14 Juli, ochtend

Vandaag een ochtendfoto in een kleine uitleg over Photoshop.

Om de foto’s voor een panoramafoto in elkaar te schuiven gebruikte ik altijd het programma photostitch dat met een canoncamera wordt meegeleverd. Onlangs ontdekte ik dat het ook met photoshop (CS3) heel gemakkelijk kan. En het wordt nog veel beter gedaan ook. In plaats van de foto’s met een rechte lijn met elkaar te verbinden, zoekt photoshop naar de details in de foto en volgt bij het snijden van de foto de contouren van het onderwerp.

Het werkt heel simpel en kan ook gewoon met raw-foto’s gedaan worden. Als eerste ga je naar “file” en kies je voor “automate” en dan voor “photomerge”.  (in het nederlands zal het zoiets zijn als “bestand->automatisch->fotosamenvoegen”)

Dan krijg je het volgende scherm te zien:

Klik nu op “Browse” en haal de foto’s op die je wilt laten samenvoegen. Let er op dat het vinkje onderaan (blend image together) aangevinkt is. Ik heb als layout “auto” aangevinkt. Klik vervolgens op “OK”. Nu gaat photoshop aan het rekenen. Dat kan even gaan duren, afhankelijk van de hoeveelheid foto’s en of ze raw zijn of niet.

Ik heb de foto’s zonder statief gemaakt. De horizon is niet altijd recht en zit niet op dezelfde hoogte op de verschillende foto’s, maar photoshop weet daar wel mee om te gaan. Dit is dan het eindproduct van de berekening:

Dan is het een kwestie van uitsnijden:

En voor Marmein nog even een randje er omheen en klaar is de foto

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

,

door

Reacties

5 reacties op “14 Juli, ochtend”

 1. Wilma avatar
  Wilma

  Ik heb CS2 en ga zeker zoeken of het daar ook zo werkt. Bedankt voor de uitleg!

 2. joekie avatar

  Ik gebruik altijd CS3 voor panorama’s maken. Je hebt nu maar 3 foto’s gemaakt, maar je kunt ook veel meer foto’s gebruiken.
  Ik heb nu een camera die het zelf kan. Zet’m op panoramastand en dan beweeg ik de camera van links naar rechts over een rechte lijn (in het schermpje wordt een balkje gevuld met de afbeelding). Ff wachten en klaar. Leuke truc! Moet zeggen dat deze foto erg mooi geworden is.

 3. Margo avatar

  Aha! Leuk, bedankt! Wie weet maak ik nu ooit nog eens een panorama! :mrgreen:

 4. […] gelukkig hebben we Marmein. Zij doet het ontdek-werk voor mensen als ik, en ontdekte dat dit heel gemakkelijk met Photoshop […]

 5. Margo avatar

  Nou, dat ging toch sneller dan ik dacht, zie het resultaat bij mij. Als je opeens heel veel bezoekers krijg komt dat omdat ik je getwitterd heb als beste natuurfotografe ever! (Dat vind ik namelijk!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *