Vergelijk

Geplaatst op

Margo vroeg hoe een van de hdr-foto’s er uit zou zien als het geen hdr bewerking had gehad. Hier onder heb ik zowel de hdr als de normale versie staan zodat het verschil goed te zien is.

Met hdr maak je drie keer dezelfde foto met elk een andere belichting, meestal met 1 a 2 stops verschil. Vervolgens worden de best belichte delen van die foto’s samengevoegd tot 1 foto. Dat wordt vooral gedaan bij contrastrijke onderwerpen. Door deze techniek is er veel meer kleur en doortekening  in de lucht in de hdr-foto hier boven. Bij de gewone foto moest ik het gras een flink stuk lichter maken om er iets in te kunnen zien. Ik fotografeer in RAW waardoor er heel wat informatie is terug te halen, maar door deze behandeling heb je wel veel kans op ruis.

7 reacties op “Vergelijk&rdquo

 1. Erg mooi, maar toch heb ik het idee dat het ten koste gaat van de diepte-scherpte, een HDR foto doet al gauw “wollig” aan.

 2. Het zal een kwestie van oefenen zijn om het mooist gebruik van HDR te maken. Ik ben het met Anton eens. Maar de lucht en de weerspiegeling in het water vind ik in de HDR weergave mooier, maar het gras wordt te licht wat ten koste gaat van de dieptewerking. Kun je misschien achteraf nog met Photoshop wat bijwerken? Maakt je camera zelf drie foto’s kort na elkaar met verschillende belichtingen? Vandaar die vele ganzen in de lucht hè? ;)

 3. Ik zie nu inderdaad het verschil in scherpte/diepte, het was met zelf al opgevallen en Anton schrijft het ook.
  De lucht is bij HDR weer veel mooier.

 4. Goed idee om dat zo eens bij elkaar te zetten!

  Maar verhip, nu snap ik inderdaad iets meer van het HDR en de effecten;
  je hebt toch vaker, dat als je de camera op de lucht richt, je dan alle wolkenpartijen goed ziet, maar zodra je het landschap erbij wilt nemen (dan kantel je de camera meer), dan verdwijnt alle detail uit die lucht ..?

  Met 3 foto’s in verschillende lichtsterktes krijg je dus ‘alles in één’ :-D
  Bij een HDR foto worden dus alle dieptes / licht- en donker-punten benadrukt,
  en dat geeft het dan zo’n ‘groots’ effect. Mooi! voor wie ervan houdt 8)

 5. Met welk fotobewerkingsprogramma bewerk je de foto’s? Ik ben in het bezit van Adobe Lightroom, kan het daar ook mee?

 6. Ik weet niet of het met lightroom kan (kwestie van even de help bekijken denk ik). Ik gebruik photomatix en photoshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.