Wikken en wegen


[exif=”wp-content/photos/netbook.jpg”]

Marmein is de laatste tijd flink aan het wikken en wegen geweest. Over een paar maanden ga ik op vakantie. Na jaren zonder vakantie gaat het dit jaar dan eindelijk weer gebeuren: een rondreis door een ver land. Dit keer naar Costa Rica. Naar ik heb begrepen een land waar je als natuurfotograaf echt een keer geweest moet zijn.

Maar ja, als ik op een druppel-ochtend makkelijk 250 foto’s weet te maken, hoe ga ik dat straks dan doen met de foto-opslag? Ik heb de volgende mogelijkheden overwogen:

 • Meerdere grote geheugenkaarten meenemen
 • Een imagetank
 • Een minilaptop
 • Op een geheugenkaart van 4Gb kan ik ongeveer 400 kwijt. Wanneer ik gemiddeld 200 foto’s per dag maak heb ik dan 23 x 2Gb nodig, 46Gb dus. Een kaartje van 8Gb kost ongeveer 30 euro (CompactFlash), dus dat wordt al gauw 180 euro. Een groot nadeel is dat in een eventuele volgende camera geen CF-kaarten meer gebruikt worden. Ik zit dan met veel grote kaarten waar ik niets meer mee kan. Daarnaast kan ik tussentijds mijn foto’s ook niet opschonen waardoor ik na de vakantie erg veel werk zal hebben. En wat als ik nu meer ga fotograferen dan gemiddeld 200 foto’s per dag? Veel ruimte voor extra foto’s is er zo niet. Een voordeel van losse kaartjes is wel dat ik niet alle foto’s op 1 opslagmedium heb staan. Dus bij diefstal of defect ben ik niet alles kwijt.

  Een imagetank met 160Gb kost 329 euro. Je hebt dan wel een luxe model, de Vosonic VP8870. Een imagetank heeft een groot kleurendisplay waarop je de foto’s kunt bekijken en dus kunt opschonen. Je kunt er ook video’s mee bekijken of muziek mee afspelen, maar dat is niet iets wat ik gebruik op vakantie. Dus voor mij is een imagetank alleen een ding waar je foto’s op kunt zetten. Groot voordeel van zo’n apparaat voor de reiziger is dat hij klein en licht is.

  En dan is er nog de minilaptop of ook wel netbook geheten. 16oGb opslag capaciteit en 299 euro. Je hebt dan de mogelijkheid om foto’s te bekijken en op te schonen. En misschien zelfs foto’s bewerken, afhankelijk van hoe groot het schermpje is. Een netbook is een complete laptop maar dan een stuk kleiner en 1 kilo zwaar. En dat is dan ook meteen het probleem. Voor een reiziger die gewend is met hooguit 12 kilo te reizen, is 1 kilo een heel gewicht.

  Je begrijpt, het werd een hele puzzel om een juiste beslissing te nemen. Het is dus een netbook geworden, de acer 250D. Ik ben echt verbaasd over hoe duidelijk ik alles op het scherm kan zien. Photoshop werkt er ook op (met wat truucjes want het beeldscherm is voor sommige handelingen niet groot genoeg) dus kan ik onderweg wat foto’s voor mijn weblog klaarmaken. En mocht er een beschikbaar netwerk in de buurt zijn: ik kan ook draadloos internetten.

  Tijdens mijn reizen hou ik altijd een reisverslag bij. Dat kan meteen in works zodat ik het later niet hoef over te typen. En vanmorgen bedacht ik mij dat ik er misschien ook wel wate-books op kan zetten. Dat kan weer een paar boeken in mijn bagage schelen en heb ik het extra gewicht ook weer uitgespaard.

  Om te testen of een foto bewerken en een logje schrijven ook op het kleine ding kan heb ik dit logje geschreven vanuit een luie stoel in de tuin. Het gaat dus prima.

  Laatste berichten:

  Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

  Laat dan hier je E-mailadres achter:


  Geplaatst

  in

  door

  Reacties

  9 reacties op “Wikken en wegen”

  1. Hurmie avatar

   Hallo Marmein ik heb tovallig ook zo’n netbook gekocht en ook voor mijn foto’s het is wel makkelijk dat je de foto’s gelijk kan bekijken dus als ze niet goed gelukt zijn dan kan je weer nieuwe maken in live view zie je de foto’s niet zo scherp als op je scherm van je netbook
   ik ben er erg blij mee .

   Groetjes herma

  2. Margo avatar

   Leuk ding. Capuccinno en koek erbij, life is good hè?
   Ik heb dus de Vosonic 8860 met 250 GB. Achteraf bekeken had dat geheugen ook wel iets minder gemogen. Ik heb, zoals je weet, na mijn reis grote problemen gehad de foto’s over te zetten, de harde schijf mankeerde iets onduidelijks. Het probleem werd opgelost door de mannen van de leverancier, Mobile Hard Disc Solutions, die het voor elkaar kregen alles over te schrijven op een nieuwe schijf. Maar ik heb toen wel even in m’n piepzak gezeten. Ik denk dat je een goede keuze hebt gemaakt. De image tank komt bij mij alleen tevoorschijn als ik met vakantie ga. Aan een laptopje heb je meer. Wat betreft bagage ruimte, die spaar je weer uit door geen boeken te hoeven meenemen. Blijft over de diefstalgevoeligheid, waar laat je ‘m als je door de bush kruipt? In een hotelkluisje past’ie niet.
   Nou ja, voorlopig heb je er in de tuin ook al veel plezier van.

  3. frank avatar

   deze jongen zou voor het zelfde gekozen hebben,
   als ik een weekje naar texel op vakantie ga neem ik altijd mijn laptop mee,
   lekker foto’s opslaan, selecteren, classificeren en eventueel bewerken en uploaden,
   maar ja, naar texel ga ik met mijn auto en is grootte of gewicht geen bezwaar
   en ja, ik zie de cappuccino al weer klaar staan,
   ook ik ga een espresso-apparaat aanscheffen, als het bevalt kom je maar eens een cappuccino bij mij drinken,
   wat denk je, zullen ze in de rijke kust ook cappuccino drinken … ik denk het niet, eerder een koel pilsje
   groeten
   🙂

  4. Ina avatar

   Niks mis mee lijkt mij
   maar ja ik ben dan ook een leek…. 😉

  5. fotolog Albert & Mara avatar

   Gefeliciteerd Marmein met de aanschaf van je netbook. Ook wij hebben dat gedaan en het bevalt ons uitstekend. Zowel thuis in Nederland als thuis in Spanje sluiten we hem gewoon aan op een 24 inch scherm en dan is werken met Photoshop helemaal uit de kunst. Onderweg in de hotels is zo’n netbook super, zeker als je nog eens over draadloos internet kan beschikken. Eén tip, ons geheugen is 2 GB. Dat heb je wel nodig bij gebruik van Photoshop en Office 2007. Heb jij ook 2 GB? Zo niet laat het dan even inbouwen. Kost niet veel.
   Wanneer ga je naar Costa Rica? Mail even als je wilt, want die reis willen we volgen. Is toch weer eens wat anders als het ‘Zwolsche Blauwvinger’ gebeuren.
   Vanuit die ‘dolfijne’ stad,
   saludos de Albert y Mara

   P.S. Op korte termijn wordt het voor ons weer OntSPANJE voor een lange periode,

  6. Marmein avatar
   Marmein

   Ik denk dat het met de cappuccino in Costa Rica wel meevalt Frank.

   Mijn buurman, die monteur van espresso-apparaten is, adviseert een rancilio.

  7. Karin avatar

   Interessant om te lezen. Voorlopig red ik het wel met een 4Gb schijf op mijn vakanties. Maar ik hou deze optie in gedachten.
   Opschonen onderweg is broodnodig. Ik ken andere bloggers die rustig 2-3000 foto’s maken en pas thuis gaan kijken wat er weggegooid kan worden.

  8. frank avatar

   ik was even vergeten dat koffieplanten verbouwd worden in costa rica,
   het leek me daar te warm en vochtig om koffie te drinken,
   leuke koffielink, hij staat nu bij mijn favorieten
   en ik denk aan de Solis Design Espressomachine type 110,
   maar zal ook eens bij de rancilio kijken,
   fijne vakantie en veel plezier in costa rica
   🙂

  9. frank avatar

   hoi marmein,
   ik heb even bij rancilio gekeken,
   reviews bij kieskeurig vinden het een goed apparaat, alleen het gebruikersgemak is niet geweldig, misschien wordt dat ‘m wel, oldenhof heeft het apparaat in de aanbieding voor 448.- euro, ik heb ook even op youtube gekeken, staan leuke cappuccino filmpjes,
   groeten
   🙂

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *