17 Maart, ochtend


[exif=”wp-content/photos/hagewindezaadbol1.jpg”]

Gisteren was het na werktijd prachtig weer en dus werd het de “toeristische” route naar huis. Via de dijk langs de IJssel passeer ik dan het Engelse Werk om vervolgens onder de A28 door richting huis te fietsen.

Bij het spoor in de buurt is een rietveld en het leek mij wel even leuk om daar door te lopen. Maar eenmaal onder aan de dijk viel mij pas op dat het pad onder water stond. Dan maar wat anders fotograferen, zoals bijvoorbeeld deze zaadbolletjes van de hagewinde.

Ik maak er maar meteen een klein lesje van over scherptediepte, iets wat erg belangrijk is voor macro-foto’s. Op de foto hier boven heb ik een klein diafragma gebruikt. Bij een klein diafragma (dan heb je een hoog f-getal), krijg je meer scherpte in de achtergrond. Dat klinkt natuurlijk mooi, meer scherp op de foto, maar bij een macro-foto is dat niet altijd wat je wilt. Je onderwerp valt dan vaak wat weg tegen de achtergrond.

Bij de foto hieronder heb ik een groter diafragma gebruikt. Je ziet dat de achtergrond veel waziger is en dat daardoor het onderwerp veel meer opvalt.


[exif=”wp-content/photos/hagewindezaadbol1.jpg”]

Nu de bloemetjes en de bijtjes nog even op zich laten wachten is dit een mooie periode om eens te gaan spelen met scherptediepte en je diafragma. Om bij het fotograferen je diafragma in te kunnen stellen moet je je camera (meestal) in de stand A of AV zetten. Als ezelsbruggetje kun je onthouden dat hoe hoger je f-getal is, hoe meer de achtergrond scherp wordt.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

,

door

Reacties

6 reacties op “17 Maart, ochtend”

  1. Marie-Claire avatar

    Thanx, toevallig heb ik me dit gisteren afgevraagd 😳 , heldere uitleg !

  2. Margo avatar

    In dit voorbeeld vind ik toch de bovenste foto mooier. Dat komt omdat die bolletjes op de bovenste foto allemaal scherp zijn en de achtergrond niet echt storend. Niet echt een goed voorbeeld dus eigenlijk, vind ik dan….

    Ik geef altijd als ezelsbruggetje het volgende:

    Als je het niet scherp ziet knijp je je ogen tot kleine gleufjes. Dat doe je met de camera ook, je maakt het diafragma (lensopening) klein, om zoveel mogelijk scherptediepte (scherpte van voor tot achteren) te krijgen. Een kleine lensopening heeft een groot nummer f8 of meer, waar die nummers nou precies voor staan is me na al die jaren fotograferen nog nooit duidelijk. Weet jij dat toevallig?

  3. joekie avatar

    Duidelijke uitleg en het ezelsbruggetje van Margo gebruik ik ook.
    Het klinkt wel tegenstrijdig, hoe kleiner het diafragma hoe groter het f-getal.
    Maar dat komt omdat je moet lezen f8 is f 1:8 (1 gedeeld door 8). En 1:8 is kleiner dan bijvoorbeeld 1:4.
    Met het schaamrood op de kaken moet ik wel bekennen dat ik zo snel niet weet waar die getallen vandaan komen, ik heb het even opgezocht:

    Diafragmaopeningen worden uitgedrukt in een reeks cijfers, onder de vorm van “f / a”. Hierbij is “a” het diafragmagetal en kan “a” volgende waarden aannemen (in gehele stops):

    1- 1.4 – 2.0 – 2.8 – 4 – 5.6 – 8 – 11 – 16 – 22 – 32

    Formule: Dip = f / a

    of

    Diafragmaopening (in mm.) = brandpuntsafstand in mm. gedeeld door diafragmagetal.

    Nou, i’m lost 😳

  4. Marie-Claire avatar

    :mrgreen:
    Dat van Marmein en Margo begreep ik nog, maar al die cijfertjes ??

  5. Margo avatar

    Haha! Vergeet de formules, en onthou gewoon; hoe groter het gat (diafragma) hoe kleiner het getal, hoe minder scherptediepte.

  6. René avatar
    René

    … en als je het toch ècht wilt weten.
    er staat een heel duidelijke (maar wel technische ❗ ) uitleg op de volgende website.

    www punt belgiumdigital punt com/infocus/foto_uitrusting/diagfragma_diagfragmagetallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *