De geboorte van een libel

Afgelopen weekenden ben ik een paar keer naar het Zwijnenvennetje geweest om daar een time lapse opname te maken van de geboorte van een libel. Dat viel nog niet mee moet ik zeggen.

Als eerste moest er een nimf gevonden worden die nog helemaal in tact was. Hij moest dus donker van kleur zijn en de ogen nog niet al te geel. Hoe geler de ogen hoe eerder de libel er uit gaat komen heb ik gemerkt. De enige nimf die aan deze voorwaarden voldeed was er eentje die in de schaduw van bomen zat, niet echt ideaal dus. Dat betekende een langere sluitertijd, een hogere iso-waarde of een kleinere scherpte diepte. Een beetje maar van alles, besloot ik.

Dat als eerste een nimf gevonden moest worden was geen verstandige beslissing. Omdat mijn camera geen ingebouwde timer heeft had ik mijn laptopje meegenomen. Die moest nog opgestart worden, vervolgens moest de camera aangesloten worden en het programma dat de camera aanstuurde moest ook nog klaar staan. Voeg daar nog knap wat zonlicht op een spiegelend klein schermpje bij en je kunt je voorstellen hoe ik als een gek bezig was alles zo snel mogelijk klaar te maken terwijl ik met een scheef oog de nimf in de gaten hield.

Ook een tip (door schade en schande wordt men wijs): niet te vroeg storende grassprietjes weghalen. Wanneer een nimf zich nog niet helemaal vast gezet heeft en je komt te dicht bij, laat hij zich zo tussen het hoge gras op de grond vallen. Kun je weer opzoek naar een nieuw fotomodel.

Maar uiteindelijk had ik alles voorelkaar. De camera maakte elke seconde een opname die vervolgens op het beeldscherm van mijn laptop verscheen. Hoewel ik in eerste instantie blij was met de nimf die niet al te veel haast had om als libel verder door het leven te gaan, begon het nu toch wel heel lang te duren voor er beweging in kwam. Ik begon te vrezen dat de batterij van mijn camera of laptop al op zou zijn voor er ook maar iets was gebeurd. Maar eindelijk, het beestje begon actie te ondernemen na zo’n driehonderd foto’s (en dan had ik ondertussen de camera al een paar keer gestopt).

Halverwege de metamorfose viel er afwisselend zonlicht en schaduw op mijn onderwerp wat wel een heel onrustig beeld op het filmpje zou geven. En de libel bleek niet alleen een trage starter te zijn, maar ook een trage in de rest van zijn acties. Ondertussen zag ik her en der langs het water al witte vleugels verschijnen van nimfen die ik tijdens mijn eerste zoekactie blijkbaar over het hoofd had gezien. Mijn laptop heeft het dan ook niet tot het einde toe volgehouden. Geen geslaagde sessie dus, maar wel met een hoop leerpunten. Een pot koffie meenemen de volgende keer was daar een van, al met al ben je toch al gauw twee uur bezig.

Maar de derde sessie lukte redelijk. Een boodschappentas mee voor mijn laptop zodat ik een soort van donkere kamer had waardoor ik beter op het scherm kon kijken, een kan koffie met wat lekkers er bij, en een nimf die in het zonlicht zat waar niet al te snel een schaduw over zou vallen. De batterij van de laptop heeft het ook dit keer niet tot het einde toe volgehouden waardoor ik op het laatst met de hand de ontspanknop moest indrukken. Verbazingwekkend hoe erg je daarmee de camera beweegt. Ik had achteraf gezien beter de zelfontspanner moeten gebruiken. Of beter nog, de afstandbediening mee moeten nemen. Weer zo’n leerpuntje.Het laatste deel van de metamorfose bestaat dan ook uit een paar losse foto’s.

En o ja, als ik dan op de laptop wil kijken en voor het gemak de tas met daarin de laptop omhoog til, moet ik er wel aan denken dat het kabeltje naar de camera er aan vast zit. Door daar niet aan te denken gaf ik zo af en toe de camera een flinke zwieper. Nog iets waar ik iets op moet bedenken: de libel wordt tijdens het proces steeds groter waardoor ik de camera steeds moet verplaatsen om hem volledig in beeld te houden. Dat geeft steeds wat schokkerige beelden, misschien een soort plateau waarop de camera kan schuiven?

Nou ja, genoeg gekletst, hieronder kun je het resultaat bekijken:

Na zijn eerste korte vlucht ging de libel op een boom in de buurt zitten en kon ik nog mooi even een foto van hem maken:

Terwijl ik op wacht zat bij mijn camera en laptop zag ik een nimf uit het water kruipen, iets wat ik nog nooit eerder had gezien. Ik kon mijn macrolens niet gebruiken dus moest het maar even met de telelens.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

,

door

Reacties

13 reacties op “De geboorte van een libel”

 1. Karin avatar

  Leuk dat je ook verteld over de problemen …… ik vermoedde al dat het niet zo makkelijk is als het lijkt.

 2. Ank avatar

  Ik vind dit al geweldig om te zien maar een volgende poging zal vast perfect zijn als ik lees wat je er zo allemaal van hebt geleerd.

 3. Herma avatar

  Wat is dat leuk om te zien hoe dat te werk gaat bij die geboorte van een libelen dan ook nog een leuk verhaal erbij en heel veel geduld knap werk Marmein.

 4. Anita avatar

  Hallo Marmein,

  Ik ben zwaar onder de indruk van je time lapse filmpje. Fantastisch om te zien. Mooi ook om te lezen hoe je dit voor elkaar hebt gekregen. Ik zou al blij zijn als ik eens een uitsluipende libel zou zien en goed zou kunnen vastleggen! Staat nog op mijn verlanglijstje…
  Geweldig hoe er steeds weer van alles te ontdekken is met macro.
  Hartelijke groet,
  Anita

 5. Hugo Pol avatar
  Hugo Pol

  Hoi Marmein,nog niet eerder zo’n geboorte van een libel gezien.Indrukwekkend,dat het de rug niet breekt.
  Hartelijkdank voor de mooie opnamen.
  Gr.Hugo.

 6. Marrie avatar

  Ondanks dat je zegt dat je hierover nog het èèn en ander moet leren,
  vind ik dit al een fantastisch resultaat moet ik zeggen.
  Mijn mond viel herhaalderlijk open van verbazing,……wat mooi om te zien hoe dat gebeurd, zo’n geboorte.
  En het is ook leuk om te lezen hoe zoiets tot stand is gekomen Marmein.
  Ik wil je ook graag bedanken dat je deze beelden met ons wilt delen, helemaal super!!

  Groetjes van Marrie

 7. Margo avatar

  Geweldig! Vooral hoe z’n vleugels ‘opgepompt’ worden!

 8. Ina avatar

  Ik weet wat jij mist….. jaja echt waar…..
  een assistent en ik weet ook uit betrouwbare bron
  dat jouw assistent een lege mailbox had
  dus de volgende keer….. 8)

  Ook al was het filmpje met hindernissen
  erg fascinerend om te zien.

 9. Lenie avatar

  Nou, ik vind het geweldig dat je het zo vast hebt kunnen leggen. Heel mooi hoor. Op de krabbenscheer in onze vijver zag ik een paar van die lege “hulsjes”, ik wist niet dat daar de libelles uitkwamen… mooi hoor.

 10. FotoAnna avatar

  WOW… Marmein dit is werkelijk genieten… dank je daarvoor !!
  Lieve groetjes Anna

 11. Marmein avatar
  Marmein

  en dan had ik nog niet eens verteld dat ik bij mijn tweede poging mijn macrolens was vergeten. 😯

 12. Margo avatar

  De volgende keer wordt het resultaat helemaal perfect, vooral als je Ina meeneemt! :mrgreen:

 13. Laura avatar
  Laura

  Zo iets prachtigs van de natuur in beeld gebracht… ik ben sprakeloos 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *