[exif=”wp-content/photos/sterkemier5.jpg”]

Vanmiddag zat ik even lekker aan de tuintafel te genieten van een cappuccino en een boek. Op de tafel zag ik een dode vlieg liggen. “Straks even wegblazen” schoot even door mijn hoofd maar even snel vergat ik het weer. Toen ik even later op keek zag ik de vlieg vooruit kruipen. “Gut, hij leeft nog. Al scheelt het niet veel zo te zien aan de eigenaardige manier waarop hij zich beweegt.”

Pas toen de vlieg op zijn zij lag en toch nog naar voren bewoog viel bij mij het kwartje: de vlieg was dood en werd voortgetrokken door een mier.


[exif=”wp-content/photos/sterkemier4.jpg”]

Onvoorstelbaar hoe zo’n klein beestje een vlieg kan verplaatsen die toch zeker 4x zo groot is. Dat de tafel een blad van glas heeft zal ook wel een beetje geholpen hebben denk ik. Maar waar zou de mier de vlieg nu naar toe brengen? Hij sleepte in iedergeval vol overtuiging zijn buit naar de rand van de tafel.


[exif=”wp-content/photos/sterkemier3.jpg”]

Maar dat het gladde van het tafelblad niet echt van belang was voor de mier om de vlieg te kunnen verplaatsen bewees de mier even later: zonder pardon gooide hij de vlieg over de rand. De vlieg hing nu met zijn volle gewicht onder de mier.


[exif=”wp-content/photos/sterkemier2.jpg”]

Maar eenmaal onder aan de tafelrand bleek dit toch geen goede route voor de mier. En hups, de vlieg werd weer naar boven gesleept, het tafelblad op.


[exif=”wp-content/photos/sterkemier1.jpg”]

Zo probeerde hij een paar keer een weg naar beneden te vinden. Uiteindelijk heb ik hem maar op de grond gezet, daarna ben ik hem uit het oog verloren.