Time Lapse

Iedereen kent de filmpjes vast wel waarin je een bloem versneld open ziet gaan, of waarin je planten ziet groeien. Afhankelijk van de snelheid waarmee het onderwerp veranderd, wordt er om de zoveel tijd een foto gemaakt die daarna tot een filmpje aan elkaar geplakt worden.

Dat wilde ik ook wel eens proberen. Op de meeste sites die iets vertelden over Time Lapse had men het over apparaten die er voor zorgen dat je camera om de zoveel tijd een foto maakt, maar die zijn aardig aan de prijs. Op weer een andere site werd uitgelegd hoe je een rekenmachine kunt ombouwen zodat die je camera kan aansturen. Maar zo’n rekenmachine heb ik niet.

Toen las ik iets over software die je kunt gebruiken voor time lapse, en met een 400D in de kast en een minilaptop in een la, had ik meteen alles wat ik nodig had voor een timelapse filmpje. Nou ja, op een onderwerp na dan. Maar ook die was snel gevonden: in een bloempot buiten had ik wat winterakonieten staan. Als ik daar eentje van naar binnen zou halen zou die wel snel gaan bloeien.

Zo gezegd zo gedaan: plantje in de vensterbank, camera ingesteld, laptop aangesloten en het programma ingesteld op 1 foto per 5 minuten.

 • Na 15 minuten hield de camera er mee op: ik was vergeten de automatische afsluiting van de camera uit te zetten.
 • Na 40 minuten hield de camera er weer mee op: batterij leeg
 • Na weer een uurtje: het werd donker. Het plantje in de vensterbank zetten was dus niet zo handig.
 • Plantje op tafel met een halogeenlampje er op en drie uur lang foto’s laten maken: het plantje stond er nog steeds net zo bij. Geen geschikt onderwerp dus.
 • Dan maar naar boven met de camera en deze voor het open raam gezet. Alles ingesteld en de camera elke 10 seconden een foto laten maken.
 • Af en toe even kijken en tot mijn verwondering gezien dat de foto’s onscherp werden, ook al stond de camera op handmatig scherpstellen
 • Een poging gedaan de spiegel van de camera opgeklapt te laten maar dan kan de camera niet meer aangestuurd worden via de software.
 • Alles weer terug gezet en opnieuw foto’s gaan maken
 • Ondanks het opnieuw scherpstellen toch nog onscherpe foto’s, later werden de foto’s wel weer scherp. Gek want ik ben nergens aangekomen.
 • Eindelijk zijn de foto’s klaar en begint het zoeken naar de beste manier om van de foto’s een filmpje te maken.
 • Een gratis programma speciaal voor time lapse doet gekke dingen met de foto’s, moviemaker wil de foto’s niet snelgenoeg afspelen, geprobeerd met pinnacle de film te versnellen maar de kwaliteit van de film werd erg slecht. Foto’s verkleind en toen kon ik met het gratis programmaatje alsnog een filmpje maken………

Kortom, heel wat vallen en opstaan maar een eerte ruwe filmpje is er. Ik moet nog veel leren over hoe ik goeie filmpjes kan maken maar het lijkt mij erg leuk om dat al spelenderwijs te doen. Met een beetje geluk heb ik het onder de knie als de eerste libel uit haar oude huid kruipt.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

11 reacties op “Time Lapse”

 1. Hendrika avatar
  Hendrika

  ’n Leuk idee!

 2. Laura avatar
  Laura

  Heeey, leuk gedaan! En voor een eerste keer goed gelukt!
  Compleet zelfs met vallende ster 🙂

  De Ricoh Caplio RX kan om de zoveel tijd een foto maken (zelf instelbaar) – 7 jaar geleden kocht ik die bij de Hema voor 139 euro. (Nooit zelf uitgeprobeerd, dat weer niet…)

  Ik kijk uit naar je volgende filmpje! 🙂

  PS Ohja, zou 1 foto per 10 seconden niet wat vaak zijn voor zo’n plantje..?

 3. Marmein avatar
  Marmein

  Dankjewel Laura! Bij het bloemetje maakte ik 1x per 5 minuten een foto, van de wolken was het 1x per 10 seconden.

  De vallende ster is waarschijnlijk een vliegtuig 😉

 4. Marie-Claire avatar

  Wow.. mooi zeg, nu nog wel een mooi muziekje eronder 😉

 5. Marmein avatar
  Marmein

  Ach, zo lelijk is de muziek toch niet die er nu onder zit? 😉

 6. sheila avatar
  sheila

  ik vind het wel gaaf – OOK door het geluid wat ik er wel bij vind horen (muziek hoef je het niet te noemen). Onderwerp kan zo’n narcissenpotje zijn van de supermarkt, die gaan best snel open.

 7. Marmein avatar
  Marmein

  Dan moet hij niet meer verder groeien, anders groeit hij uit beeld :mrgreen:

 8. Wilma avatar
  Wilma

  Ik bewonder je geduld en doorzettingsvermogen!

 9. Jetske avatar

  Wat die plant betreft, daar moet je een paar weken overdoen. Misschien ben je wel te ongeduldig.
  Het filmpje vind ik al erg goed gelukt.
  Verder blijven oefenen

 10. Margo avatar

  Haha! :mrgreen: Ik moest even heel erg lachen om je eerste pogingen, vooral de verrassing dat het donker werd!

  Dit filmpje doet me een beetje denken aan Daguerreotypes! Maar wel erg leuk! Dat is dan wel een verrassing wat eruit komt hè?

  Ik zie je binnenkort nog wel een animatiefilmpje maken. Met kaboutertjes in het bos. Of zo! 😆

 11. Ank avatar

  Hartstikke leuk en goed gelukt zeg! dat gaat vast ook wel als je met je camera meerdere foto’s achter elkaar maakt van iets dat beweegt, dan heb je sneller resultaat, maar dat is kennelijk niet je bedoeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *