Iedereen kent de filmpjes vast wel waarin je een bloem versneld open ziet gaan, of waarin je planten ziet groeien. Afhankelijk van de snelheid waarmee het onderwerp veranderd, wordt er om de zoveel tijd een foto gemaakt die daarna tot een filmpje aan elkaar geplakt worden.

Dat wilde ik ook wel eens proberen. Op de meeste sites die iets vertelden over Time Lapse had men het over apparaten die er voor zorgen dat je camera om de zoveel tijd een foto maakt, maar die zijn aardig aan de prijs. Op weer een andere site werd uitgelegd hoe je een rekenmachine kunt ombouwen zodat die je camera kan aansturen. Maar zo’n rekenmachine heb ik niet.

Toen las ik iets over software die je kunt gebruiken voor time lapse, en met een 400D in de kast en een minilaptop in een la, had ik meteen alles wat ik nodig had voor een timelapse filmpje. Nou ja, op een onderwerp na dan. Maar ook die was snel gevonden: in een bloempot buiten had ik wat winterakonieten staan. Als ik daar eentje van naar binnen zou halen zou die wel snel gaan bloeien.

Zo gezegd zo gedaan: plantje in de vensterbank, camera ingesteld, laptop aangesloten en het programma ingesteld op 1 foto per 5 minuten.

 • Na 15 minuten hield de camera er mee op: ik was vergeten de automatische afsluiting van de camera uit te zetten.
 • Na 40 minuten hield de camera er weer mee op: batterij leeg
 • Na weer een uurtje: het werd donker. Het plantje in de vensterbank zetten was dus niet zo handig.
 • Plantje op tafel met een halogeenlampje er op en drie uur lang foto’s laten maken: het plantje stond er nog steeds net zo bij. Geen geschikt onderwerp dus.
 • Dan maar naar boven met de camera en deze voor het open raam gezet. Alles ingesteld en de camera elke 10 seconden een foto laten maken.
 • Af en toe even kijken en tot mijn verwondering gezien dat de foto’s onscherp werden, ook al stond de camera op handmatig scherpstellen
 • Een poging gedaan de spiegel van de camera opgeklapt te laten maar dan kan de camera niet meer aangestuurd worden via de software.
 • Alles weer terug gezet en opnieuw foto’s gaan maken
 • Ondanks het opnieuw scherpstellen toch nog onscherpe foto’s, later werden de foto’s wel weer scherp. Gek want ik ben nergens aangekomen.
 • Eindelijk zijn de foto’s klaar en begint het zoeken naar de beste manier om van de foto’s een filmpje te maken.
 • Een gratis programma speciaal voor time lapse doet gekke dingen met de foto’s, moviemaker wil de foto’s niet snelgenoeg afspelen, geprobeerd met pinnacle de film te versnellen maar de kwaliteit van de film werd erg slecht. Foto’s verkleind en toen kon ik met het gratis programmaatje alsnog een filmpje maken………

Kortom, heel wat vallen en opstaan maar een eerte ruwe filmpje is er. Ik moet nog veel leren over hoe ik goeie filmpjes kan maken maar het lijkt mij erg leuk om dat al spelenderwijs te doen. Met een beetje geluk heb ik het onder de knie als de eerste libel uit haar oude huid kruipt.