Wolkenjacht

Gisteren tegen het eind van de middag begon de zon te schijnen terwijl het nog regende. Boven de wijk Westenholte zag ik een vage regenboog verschijnen. Ik zou eigenlijk met het eten aan de gang maar besloot er met de camera en de auto op uit te gaan. Een mooie regenboog tegen een donkere lucht zag ik wel zitten, al zou de kans daarop wel heel klein. Maar ach, anders zullen er vast wel wolkenluchten te bewonderen zijn.

Mijn eerste stop was bij de IJssel bij ‘sHeerenbroek. Even de auto op een kleine parkeerplaats, dan langs een smal pad langs jaloersmakende huizen en dan de dijk op bij de voetveer naar Zalk.  Hier waren de luchten mooi, maar niet zo spectaculair als ik had gehoopt.

Ik besloot hier maar niet rond te blijven hangen maar nog even verder door te rijden, richting de Mastenbroekerpolder waar de luchten lekker donker leken.

Ik heb halverwege even de auto aan de kant gezet om wat foto’s te maken. Dit begon er meer op te lijken, welliswaar geen regenboog maar wel een mooie lucht.

De reis ging weer verder, richting de donkere wolken. Ik reed zo maar een beetje op goed geluk, op zoek naar weidse vergezichten zonder storende hoogspanningsmasten. Ik kwam langs kleine plaatsjes waarvan ik niet eens wist dat het plaatsjes waren. Ik dacht altijd dat het een straatnaam was: Kamperzeedijk (Oost en West).

Dat ik zo veel zou rijden had ik niet in de planning en de benzinemeter van mijn auto stond akelig ver in het rood. Ik zag nog geen lampje op het dashboard verschijnen maar dat heb ik nog nooit gezien. Het zou dus heel goed kunnen dat het lampje het niet deed, en om nou met deze donkere luchten langs de weg te moeten lopen om een kan benzine te halen, dat zag ik ook niet zitten. Het werd dus zoeken naar een benzinepomp. Gelukkig draaide ik op dat moment een dijk op die ik herkende: de dijk langs Kampen. Daar was het een grote drukte langs de kade, dit weekend is er Sail Kampen. Voor de prachtige skyline van Kampen lagen talloze grote schepen met hoge masten. Jammer genoeg was er ook een kermis opgebouwd, de schreeuwerige lichtjes staken fel af tegen al dat moois.

Maar ik had geen zin om uit te stappen om foto’s te maken, eerst die tank gevuld zien te krijgen. De enige benzinepomp die ik kon bedenken stond vlak bij ’s Heerenbroek, gelukkig haalde ik dat zonder dat ik met een compleet lege tank kwam te staan. De verleiding was groot om door te rijden naar huis, ik moest per slot van rekening ook nog eten klaar maken. Maar de luchten waren nog steeds prachtig en wie weet wanneer dat weer zo is (en of ik dan ook de tijd heb om foto’s te maken). Dat werd dus weer richting Kampen rijden, met een kleine tussenstop want de brug lag er wel heel mooi bij met die lucht als achtergrond.

Bij Kampen parkeerde ik de auto eerst langs het station, daar was nog mooi een plekje vrij. Eerst maar eens een stukje skyline van Kampen dacht ik zo.

Daarna liep ik terug naar de auto om verderop ook nog wat foto’s te maken. Tijdens het teruglopen zag ik hoe de brug bij Kampen met zijn goudkleurige wielen afstak tegen de donkere lucht. Het reuzenrad stond als een vijfde wiel achter de brug.

Aan de andere kant van de brug lagen de boten aan de kade.

Goh, wat was dat genieten, zo boven op de dijk met die prachtige lucht voor mij.

Opzij kijkend, richting de Noord Oost polder, zag ik een zware bui aan komen. Hm, ook een mooi gezicht.

Zou ik die regensluiers ook beter in beeld kunnen krijgen? Daarvoor moest ik richting de Noord Oost Polder rijden, geen probleem natuurlijk nu de tank weer vol zat. Even verderop zag ik een prachtige wolk hangen, het leek een reusachtige hand die de gebouwen onder hem plat zou gaan drukken.

De wolk was echt gigantisch en strekte zich van Kampen tot aan de Ramspol uit. De staart van de wolk leek op een boerderij te rusten.

Dat vroeg natuurlijk om een panoramafoto, vanuit de losse hand, want een statief was ik vergeten mee te nemen. Om de grote foto te zien moet je even op onderstaande foto klikken.

.

Niet veel later brak de hoosbui los. Tijd om naar huis te gaan.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

,

door

Reacties

10 reacties op “Wolkenjacht”

 1. Wies avatar
  Wies

  schitterende foto’s marmein dat was de tocht wel waard, en ook nog gegeten? :mrgreen:

 2. Hendrika avatar
  Hendrika

  Je luchten zijn prachtig!! De laatste wolk heeft de kenmerken van een ” shelf cloud’ (http://nl.wikipedia.org/wiki/Shelf_cloud).

 3. Jetske avatar

  Dit is overweldigend!
  Wat heerlijk dat je zo spontaan naar de luchten rijdt.
  De wolk op de onderste foto lijkt wel een enorme rookpluim veroorzaakt door brand.

  En op de terugweg meteen chineesje gehaald?

 4. Marmein avatar
  Marmein

  Nee, ik heb niet meer gegeten toen ik thuis kwam. Onderweg nog wel gestopt bij de lokale snackbar maar die bleek al dicht te zijn. Eigenaardig om half negen ’s avonds. Ik heb maar wat extra komkommer bij mijn wijntje later die avond genomen 😉

  Een shelf cloud? Zo leer ik nog eens wat 😀

 5. mo avatar
  mo

  De laatste foto is geweldig mooi.
  Doet mij denken aan de vliegende draak falcor van never ending story.

 6. Margo avatar

  Prachtig! Ik wordt ook helemaal lyrisch van die prachtige wolkenluchten. Die van Kampen, is dat een HDR? De onderste is schitterend, wat een enorme wolk!

 7. Marmein avatar
  Marmein

  Nee, het is geen HDR. Ik heb daar wel een paar foto’s genomen om eens te spelen met HDR

 8. Marie-Claire avatar

  WOW.. mooie serie en idd, het blauw is zo diep dat ik me ook afvroeg of je die nog had nabewerkt.. maar complimenten!

 9. Marmein avatar
  Marmein

  Hoi Marie-Claire, ik heb de foto’s wel bewerkt maar voornamelijk alleen de objecten op de grond, die heb ik wat lichter gemaakt. In de wolken heb ik af en toe wat contrast aangebracht.

 10. Hans avatar

  Heel mooi, indrukwekkend, onheilspellend, vooral die laatste foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *