Gisteren ben ik met de fotoclub naar het Zuiderzeemuseum geweest. Het weer was niet optimaal maar het viel mee, het was meer droog dan nat. Tegen het eind van de middag liep ik terug naar boot en zag een eend op iets zitten. Wat dat iets was kon ik niet goed zien. Een blokje hout? Een stuk kurk? Maar het leek wel te bewegen, het zou toch niet….? Ik kwam wat dichterbij om het beter te kunnen bekijken, de eend bleef rustig zitten. En toen zag ik het bolletje bewegen: het bleek een jong van de eend te zijn.

Pas toen ik tot anderhalve meter genaderd was stapte moeder eend rustig van haar jong af. Het jong rekte zich eens lekker uit en leek er geen enkele moeite mee te hebben dat moeders haar als warm voetenbankje gebruikte.

Moeder en kind leken qua gedrag erg op elkaar. Moeder eend deed een stap te ver naar achteren en kukelde achterover het water in. Even later overkwam het jong precies hetzelfde, maar dan van de andere kant van de plank.