17 Juni, ochtend

Afgelopen weekend ben ik met vlierbloesemwijn bezig geweest. Bloesem plukken, 24 uur in een afgesloten plastic zak laten zitten om de bloemetjes los te maken van de schermen, giststarter maken en vervolgens wijn en bloemen in de fles om te laten gisten. Maar omdat ik de bloemen niet meteen kon verwerken had ik ze eerst in de diepvries gedaan. Volgens het recept moest dat kunnen. Toen ik eenmaal alles in de gistfles had gedaan en de bevroren bloemen er bij wilde doen, bleek een groot gedeelte van de bloemen bruin te zijn geworden. En dat terwijl ik ze juist in de vriezer had gedaan om dat te voorkomen.

Omdat alles toch al klaar was heb ik de bloemen alsnog in de fles gedaan, wie weet wordt het ook nog wat. Ze zijn immers alleen maar bruin en niet aan het vergaan (dacht ik hoopvol). Het gisten kwam wat traag op gang maar de volgende ochtend borrelde het toch aardig, gisteren zelfs een blub per 5 seconden.

Gisteravond was het tijd om de bloemen uit de fles te halen, nog een heel gedoe want waar laat je 25 liter jonge wijn zodat de fles schoongemaakt kan worden? Op de koninginnemarkt had ik speciaal voor dit doel een hele stapel emmers gekocht. En na wat spannende momenten (ik had laatst immers bij het leeggieten van een grote glazen fles ook al een ongelukje) en wat geknoei had ik dan eindelijk de schone jonge wijn weer terug in de fles. Nu maar hopen dat het weer goed zou gaan gisten.

Toen ik vanmorgen beneden kwam hoorde ik een raar geluid, alsof de kraan stevig aan het druppelen was. Maar in de kamer gekomen (de fles was zo zwaar dat ik hem niet naar boven kon sjouwen) bleek het geluid uit het waterslot te komen. De wijn staat als een bezetene te gisten. Drie blubs per seconde, een bijna ononderbroken stroom van bubbelgeluidjes.

In de fles komen duizende luchtbelletjes in vliegende vaart naar boven om zich daar samen sterk te maken en zich door het waterslot te persen.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

,

door

Reacties

5 reacties op “17 Juni, ochtend”

 1. Margo avatar

  Goh! Kan de boel niet ontploffen? Het resultaat is wel een mooi groen kleurtje. Weet je dat je die bloemenschermen ook met ei kunt bakken?

 2. Marmein avatar
  Marmein

  Nee, ontploffen niet. Er zou wel meer schuim op kunnen komen en dat perst zich dan door het waterslot (zo weet ik uit ervaring 😯 ) En met de warmte van vandaag kon het wel eens heftiger gaan worden, dat bruisen. Ik ben dan ook benieuwd wat ik straks thuis aantref.

 3. Marmein avatar
  Marmein

  Ik heb vroeger als kind met de schermen wel koekjes gebakken (even dippen in een dun beslag) Ik weet alleen niet meer of ik het lekker vond of niet (en of het ze wel gelukt waren)

 4. Margo avatar

  Ik vond er niet veel aan. Het heeft zo’n subtiel zoetig geurtje wat ik nou niet zo bij eten vind passen.

 5. Ina avatar

  Eigenlijk is u dus een chemicus……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *