1 Juli, ochtend

Ze staan aan de rand van mijn voortuintje, allemaal papavertjes. Geen idee hoe ze er gekomen zijn, ik weet in iedergeval dat ik ze niet heb gezaaid. En nu ik er zo over nadenk: hoe verspreiden de zaadjes van een papaver zich eigenlijk? Na de bloei vormt de plant een harde bol waar de zaadjes in zitten. Geen slingers van binnen die het zaad weg kunnen gooien, geen haken die aan passerende dieren blijven hangen, geen vruchtvlees zodat de vogels het zaad kunnen verspreiden. Daar blijf ik natuurlijk de hele dag weer over doorpiekeren.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

7 reacties op “1 Juli, ochtend”

 1. gusta avatar
  gusta

  Het is de wind, mijn kind. In de bol zitten kleine gaatjes en het fijne zaad wordt met elke beweging van de stengel rondgezwiept. Doordat het zaad zo licht is, kan het in een winderige periode steeds verder worden geblazen.

 2. Margo avatar

  Nou, ik heb van die bollen thuis, maar er zitten geen gaatjes in. het kan natuurlijk dat ze door weer en wind kapot gaan en zich zo verspreiden. Anders heb ik nog een optie: er zijn mensen die de zaadjes van die bollen her en der rondstrooien in de hoop een rood resultaat te zien na zoveel maanden. Maar ik was het niet, ik ben niet in Zwolle geweest.

 3. Josephine avatar
  Josephine

  Er zit a.h.w. een dekseltje op. Bij een verse bol is dat nog gesloten om het zaad te laten rijpen.
  Na droging gaat dat klepje bovenaan rondom wat open en zie je de openingen. Honderden zaadjes waaien dan bij elk zuchtje wind uit de bol, ze blijven jarenlang kiemkrachtig.
  vooral na grondverplaatsing of bewerken krijgen ze zin om te ontkiemen. Daarom staan ze ook vaak op bouwterreinen heerlijk rood te wezen.

 4. Resi avatar
  Resi

  Pas als de bollen rijp zijn gaat het dakje open en onstaan de gaatjes vlak onder het dakje. Heel grappig om te volgen en een handige aanduiding over de beste datum van zaaien volgens de natuur.

 5. Margo avatar

  Ja maar … Ik heb die zaadbollen van papavers hier in huis, vorig jaar geplukt, dus helemaal droog. En als ik ze schudt hoor ik het zaad, net een rammelaar. Maar er vliegt niets uit. Gaat dat kroontje er dan af als het buiten staat?? Van het vocht of zo?

 6. Marmein avatar
  Marmein

  Die gaatjes in de bol heb ik inderdaad wel gezien bij oude bollen, vlak onder het kroontje. Ik kan mij helemaal voorstellen hoe er een kleine wervelwind ontstaat in de bol door die gaatjes.

  Misschien even flink door die gaatjes blazen Margo?

 7. Laura avatar
  Laura

  Hoi Margo,
  ik denk dat ze net te vroeg geplukt zijn, waardoor er nog net geen gaatjes inzitten…
  Maar inmiddels was je daar zelf vast ook achter… 😆

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *