Vandaag een ochtendfoto in een kleine uitleg over Photoshop.

Om de foto’s voor een panoramafoto in elkaar te schuiven gebruikte ik altijd het programma photostitch dat met een canoncamera wordt meegeleverd. Onlangs ontdekte ik dat het ook met photoshop (CS3) heel gemakkelijk kan. En het wordt nog veel beter gedaan ook. In plaats van de foto’s met een rechte lijn met elkaar te verbinden, zoekt photoshop naar de details in de foto en volgt bij het snijden van de foto de contouren van het onderwerp.

Het werkt heel simpel en kan ook gewoon met raw-foto’s gedaan worden. Als eerste ga je naar “file” en kies je voor “automate” en dan voor “photomerge”.  (in het nederlands zal het zoiets zijn als “bestand->automatisch->fotosamenvoegen”)

Dan krijg je het volgende scherm te zien:

Klik nu op “Browse” en haal de foto’s op die je wilt laten samenvoegen. Let er op dat het vinkje onderaan (blend image together) aangevinkt is. Ik heb als layout “auto” aangevinkt. Klik vervolgens op “OK”. Nu gaat photoshop aan het rekenen. Dat kan even gaan duren, afhankelijk van de hoeveelheid foto’s en of ze raw zijn of niet.

Ik heb de foto’s zonder statief gemaakt. De horizon is niet altijd recht en zit niet op dezelfde hoogte op de verschillende foto’s, maar photoshop weet daar wel mee om te gaan. Dit is dan het eindproduct van de berekening:

Dan is het een kwestie van uitsnijden:

En voor Marmein nog even een randje er omheen en klaar is de foto