Eventjes in het bos


[exif=”wp-content/photos/5juli09_1.jpg”]

Gistermorgen was ik eventjes in het bos. Vroeg op de ochtend zodat ik nog een kon genieten van de koelte. Sinds de regens van vrijdag hadden niet veel mensen het pad bewandeld. Pas bij de eerste afslag in het bos kwam ik de eerste voetstappen tegen op de door regendruppels gespikkelde bosgrond.

Natuurlijk ben ik even naar het Zwijnenvennetje gegaan. Even kijken hoe het er bij lag. Het water in het ven stond hoog en nog steeds vlogen libellen af en aan. Bij elke stap die ik door het gras rondom het water zette, vlogen sprinkhanen op (of moet ik zeggen ‘sprongen ze op’?) Wanneer ik de plek zag waar ze weer neerkwamen was het even zoeken voor ik het sprinkhaantje kon zien, zo goed gaan ze op in het gras.


[exif=”wp-content/photos/5juli09_1.jpg”]

De wat grotere exemplaren waren wat beter te vinden.


[exif=”wp-content/photos/5juli09_3.jpg”]

Net als andere jaren waren er ineens overal kleine oranje vlinders te zien. Als ik het goed opgezocht heb zijn het zwartsprietdikkopjes.


[exif=”wp-content/photos/5juli09_7.jpg”]

Het zijn grappige vlindertjes die zich rustig laten fotograferen terwijl ze nectar uit de bloemen halen (natuurlijk moet je wel rustig en langzaam bewegen)


[exif=”wp-content/photos/5juli09_8.jpg”]


[exif=”wp-content/photos/5juli09_9.jpg”]

En zoals dat gaat wanneer je op je knieen in het gras zit, ga je weer andere dingen zien. Zo viel mijn oog op een grasspriet die omgebogen en in spinrag ingekapselt was. Pas toen ik het wat beter ging bekijken zag ik de spin die er de wacht hield.


[exif=”wp-content/photos/5juli09_10.jpg”]

Het duurde even voor ik door het dat er talloze jonge spinnetjes tussen het spinrag heen en weer kropen. Boven de spinnetjes was de eierzak te zien waar de jonkies uit waren gekomen. Een zelfde soort spin zag ik vorig jaar in het zelfde gras rondwandelen met een zelfde soort eierzak tussen haar poten. Er zullen weinig insecten zijn die zo goed voor hun kroost zoeken.


[exif=”wp-content/photos/5juli09_11.jpg”]

Hier en daar waren nog druppels te bewonderen. Deze viel mij op door de achtergrond van een groot horizontaal spinnenweb.


[exif=”wp-content/photos/5juli09_4.jpg”]

Op het spinnenweb met een doorsnee van ruim een halve meter, waren twee spinnen in een gevecht verwikkeld.


[exif=”wp-content/photos/5juli09_5.jpg”]

Deze spin kwam daarbij als winnaar uit de bus, de andere ging er als een haas vandoor.


[exif=”wp-content/photos/5juli09_6.jpg”]

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

Eén reactie op “Eventjes in het bos”

  1. frank avatar
    frank

    leuke serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *