23 Mei, een tweede ontmoeting

Na een tijdje in het gras te hebben gezeten stond ik weer op om nog eens te gaan zoeken naar jonge libellen. Dit keer had ik geluk. Aan een stengel biesgras dat in het water stond hing een larve. De ogen waren nog geel, een teken dat de libel nog niet uit zijn oude huid was gekropen.

Het beestje had zich wel in een voor mij wat lastige positie geplaatst. Een centimeter of 20 boven het water, een centimeter of 40 van de wal en tussen tal van grassprieten. Op de knieën gaan zitten was voor mij dus geen optie, jammergenoeg was ik mijn statief vergeten (en ik was nog zo van plan hem mee te nemen) Wel weer een gelukje was dat de dag daarvoor mijn wandelschoenen in de stromende regen hadden gestaan. Daardoor waren ze gistermorgen nog te nat om aan te trekken en ben ik met laarzen aan op stap gegaan.

Ik had mij nog maar net in een wat vreemde houding gewrongen toen het huidje van de larve op de kop openbrak.


[exif=”wp-content/photos/jonge_libel_1.jpg”]

De eerste fase van het verschijnen van de libel gaat altijd snel. Het is dus rap foto’s maken geblazen.


[exif=”wp-content/photos/jonge_libel_2.jpg”]


[exif=”wp-content/photos/jonge_libel_3.jpg”]


[exif=”wp-content/photos/jonge_libel_4.jpg”]

Maar dan begin ik kramp te krijgen. Op mijn linkerbeen gehurkt en met mijn rechterknie in de sompige oever van het vennetje is niet wat je noemt een ideale houding. Ook de positie van de larve zelf is niet je het, qua hoek en licht bedoel ik dan. Nu de eerste fase voorbij is zouden de volgende stappen wat langzamer gaan. Dat gaf mij de tijd om even om even mijn benen te strekken en om mij heen te kijken.

Ik heb geluk. Een anderhalf meter verderop is ook een libel bezig zich te ontdoen van zijn oude huid. En hij zat in de zelfde fase als de libel die ik aan het fotograferen was. Om nu foto’s te kunnen maken hoefde ik alleen maar in het gras te gaan liggen. Wat een luxe. En het licht is helemaal zoals ik het graag zie: tegenlicht.


[exif=”wp-content/photos/jonge_libel_6.jpg”]

Ik blijf het prachtig vinden, die wat doorschijnende kop met zijn blauw/groene kleur. Het zal niet lang meer duren voordat dat transparante er af is.


[exif=”wp-content/photos/jonge_libel_6.jpg”]

Ik keek heel even de andere kant op, naar een stel platbuiken die weer als razenden langs kwamen vliegen. Toen ik weer naar mijn libel keek had deze zich al opgetrokken aan zijn oude huid en hing hij rechtop.


[exif=”wp-content/photos/jonge_libel_7.jpg”]

De vleugels hangen er nog gekreukeld bij. Nu komt het lange wachten waarin de vleugels opgepompt worden en moeten drogen. Ook het lijfje zal langer worden en uiteindelijk uitharden.


[exif=”wp-content/photos/jonge_libel_9.jpg”]


[exif=”wp-content/photos/jonge_libel_12.jpg”]

Ik blijf het een onvoorstelbaar proces vinden, van larve tot libel. Als larve kan een libel een paar maanden, maar ook wel 5 jaar onder water leven. Een vraatzuchtig beestje dat larven, kikkervisjes en soms zelfs kleine visjes weet te verschalken. Een rups transformeert in een cocon, maar een libel doet dit tussen de vervellingen door. Bij de laatste vervelling heeft hij dan zijn uiteindelijke vorm.

Nog zo iets wat ik mij dan afvraag wanneer ik het proces van de laatste vervelling volg: waar komt toch al dat vocht vandaan dat nodig is om het lijf, de kop en de vleugels in vorm te krijgen? Kijk eens naar het verschil in grootte tussen het oude vel van de larve en de kop van de libel.


[exif=”wp-content/photos/jonge_libel_10.jpg”]


[exif=”wp-content/photos/jonge_libel_8.jpg”]

Het is een uurtje later wanneer de vleugels eindelijk uitgekreukeld zijn.


[exif=”wp-content/photos/jonge_libel_11.jpg”]


[exif=”wp-content/photos/jonge_libel_13.jpg”]


[exif=”wp-content/photos/jonge_libel_15.jpg”]

Nu kan het lange wachten op het uitharden van de huid beginnen. Wanneer ik een tijdje later weer even een foto wil maken vliegt de libel tot mijn grote verbazing weg. Ik had echt niet verwacht dat hij al zou kunnen vliegen. Ook de eerste libel die ik fotografeerde was inmiddels gevlogen. Vast op zoek gegaan naar een schuilplek voor de laatste fase. Gelukkig was een andere platbuik zo vriendelijk om mij het eindresultaat te laten zien.


[exif=”wp-content/photos/jonge_libel_16.jpg”]

Al wat nu nog rest is de oude huid die ooit om de larve zat.


[exif=”wp-content/photos/jonge_libel_17.jpg”]

Tijdens het fotograferen van deze ‘geboorte’ had ik nog drie andere ontmoetingen. In de volgende logjes kun je daar over verder lezen…..

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

,

door

Reacties

14 reacties op “23 Mei, een tweede ontmoeting”

 1. Hendrika avatar

  Ik vind de ‘geboorte’ van een libel heel bijzonder en je hebt er een schitterende serie van gemaakt! Ik hoop het proces zelf ook ooit een keer te kunnen volgen.

 2. Geertje avatar

  wat een mooie serie!

 3. Marie-Claire avatar

  Wow, fascinerende serie, ik blijf het wel griezelig en buitenaards vinden zo dichtbij, maar complimenten hoor, ook voor je geduld !

 4. Ina avatar

  Het woord wow is al gevallen
  maar wat een geweldige serie.

  Idd wat een intrigerend iets om te weten
  die vraag die je zelf al stelt :
  waar komt toch al dat vocht vandaan dat nodig is om het lijf,
  de kop en de vleugels in vorm te krijgen?
  Is dat niet te vinden op internet.??

  Kortom eeeh Bargerveen.??

 5. Margo avatar

  Wat een prachtserie weer!! Geweldig!

  Is dit niet iets om op canvas aan je schutting in de tuin te hangen, in drie fases of zo? Het is in ieder geval zonde als deze foto’s straks weer naar beneden zakken.

 6. Marmein avatar

  Eerlijk gezegd Margo, denk ik dat ze uitvergroot eigenlijk best wel een beetje eng zijn. Dan zie ik geloof ik liever de dappere dodo van mijn vierde ontmoeting (dat logje staat voor morgenmiddag gepland)

  Het lijkt mij een prima tijd voor Bargerveen Ina, volgens de infoborden daar moet het een libellen-paradijs zijn. U heeft toch wel begrepen dat ik mij 4 uur lang kostelijk vermaakt heb op nog geen 10 m2? Het lijkt mij dan ook verstandiger een picknickmand mee te nemen ipv wandelschoenen. :mrgreen:

 7. Ina avatar

  Ik was er al bang voor……………..

  Maakt inmiddels lijstje :
  Stoel
  Zonnebrandcreme
  Twee boeken
  Koffie
  Brood
  en flink veel geduld……….. 😎

 8. Marmein avatar

  Mijn aanvullingen op het lijstje:

  statief
  extra broek
  extra t-shirt
  bonenzak
  oordopjes

 9. Ina avatar

  Vraagt zich af waar nou die oordopjes voor zijn…..
  ik ben nl echt niet van plan om die 2 boeken voor te lezen 😎

 10. nellie avatar

  Wat ontzettend mooi weer!
  Ongelooflijk dat die libelle in dat oude huidje paste!

 11. Margo avatar

  Ina, ik vrees dat Marmein bedoelt dat jij (te) veel kwekt??? :mrgreen:

 12. Ina avatar

  Tssss Margo…………… ik ben geen eend………
  en dan erbij als ik lees ben ik altijd erg zoet 😎

 13. Marrie avatar

  Hoi Marmein,

  Ik heb met open mond naar deze mooie serie gekeken!!
  Schitterend!!
  Zelf zou ik dit ook wel eens vast willen leggen,
  ik ben een keer met Ank bij dit meertje geweest, dus weet wel waar dit is,
  maar moet je voor sit soort foto’s nou s’morgens vroeg zijn of maakt dat niets uit.
  En zo ja, hoe vroeg ongeveer?
  En heb je dit met je macro lens vastgelegd?

  Wat een vragen hè, maar ja, van vragen wordt je wijzer zeggen ze,dus….

  Groetjes van Marrie

 14. Marmein avatar

  Zo heel vroeg hoef je niet te zijn Marrie. Om negen uur zag ik de meeste libellen uit hun huid kruipen. In de exif gegevens onder de foto’s kun je zien welke lens gebruikt is. In dit geval dus inderdaad de macro. Ik heb daar ook een tussenring tussen gezet (1.7). En van vragen wordt je inderdaad wijs!

  En voor wat betreft de oordopjes: mocht er iemand gaan zeuren dat ik door moet lopen, of stel je voor dat er iemand gaat snurken……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *