7 Juli, ochtend


[exif=”wp-content/photos/zaterdagmiddag10.jpg”]

Eerder deze week ben ik tegen tien uur ’s avonds er even uitlopen, kijken naar de zonsondergang. Hij was niet spectaculair maar wel mooi. Maar spectaculair of niet, het is altijd weer genieten.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

3 reacties op “7 Juli, ochtend”

 1. Hendrika avatar

  Het is juist een hele bijzondere zonsondergang: de strepen en kleuren worden veroorzaakt door een uitbarsting van de Sarychev Peak vulkaan (http://boerin.web-log.nl/koetjesenkalfjes/2009/07/kleurige-zonson.html).

 2. Sabrina avatar
  Sabrina

  Hey Marjolein!
  Supermooie foto’s. Ik kom hier wekelijks, soms dagelijks, langs om je foto’s te bekijken. Ik doe dit al heel lang (vanaf je vorige blog sowieso). Ik weet dat je begonnen bent met een camera met kantelbaar schermpje. Ik ook (en heb nu nog steeds een compactcamera van Canon die dit kan).

  Nu wil ik overstappen op een spiegelreflexcamera en ben in dubio over twee camera’s. Je geeft het geld tenslotte maar één keer uit! Het gaat om de Canon 500D of de Nikon5000, waarvan de laatste een kantelbaar schermpje heeft. Nu vroeg ik me af of jij het kantelbare scherm mist op jouw spiegelreflexcamera.

  Nu weet ik dat ‘men’ zegt: als je een echte fotograaf bent, gebruik je de lens en het schermpje nooit. Maar om bijvoorbeeld de onderkant van een paddestoel oid te fotograferen vond ik het schermpje ideaal!

  Dus.. mis jij het schermpje? En zou je bij een volgende camera het toch weer willen hebben, om ‘m te gebruiken in sommige gevallen? Je mening zou mij kunnen helpen in mijn beslissing. Alvast bedankt!

 3. Marmein avatar

  Hoi Sabrina,

  In het begin miste ik mijn uitklapschermpje vreselijk bij de macrofoto’s. Elk onderwerp dat ik wilde fotograferen bleek zich vlak boven de grond te bevinden. Als je dan gewend was om alleen maar even op je hurken te gaan zitten om een foto te maken, dan is het knap lastig dat je met een spiegelreflex ineens plat op de grond moet gaan liggen om toch door het zoekertje te kunnen kijken.

  Nu ben ik er aan gewend en mis ik het schermpje niet meer zo. Alleen wanneer ik iets vlak boven het water wil fotograferen, dan is zo’n schermpje toch wel heel makkelijk.

  Toen ik laatst met mijn vriendin in Zeeland was bleek mijn camera toch wel in het voordeel. Een klein kikkertje was zo vriendelijk om voor ons te poseren (dat doet mij er aan denken dat ik dag 4 nog online moet zetten) Door het felle licht kon zij nauwelijks iets zien op haar uitklapschermpje. Bovendien moest ze de camera heel dicht bij het onderwerp houden om de kikker enigzins beeldvullend in beeld te krijgen.

  Ik had echter geen last van de zon doordat ik door de zoeker keek.

  Door door de zoeker te kijken sluit je de omgeving even van je af waardoor je geen afleiding van het beeld hebt. Storende elementen zul je denk ik daarom eerder zien wanneer je de foto wilt maken.

  Wanneer ik een volgende camera ga kopen kijk ik wel of de camera een uitklapschermpje heeft. Ik verwacht niet dat ik hem veel zal gebruiken maar gewoon voor die heel enkele keren dat zo’n schermpje handig kan zijn. Al verwacht ik wel dat ik in die situaties eerst zal proberen via de zoeker te werken. Dat schermpje heeft voor mij echter zo een lage prioriteit dat ik wel een tijd kan wachten.

  Naar ik begrijp heeft de canon live-view en een vrij grote inkijkhoek waardoor je in veel gevallen geen schermpje nodig hebt.

  Foto’s zoals van een paddestoel van onderaf kun je met de spiegelreflex niet of nauwelijks maken, tenzij de paddestoel zich op een boomstam bevind of op een helling of zo. De lens en de camera zijn samen gewoon te groot.

  Dus tja, een echt sluitend antwoord kan ik je niet geven. Je zult je uitklapschermpje in het begin zeker gaan missen, maar eenmaal gewend aan de zoeker denk ik niet dat je je scherm veel gaat gebruiken.

  Nu heb ik geen live-view en kan ik dus niet anders dan de zoeker gebruiken, misschien dat iemand anders daar iets over kan zeggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *