Fotowandelingen

Orchideeën weelde

Afgelopen zondag ben ik met Ina even wezen kijken bij een berm waar het vol stond met orchideeën. Wonderlijk om te zien want om de een of andere reden heb ik altijd het idee dat je een orchidee pas vind na een lange zoektocht door onbegaanbare terreinen en over hoge heuvels. En als je dan een orchidee vind is het er eentje. Een exotische schoonheid die alle andere bloemen om hem heen saai doet lijken.

Maar hier, in een berm langs een fietspad in Drenthe, stonden er zomaar een heel aantal.

Prachtige roze bloemetjes dicht bij elkaar rondom hoekige stengels.

Ze waren er ook in bijna wit

Anderen zagen er wat tengerder uit en hadden minder bloemen.

En weer anderen hadden een donkere stengel met tere paarse bloemen.

Maar welke soort het nu is? En zijn ze allemaal dezelfde soort of zijn het toch weer verschillende? Ik hou het voorlopig op een rietorchis. En jij?

8 gedachten over “Orchideeën weelde

 1. Ik houd het op de gevlekte orchis en de riet orchis
  anders de foto`s op het orchideeën forum zetten
  ik ben wel nieuwsgierig of het nu 2 soorten zijn of niet

 2. de laatste 4 foto’s zijn de bosorchis Dactylorhiza fuchsii, de andere zijn de gewone rietorchis. Dactylorhiza majalis subsp. praetermissa

  groet,

  Jan

 3. Ik ben het met Jan eens. Volgens mij ken ik deze berm. Het gaat om een fietspad ten zuiden van Hoogeveen. Daar staan inderdaad een paar fuchsii’s en een vreemde populatie praetermissa’s. Dit jaar ben ik niet wezen kijken, want ik zat in de Alpen. Nu zullen ze ongetwijfeld uitgebloeid zijn. En … mooie foto’s!!

  Hans Dekker

 4. Mijn dank heren! En het fietspad is bij Hollandsche Veld, inderdaad ten zuiden van Hoogeveen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.