Ochtend

12 November, ochtend


[exif=”wp-content/photos/lampje1.jpg”]

Steef vroeg mij of ik mijn 400D met flitser had gefotografeerd. Nee, Steef, ik gebruik voor mijn ochtendfoto’s een halogeenlampje. Afhankelijk van de grootte van mijn onderwerp zet ik het lampje in de vensterbank, op een kaars, op tafel of, zoals hier, op een kandelaar. Doordat het halogeenlampje in een rijstzak steekt kan ik hem makkelijk alle kanten op kantelen.


[exif=”wp-content/photos/lampje2.jpg”]

Door het onderwerp dichterbij de muur te zetten wordt de achtergrond lichter. Het mooie van het lampje is ook dat je de schaduw redelijk goed kunt beheersen. Dat ik zo af en toe hoge isowaarden gebruik is omdat ik mijn sluitertijd op 1/1oo of hoger probeer te houden (is wel afhankelijk van de lens die ik gebruik) en bij macro het diafragma op ongeveer f8. En soms vergeet ik domweg naar de isowaarde te kijken.

Mischa vroeg mij ook nog hoe ik de zwarte kater Xarak toch zo op de foto kreeg omdat dat met een zwarte kat knap lastig is. Ook hier heb ik gebruik gemaakt van mijn lampje. Omdat een zwarte kat in de avond lastig te fotograferen is (dat kan eigenlijk alleen  met flitser kan en daar kan ik niet zo goed mee omgaan) heb ik de dwerg gebruikt om te kijken of het met het lampje ook kon.

5 gedachten over “12 November, ochtend

 1. Wat een ‘slim’ lampje!
  Heb je dat zelf gemaakt of zo ergens gekocht?

  Erg leuk hoor, zo’n kijkje in de keuken!

 2. Wat kan een mens toch inventief zijn, ’n eenvoedig klein halogeenlampje doet hier wonderen.
  Maar wat ’t flitsen betreft bij elke canon dslr camera is een flitser te koop die speciaal voor dat type camera bestemd is. Als je de flitser op de camera zet worden ze ook elektronisch met elkaar verbonden zodat de hoeveelheid flitslicht + en – geregeld kan worden, tenminste dat kan op mijn EOS 450D “flitsbelichtings comp.” heet dat bij mijn camera. Het lijkt me sterk dat dit op een EOS 7D niet mogelijk is.
  groeten SE

 3. Het is wel degelijk mogelijk hoor Steef. Ik vind geflitste foto’s vaak niet zo mooi en omdat ik tot nu toe mij aardig heb kunnen redden zonder flitser heb ik ook nog geen behoefte gehad om er eentje te kopen (nou ja, op een eenvoudige ringflitser na voor noodgevallen)

 4. Dit soort how-to foto’s heeft zeker meerwaarde voor je website! Je maakt fantastische foto’s maar ik vraag me altijd af hoe je dat toch doet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.