[exif=”wp-content/photos/lampje1.jpg”]

Steef vroeg mij of ik mijn 400D met flitser had gefotografeerd. Nee, Steef, ik gebruik voor mijn ochtendfoto’s een halogeenlampje. Afhankelijk van de grootte van mijn onderwerp zet ik het lampje in de vensterbank, op een kaars, op tafel of, zoals hier, op een kandelaar. Doordat het halogeenlampje in een rijstzak steekt kan ik hem makkelijk alle kanten op kantelen.


[exif=”wp-content/photos/lampje2.jpg”]

Door het onderwerp dichterbij de muur te zetten wordt de achtergrond lichter. Het mooie van het lampje is ook dat je de schaduw redelijk goed kunt beheersen. Dat ik zo af en toe hoge isowaarden gebruik is omdat ik mijn sluitertijd op 1/1oo of hoger probeer te houden (is wel afhankelijk van de lens die ik gebruik) en bij macro het diafragma op ongeveer f8. En soms vergeet ik domweg naar de isowaarde te kijken.

Mischa vroeg mij ook nog hoe ik de zwarte kater Xarak toch zo op de foto kreeg omdat dat met een zwarte kat knap lastig is. Ook hier heb ik gebruik gemaakt van mijn lampje. Omdat een zwarte kat in de avond lastig te fotograferen is (dat kan eigenlijk alleen  met flitser kan en daar kan ik niet zo goed mee omgaan) heb ik de dwerg gebruikt om te kijken of het met het lampje ook kon.