[exif=”wp-content/photos/21nov09_2.jpg”]

Gistermorgen kon ik het niet laten. Eigenlijk was het tijd voor huishoudelijke taken, maar ach, mist, bijna windstil, een groothoeklens waar nodig mee geoefend moest worden…….. Ik heb de auto maar gepakt en ben richting Vilsteren gereden. Eens even kijken hoe het bos er nu bijstond.

Waren er de vorige keer dat ik er was nog hier en daar groene en gele bladeren te vinden, nu was alles nagenoeg kaal. De Novemberwinden hadden hun werk gedaan. De bosbodem was bedekt met een dik, zacht bed van beukenbladeren.

Hoog boven mijn hoofd, in de vork van een beuk, zag ik nog een oude porseleinzwam. Zo te zien was hij alleen nog niet omgevallen omdat hij zich vasthield met kleverige draden.


[exif=”wp-content/photos/21nov09_1.jpg”]

Het is een wonderlijke wereld, zo’n beukenbos. Er groeit nauwelijks iets onder de bomen, hier en daar een dappere varens en dan heb je het ook wel gehad.


[exif=”wp-content/photos/21nov09_4.jpg”]


[exif=”wp-content/photos/21nov09_7.jpg”]

En oja, ook zijn er nog paddestoelen te vinden, al zijn ze, nu het eind November is, wel wat oud en rimpelig.


[exif=”wp-content/photos/21nov09_3.jpg”]

Een van de beukenbomen heeft rondom zijn voet een groot aantal zwammen. Het lijkt mij niet gezond voor de boom.


[exif=”wp-content/photos/21nov09_5.jpg”]

Op een kleine open plek in het bos groeiden kleine boompjes. Jonge beuk, eik, hulst  en larix, allemaal voeren ze een zware strijd met elkaar om zo snel mogelijk groot te worden en dus het meeste licht te vangen.  De larix heeft van de mist allemaal kleine druppels gekregen.


[exif=”wp-content/photos/21nov09_8.jpg”]

In de hulst hingen horizontale spinnenwebben. Bouwsels van spinnenrag, kris kras door elkaar opgehangen. Het spinnetje dat ik zag zitten zat natuurlijk op de meest lastige plek. Net iets te hoog zodat ik wiebelend op mijn tenen moest staan en boven allemaal uitstaande takjes waardoor ik onbedoeld de spin en zijn web liet bewegen.


[exif=”wp-content/photos/21nov09_10.jpg”]

Net als het web zat ook de spin zelf onder de druppels. Met een van zijn poten probeerde hij die druppels van zijn lijf af te vegen.


[exif=”wp-content/photos/21nov09_11.jpg”]

Ook in een beukenboompje zat een zelfde soort spinnetje en net als de andere zat ook deze op een lastig plekje. Maar omdat het boompje nog wat gele blaadjes had en dus een mooie achtergrond aan het spinnetje gaf wilde ik het toch even proberen.


[exif=”wp-content/photos/21nov09_12.jpg”]

Ik had net een foto gemaakt toen ik het spinnetje een snelle beweging zag maken en hup, er stak iets groens tussen zijn kaken. Hij had een soort van bladluis uit de lucht geplukt.


[exif=”wp-content/photos/21nov09_13.jpg”]

Een takje van een jonge beuk viel mij op doordat er een netje omheen leek te zitten. Door de macrolens zag ik dat het om een web van druppeltjes op de haren van het takje ging.


[exif=”wp-content/photos/21nov09_9.jpg”]

En dan breekt er een aarzelend zonnetje door. Het mistige bos verandert ineens in een koperkleurig bos.


[exif=”wp-content/photos/21nov09_14.jpg”]

Even verderop trok weer een spin mijn aandacht. Dit keer doordat het zonlicht zo prachtig door de poten scheen.


[exif=”wp-content/photos/21nov09_15.jpg”]

Door het zonlicht leken sommige beukentakken wel vol met rijp te zitten. De donzige haartjes op de takken lichtten wit op tegen een donkere achtergrond.


[exif=”wp-content/photos/21nov09_17.jpg”]

Het was weer een prachtige wandeling door een heerlijk bos. Ik ben zo benieuwd hoe het er hier in de winter met sneeuw uit zal zien, of in de lente met het jonge groen en natuurlijk in de zomer, wanneer het licht door een dicht bladerdak tegengehouden zal worden. Maar nu is het nog genieten van het bos in November.


[exif=”wp-content/photos/21nov09_18.jpg”]

.
[exif=”wp-content/photos/21nov09_1.jpg”]