31 Oktober, ochtend

Gisteren kwam ik een weblog tegen waar alleen hdr-foto’s geplaatst worden. Op de een of andere manier boeien die foto’s mij wel. Echt mooi vind ik ze meestal niet, het neigt wat naar kitch, maar ze hebben ook wel weer iets. Ik ben gaan zoeken doordat we op het werk foto’s hadden van spoorwerkzaamheden waarvan ik mij afvroeg hoe ze die gemaakt waren. Dat moest wel HDR zijn leek mij. Zoals dat hier is toegepast vind ik het goed.

Zo kwam het balletje bij mij aan het rollen om toch ook eens te gaan spelen met HDR. Op het HDR-weblog staat ook uitleg over hoe je dat doet. Je hebt in ieder geval drie verschillend belichte foto’s nodig van een situatie met een hoop contrast. Tegen zonsondergang gistermiddag brak de lucht open, een mooie situatie om een paar contrast foto’s te maken.

Ik heb de foto’s bewerkt met photomatix en photoshop, niet helemaal volgens de uitleg, maar vandaag is een mooie dag om daar eens verder mee te spelen lijkt mij.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

,

door

Reacties

7 reacties op “31 Oktober, ochtend”

 1. Tiny avatar

  Deze zijn idd mooi, vaak zijn ze TE vind ik, ziet het er niet natuurlijk meer uit.

  Leuk om mee te spelen 😉
  Ga me er ook eens in verdiepen, leuk voor een regenachtig zondag.
  Groeten

 2. Margo avatar

  Ik speel met HDR met m’n iPhone omdat dat heel eenvoudig is. Ik gebruik daarvoor HDR Pro. Daarbij tik ik op een deel van het beeld dat te licht is en een deel dat te donker is. De camera maakt dan snel na elkaar twee foto’s. Een gebaseerd op belichting voor het te lichte deel, een voor het te donkere deel. Die worden dan samengevoegd. Voor je de foto opslaat kun je de belichting, contrast en dergelijke nog aanpassen. Met m’n Canon mis ik deze mogelijkheid toch Wel, dus ik ga ook een studeren op de mogelijkheid dit, maar dan achteraf met de Canon ook te doen. Ik zie op veel websites dat het erg overdreven wordt en het surrealistische foto’s worden wat ik heel onnatuurlijk vind. In jouw onderste foto vind ik de bomenrij links iets te licht. De lucht is wel mooi!

 3. Margo avatar

  Ik zet de foto’s gemaakt met de iPhone op http://www.mobpics.wordpress.com. De meeste foto’s buiten gemaakt zijn HDR foto’s. Je ziet hier dat ik ook regelmatig de plank missla. Maar het is leuk om te experimenteren.

 4. Marmein avatar
  Marmein

  Het nadeel van de iPhone is dat de HDR van 1 foto gemaakt wordt. Wanneer je drie foto’s maakt met elk hun eigen belichting heb je veel meer bereik waar je uit kunt kiezen.Vooral bij hoog contrast, zoals een nachtfoto, ga je toch belichtingen missen.

  Op de D7 kan ik de 3 belichtingen instellen door aan het wiel op de voorkant te draaien. Je ziet het pijltje waarmee je de onder/overbelichting regelt zich dan in drieën opsplitsen. Met het wiel op de achterkant waarmee je normaal je onderbelichting instelt kun je dan bepalen hoeveel er onder/overbelicht moet worden. Ik denk dat het met de 60D net zo gaat?

  Door de zelfontspanner te gebruiken maakt de camera de drie foto’s achter elkaar.

  Daarna selecteer je de drie foto’s in bridge, kies je in bridge voor tools->photoshop->merge to HDR. De foto’s worden dan in photoshop geladen en tot een hdr-foto samengevoegd.

 5. Margo avatar

  Nee, er worden twee foto’s gemaakt door de iPhone. Je moet de camera goed stilhouden dus. Ik ga eens onderzoeken hoe de 60D dit doet. ik zal met de iPhone even een foto met HDR maken en een zonder en naar Mobpics sturen.

 6. Jetske avatar

  De tip Photomatix kreeg ik laatst ook, ik ben er nog steeds niet mee bezig geweest.
  Wel weer een leuke uitdaging lijkt me zo als ik dit bij jou zo lees en zie.
  De bovenste foto vind ik mooi gelukt. Op de onderste foto vind ik evenals Margo, de bomenrij links te licht ten opzichte van de rest.

 7. Marmein avatar
  Marmein

  De bomen rechts zijn inderdaad wat te licht, ik had ze nog wel wat donkerder gemaakt maar zie nu ook dat dat niet voldoende was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *