond. Dat klinkt natuurlijk mooi, meer scherp op de foto, maar bij een macro-foto is dat niet altijd wat je wilt. Je onderwerp valt dan vaak wat weg tegen de achtergrond.

Bij de foto hieronder heb ik een groter diafragma gebruikt. Je ziet dat de achtergrond veel waziger is en dat daardoor het onderwerp veel meer opvalt.


[exif=”wp-content/photos/hagewindezaadbol1.jpg”]

Nu de bloemetjes en de bijtjes nog even op zich laten wachten is dit een mooie periode om eens te gaan spelen met scherptediepte en je diafragma. Om bij het fotograferen je diafragma in te kunnen stellen moet je je camera (meestal) in de stand A of AV zetten. Als ezelsbruggetje kun je onthouden dat hoe hoger je f-getal is, hoe meer de achtergrond scherp wordt.