Portret van de distelvlinder


[exif=”wp-content/photos/distelvlinder_1.jpg”]

De afgelopen dagen zitten er meer vlinders dan anders op de verbena in mijn tuin. Een drietal kleine vosjes, een tweetal klein koolwitje en een tweetal distelvlinders. Er lijkt een soort rust over de vlinders te zijn gekomen. Vooral de distelvlinders vliegen nauwelijks weg wanneer ik met de camera dichterbij kom. Ik ben dan ook maar eens tussen de verbena gaan staan en ben uitgebreid de vlinders wezen fotograferen.


[exif=”wp-content/photos/distelvlinder_8.jpg”]

De distelvlinder bleek een dankbaar onderwerp. Een grote vlinder die beeldvullend op de foto is te zetten en een lichte kop waardoor het makkelijk scherpstellen is. En dan natuurlijk de rust waarmee hij elk bloemetje van de verbena af tast naar nectar.


[exif=”wp-content/photos/distelvlinder_3.jpg”]


[exif=”wp-content/photos/distelvlinder_9.jpg”]

De verbena’s zijn kleine paarse bloemschermen op hoge stevige stelen. Ze meten ruim 1 meter 75 waardoor ik de vlinders van onderaf kan fotograferen.


[exif=”wp-content/photos/distelvlinder_4.jpg”]


[exif=”wp-content/photos/distelvlinder_2.jpg”]

Door eens naast de verbena te gaan staan en daardoor het licht van achteren te laten komen, kon ik de vlinders met tegenlicht fotograferen.


[exif=”wp-content/photos/distelvlinder_5.jpg”]


[exif=”wp-content/photos/distelvlinder_6.jpg”]

Ik zou geloof ik elke dag wel een uurtje tussen de verbena’s willen gaan staan om te fotograferen. In iedergeval wil ik proberen om een opgerolde tong te fotograferen. Even wachten dus op windstil  zonnig weer en een vrij uurtje.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

,

door

Reacties

7 reacties op “Portret van de distelvlinder”

 1. Gerda avatar
  Gerda

  Wat mooi Marmein! Mij is het per ongeluk gelukt, die roltong. Was druk bezig een dagpauwoog te fotograferen. In de wachttijd schoot ik wat plaatjes van de distelvlinders die er in grote getale omheen zaten/fladderden. Bij het op de computer zetten van de foto’s zag ik het pas wat ik had gefotografeerd..

 2. frank avatar

  opvallend al die verschillende diafragma’s,
  of stond je toestel in de p-stand?
  🙂

 3. Marmein avatar
  Marmein

  In de P-stand? wilt u niet vloeken svp? Ik fotografeer altijd in de A-stand. En ik heb twee keer tussen de verbena’s gestaan, vandaar

 4. Margo avatar

  Vlinders zijn mooi wegens hun mooie vleugeltjes. Als je alleen het beestje ziet, is het eigenlijk met een eng klein vampiertje!

 5. Margo avatar

  Prachtige foto’s (ik kijk nu even op het grote scherm). Op de derde van boven kijkt hij je wel heel gemeen aan! Zijn die bolletjes aan weerskanten van hun ‘snuit’ wel echt ogen?

 6. Marmein avatar

  Ik vind dat hij gewoon een beetje scheel en sullig kijkt 😉

  Vlinders hebben facet ogen, die dingetjes naast de snuit zijn dus echt ogen. Waarom het net lijkt alsof ze pupillen hebben weet ik niet. Lichtinval? Of kunnen ze de facetten onderling van stand laten veranderen?

 7. Hans avatar

  Werkelijk prachtig! Toch geen opgezette exemplaren gefotografeerd? Bij mij vliegen ze direct weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *